XBLOG logo @2x

Η Google δουλεύει για να αποτρέψει την εξέργεση των ρομπότ

Στιγμιότυπο από την ταινία «I, Robot» στην οποία βλέπουμε τα ρομπότ να καταλαμβάνουν τον κόσμο.

Μερικοί άνθρωποι, όπως ο “εγκέφαλος” της Tesla Elon Musk και ο βραβευμένος αστροφυσικός Stephen Hawking, πιστεύουν ότι τα ρομπότ κάποια μέρα θα αποκτήσουν τη δική τους συνείδηση και θα σταματήσουν να μας υπακούν. Η Google φαίνεται ότι δεν αποκλείει αυτή τη πιθανότητα και έτσι έχει μια ομάδα που δουλεύει για να αποτρέψει μια πιθανή “αποκάλυψη των ρομπότ” στο μέλλον!

Όπως εξηγεί στο έγγραφο που δημοσίευσε, η ομάδα Deep Mind εργάζεται επάνω σε έναν “διακόπτη” έκτακτης ανάγκης τον οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν τα ρομπότ μια μέρα καταλάβουν τον κόσμο. Στην ουσία αναπτύσσει ένα framework που θα εμποδίσει την τεχνητή νοημοσύνη να μάθει πως να αποτρέψει την παρέμβαση του ανθρώπου και να αρχίσει να πράττει από μόνη της.

Αυτό το λογισμικό που αναπτύσσει η ομάδα Deep Mind της Google θα στέλνει ένα σήμα στα ρομπότ με εσφαλμένη συμπεριφορά για να τους πει να σταματήσουν για λόγους ασφαλείας. «Η διακοπή ασφαλείας μπορεί να φανεί χρήσιμη για να λάβουμε τον έλεγχο ενός ρομπότ με εσφαλμένη συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμα λάθη, ή να το σώσουμε από μια λεπτή κατάσταση, ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσουμε προσωρινά για να επιτευχθεί μια εργασία που δεν έμαθε να κάνει,» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η Deep Mind δεν είναι σίγουρη αν οι μηχανισμοί διακοπής δουλεύουν με όλους τους αλγόριθμους, δηλαδή κάποια πιο εξελιγμένα ρομπότ-υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη να μην ξεγελαστούν, οπότε έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.