XBLOG logo @2x

Η Κίνα έχτισε το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο για την εύρεση εξωγήινων

Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το τελευταίο από τα 4,450 τριγωνικά πάνελ του τηλεσκοπίου τοποθετήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου, και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία. Το Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope (ή απλά FAST) έχει μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου και χρειάστηκαν πάνω πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Το κράτος της Κίνας έχει επενδύσει $180 εκατομμύρια σε αυτό.

«Το τηλεσκόπιο έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους για να εξερευνήσουν το σύμπαν και εξωγήινους πολιτισμούς,» είπε ο Κινέζος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και βραβευμένος με το Hugo Award Liu Cixin όταν ολοκληρωνόταν η κατασκευή του FAST. «Ελπίζω οι επιστήμονες να μπορούν να κάνουν κοσμοϊστορικές ανακαλύψεις.»

Το FAST είναι σχεδόν δύο φορές πιο μεγάλο από το επόμενο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο – το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο που έχει πλάτος 300 μέτρα. Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη κατασκευή του FAST είπε ότι αν το πιάτο του τηλεσκοπίου ήταν γεμάτο κρασί, θα υπήρχε αρκετό κρασί για να δώσουμε πέντε μπουκάλια σε κάθε άνθρωπο στη Γη.

Το τηλεσκόπιο, φυσικά, θα χρησιμοποιηθεί για σοβαρές χρήσεις: αναζήτηση εξωγήινης ζωής και άλλα στοιχεία για το διάστημα, όπως πάλσαρ, τα κβάζαρ, και βαρυτικά κύματα. «Το έργο έχει τη δυνατότητα να ψάξει για πιο παράξενα αντικείμενα για να κατανοήσουμε καλύτερα την προέλευση του σύμπαντος και να βοηθήσει στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής,» είπε ο Zheng Xiaonian, αναπληρωτής επικεφαλής του National Astronomical Observation of the Chinese Academy of Sciences – του οργανισμού που έχτισε το τηλεσκόπιο.

Περισσότεροι από 9,000 κάτοικοι που ζούσαν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από FAST μεταφέρθηκαν κατά την κατασκευή του τηλεσκοπίου. Ο καθένας έλαβε 12,000 yuan ($1,800) σαν αποζημίωση από την κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, και επιπλέον χρήματα δόθηκαν σε μεμονωμένα άτομα που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες.

Διάβασε επίσης: Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής άρχισε να κλείνει

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.