XBLOG logo @2x

Η Επανάσταση του 1821 και η δίκη του Κολοκοτρώνη στη «Μηχανή του Χρόνου»

Τον διχασμό των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821 και τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD. Το νέο επεισόδιο της εκπομπής θα προβληθεί τη Δευτέρα 25/3 στις 21.00.

Η τεκμηριωμένη μέσα από ντοκουμέντα έρευνα της «Μηχανής του Χρόνου» «φωτίζει» γεγονότα, όπως αυτό της δολοφονίας του γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνου, από κυβερνητικούς, εστιάζοντας παράλληλα στις στιγμές που επισκίασαν τον αγώνα του 1821, λόγω εχθροπραξιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα το 1834, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία από τη βαυαρική αντιβασιλεία. Στο πλαίσιο αυτό, η εκπομπή παρουσιάζει τα αυθεντικά αρχεία της δίκης του «Γέρου του Μοριά», ανάμεσά τους και την αίτηση χάριτος που κατέθεσαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι στον Όθωνα, στην οποία μάλιστα αναφερόταν ότι η μεγαλύτερη απειλή για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είναι η διχόνοια.

Στην εκπομπή μιλούν: Γεώργιος Πραχαλιάς – Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελ/κων Σπουδών, Μαρία Ευθυμίου – Καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών, Βαγγέλης Ν. Δρακόπουλος – Ιστορικός, Ηλίας Γιαννικόπουλος – Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Ευθυμία Παπασπύρου – Διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Δημήτρης Σταθακόπουλος – Μέλος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, Γιάννης Γρυντάκης – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών, Απόστολος Διαμαντής – Ιστορικός, Θανάσης Χρήστου – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Πελοποννήσου, Ελένη Αντωναράκου – Ιστορικός.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.