XBLOG logo @2x

Creative Sound BlasterX Katana Trusted Review: Αυτό είναι το απόλυτο soundbar για PC;

Από το 2013, οι πωλήσεις των soundbar (ηχόμπαρες) έχουν εκτοξευτεί και κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι σινεφίλ και μουσικόφιλοι αγοράζουν από ένα για να αναβαθμίσουν το σαλόνι τους. Όμως το ίδιο δεν ισχύει και για τα soundbar των PC για δύο λόγους: α) όσοι θέλουν soundbar για να βλέπουν ταινίες στο PC μπορούν να αγοράσουν ένα απλό soundbar τηλεόρασης, και β) δεν υπάρχουν πραγματικά soundbars για gamers. Εδώ είναι το κενό που έρχεται να καλύψει η Creative με το Sound BlasterX Katana.

Creative Sound BlasterX Katana XBLOG.GR Trusted Review 1

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις (Υ x Π x Β)
Ηχόμπαρα: 60.0 x 600.0 x 79.0 mm, Υπογούφερ: 333 x 130 x 299 mm

Βάρος:
Ηχόμπαρα: 1.5kg, Υπογούφερ: 4kg

Διάταξη συστήματος
Σύστημα 2.1

Έκδοση Bluetooth
Bluetooth 4.2

Προφίλ Bluetooth
A2DP (Wireless Stereo Bluetooth)

Υποστηριζόμενοι κωδικοποιητές
SBC, AAC

Συνδέσεις
Bluetooth, AUX-in, USB Flash Drive, Headset out, USB Audio, Mic-in, Optical-in

Τηλεχειριστήριο
Υπερθύρων

Περιεχόμενα Συσκευασίας

  • 1 x Sound BlasterX Katana Soundbar
  • 1 x Sound BlasterX Katana Subwoofer
  • 1 x Τροφοδοτικό
  • 1 x USB Καλώδιο (1.8m)
  • 1 x USB Καλώδιο (0.6m)
  • 1 x Τηλεχειριστήριο υπερθύρων (περιλαμβάνεται μπαταρία)
  • 2 x Στηρίγματα τοίχου
  • Οδηγίες εγγύησης & τεχνικής υποστήριξης
  • Οδηγός γρήγορης έναρξης
  • Οδηγίες ασφαλείας & ρυθμιστικών οδηγιών

Creative Sound BlasterX Katana XBLOG.GR Trusted Review 4

Γνωριμία με το Katana

Το Sound BlasterX Katana έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο σπαθί των Γιαπωνέζων επειδή και τα δύο έχουν «τόσο τεχνολογικά τέλειες τομές και είναι τόσο απαιτητικά στη δημιουργία τους,» σύμφωνα με τη Creative. Η εταιρία αναφέρει επίσης ότι το Katana είναι το πρώτο gaming soundbar που έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται στο γραφείο, κάτω από το monitor, κάτι που η ίδια ονομάζει Under Monitor Audio System (UMAS).

Εξωτερικά, το Katana είναι ένα όμορφο soundbar, και γίνεται ακόμα ομορφότερο όταν ο χρήστης παίζει παιχνίδια. Το Katana εξοπλίζεται με το σύστημα φωτισμού Aurora Reactive της Creative (που είδαμε και στη παρουσίαση του πληκτρολογίου Sound BlasterX Vanguard K08) και διαθέτει μια σειρά από 49 προγραμματιζόμενα LED φωτάκια από άκρη σε άκρη του σασί του για να συνοδεύει το Vanguard K08 και το υπόλοιπο RGB setup του PC σας.

Όπως είπαμε και πριν, το Sound BlasterX Katana έχει σχεδιαστεί για χρήση σε γραφείο. Με πλάτος 60 εκατοστά και ύψος 60 χιλιοστά, το λεπτό προφίλ του χωράει άνετα κάτω από το monitor ακόμα και αν το γραφείο σας είναι μικρό, όπως το δικό μου. Αν έχετε monitor 24-ιντσών τότε το πλάτος του θα ευθυγραμμίζεται τέλεια με το πλάτος του monitor.

Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει μια κλασική σχεδίαση για soundbar, με τη μαύρη σχάρα στο μπροστινό μέρος, ένα LED panel πίσω από τη σχάρα που σε πληροφορεί για τις βασικές λειτουργίες του, και πέντε κουμπιά ελέγχου στο πάνω μέρος: Power, Volume Down, Up, Source και SBX. Με το κουμπί SBX μπορείτε να επιλέξετε διάφορα προκαθορισμένα προφίλ ήχου, για παράδειγμα “gaming” ή “cinema”.

Στο πίσω μέρος του Sound BlasterX Katana θα βρείτε μια πληθώρα από υποδοχές που θα καλύψουν όλες σας τις ανάγκες: micro USB για τον υπολογιστή, USB-A για φλασάκια, AUX-in, Headset out, Mic-in και Optical-in. Αν αυτές οι επιλογές δεν σας καλύπτουν, τότε μπορείτε να συνδεθείτε με τη μπάρα και με Bluetooth — προσωπικά μπόρεσα να το δοκιμάσω και με τη τηλεόραση συνδέοντάς το ασύρματα με το Apple TV 4ης γενιάς.

Τέλος, στη συσκευασία θα βρείτε και ένα τηλεχειριστήριο. Η Creative προφανέστατα δεν έδωσε βάση σε αυτό το κομμάτι διότι είναι και φαίνεται φθηνό, αλλά όπως και να ‘χει είναι ένα καλό πρόσθετο για όσους το χρειάζονται. Με το τηλεχειριστήριο μπορείτε να παίξετε/σταματήσετε τη μουσική, να αυξομειώσετε την ένταση και το EQ, και να αλλάξετε τα προκαθορισμένα προφίλ ήχου και φωτισμού. Άμα βάλετε το Katana στο γραφείο τότε το τηλεχειριστήριο θα σας είναι άχρηστο, αλλά άμα το βάλετε στο σαλόνι θα σας φανεί χρήσιμο.

Ο ήχος

Το Creative Sound BlasterX Katana έχει πέντε οδηγούς στο σύνολο, εκ των οποίων τα δύο είναι τουίτερ που στέλνουν ήχο προς τον χρήστη, δύο είναι mid-bass drivers που στέλνουν ήχο στο ταβάνι και το άλλο είναι το υπογούφερ που συνήθως σκονίζεται κάτω από γραφείο.

Creative Sound BlasterX Katana Dolby 5.1 Surround Sound

Ξεκινώντας με την ένταση, το Katana είναι εξαιρετικά δυνατό. Σε καθημερινή χρήση δεν θα χρειαστεί να ξεπεράσετε ποτέ την μέση (δηλ. περίπου το 40-50/100 στο μενού έντασης των Windows). Το 100% της έντασης μπορείτε να το βάλετε για να απολαύσετε μια ταινία σαν να ήσασταν στον κινηματογράφο, άμα δεν σας ενδιαφέρει η ησυχία των γειτόνων σας και δεν έχετε πρόβλημα με την ένταση. Σε κανονικό παιχνίδι ή κατανάλωση πολυμέσων η ένταση θεωρείται φυσιολογική περίπου στο 10-20/100.

Αν και είναι 2.1 σύστημα, άμα το συνδέσετε με οπτική ίνα μπορείτε να επιτύχετε 5.1 surround ήχο, ενώ άμα το συνδέσετε μέσω USB στο PC μπορείτε να έχετε υψηλής ανάλυσης 24-bit 96kHz ήχο και ψηφιακό σύστημα 7.1 surround ήχου.

Για τις δοκιμές μας, συνδέσαμε το Sound BlasterX Katana μέσω USB στο PC και μέσω Bluetooth στο smartphone για streaming μουσικής και στο Apple TV για αναπαραγωγή ταινίας. Σε όλα τα σενάρια, ο ήχος ήταν ισορροπημένος. Τα διαφορετικά προφίλ ήχου βοήθησαν επίσης στις διάφορες δοκιμασίες μας. Η ισορροπία μεταξύ των χαμηλών, μεσαίων και υψηλών είναι φανταστική και άμα δεν σας αρέσουν τα προκαθορισμένα προφίλ μπορείτε να “πειράξετε” τον ήχο με τη βοήθεια του προγράμματος της Creative για τα PC.

Ο ήχος “χαλάει” μερικές φορές όταν ξεπερνάτε τη μέση της έντασης, αλλά ευτυχώς μπορείτε να τον διορθώσετε προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις.

Creative Sound BlasterX Katana Bluetooth

Ο φωτισμός

Όπως είπαμε και πριν, το Creative Sound BlasterX Katana διαθέτει 49 προγραμματιζόμενα LED φωτάκια στο κάτω μέρος του και υπάρχουν μερικά προφίλ διαθέσιμα «από το κουτί», όπως ένα κύμα ουράνιου τόξου, ένα απαλό κίτρινο και ένα λευκό που αναβοσβήνει. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της Creative για Windows μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας προφίλ, και όσα φτιάχνετε αποθηκεύονται στη μνήμη του soundbar για να είναι διαθέσιμα άμα αλλάξετε υπολογιστή, απεγκαταστήσετε το λογισμικό ή το μετακινήσετε στο σαλόνι σας.

Το λογισμικό είναι απλό στη χρήση αλλά λίγο περιορισμένο για την ώρα. Για παράδειγμα δεν έχει επιλογές όπως πόσες φορές θα ανοίξουν τα φώτα το λεπτό, ή δυνατότητα αυξομείωσης της ταχύτητάς τους, ή δυνατότητα συγχρονισμού των φωτών με τη μουσική. Παρόλα αυτά, η Creative πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα SDK για τους προγραμματιστές έτσι ώστε να δημιουργήσουν αυτές τις λειτουργίες. Άμα ξέρετε C++ μπορείτε να τις φτιάξετε και εσείς.

Επίλογος

Έχω δοκιμάσει αρκετά από τα τελευταία προϊόντα της Creative και το Sound BlasterX Katana είναι μακράν το αγαπημένο μου. Έχει εξαιρετικό ήχο, έχει τόση πολλή ένταση που μπορεί να κουφάνει κάποιον και έχοντας τόσες πολλές υποδοχές και λογισμικό ανοιχτό προς τους προγραμματιστές σημαίνει ότι θα αντέξει για χρόνια. Ακόμα και η τιμή που κάποτε έλεγα ότι είναι λίγο τσιμπημένη στα €299 τώρα έχει πέσει στα €249 κάνοντάς το μια ακόμα πιο value-for-money πρόταση.

Αυτό είναι μάλλον το απόλυτο soundbar για PC.

Creative Sound BlasterX Katana
  • Ποιότητα Κατασκευής
  • Επιδόσεις
  • Λογισμικό
4.7

Creative Sound BlasterX Katana

Θετικά

  • Ωραίος σχεδιασμός
  • Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
  • Φοβερός ήχος
  • Εκπληκτική ένταση ήχου
  • Καλός, προσαρμόσιμος φωτισμός
  • Πληθώρα εισόδων
  • Εύκολο στη χρήση λογισμικό

Αρνητικά

  • Το λογισμικό μπορεί να βελτιωθεί
  • Ο ήχος μπορεί να χαλάσει όταν η ένταση είναι πολύ υψηλή

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.