XBLOG logo @2x

Η CIA παραβίαζε τα routers για να παρακολουθεί τον κόσμο

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.
President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας NSA, CIA και FBI των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν τους πολίτες εδώ και χρόνια, και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Χάρις σε ήρωες και «προδότες», όπως ο Edward Snowden, έχουμε μια ιδέα για τα μέσα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες για να κατασκοπεύουν τον κόσμο. Σήμερα αποκαλύφθηκε ένας ακόμα τρόπος.

Στα έγγραφα του 2010 που διέρρευσε το WikiLeaks αποκαλύπτεται ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) παρακολουθούσε το ιστορικό περιήγησης στο Διαδίκτυο, τα emails και τις επαφές των πολιτών των ΗΠΑ μέσω ευπαθειών σε συνηθισμένα ασύρματα routers χρησιμοποιώντας εργαλεία που μέχρι σήμερα είχαν παραμείνει άγνωστα. Επίσης, μπορούσε να ανακατευθύνει το πρόγραμμα περιήγησης σε έναν κακόβουλο ιστότοπο που είχε αναπτύξει η ίδια για να αποσπάσει ακόμα περισσότερα δεδομένα από τον στόχο της.

CIA CherryBlossom
Μία δοκιμαστική υποδομή για το CherryBlossom της CIA

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η CIA στόχευε τα routers επειδή είναι κεντρικά σημεία για τη μετάδοση και τη λήψη δεδομένων, ενώ παράλληλα η ασφάλεια δεν είναι αυστηρή. Το project αυτό ονομαζόταν CherryBlossom και απαιτούσε την ανάπτυξη πρόσθετου λογισμικού (firmware) που εγκαθιστούσαν στα routers για να τα παραβιάσουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, η CIA είχε εγκαταστήσει αυτό το λογισμικό σε 25 διαφορετικά routers από 10 κατασκευάστριες, συμπεριλαμβανομένων των Asus, Linksys και Netgear, στα μέσα του 2012.

Παραμένει άγνωστο αν το πρόγραμμα CherryBlossom είναι ακόμα ενεργό, πόσα routers έχουν παραβιαστεί και αν οι κατασκευαστές των routers έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα.


Διαβάστε επίσης: Kim Dotcom: Τα Windows είναι spyware της CIA, η CIA κατασκόπευε τον Trump 24/7

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.