XBLOG logo @2x

Cargo VPN Trusted Review: Μια νέα και πολλά υποσχόμενη VPN υπηρεσία

Η Eltima Software είναι μια Γερμανική εταιρία λογισμικού με έδρα στη Φρανκφούρτη που ιδρύθηκε το 2000 και ειδικεύεται σε εφαρμογές κυρίως για Mac και Windows, καθώς και για mobile συσκευές βασισμένες στο Android και το iOS. Η Eltima έχει πολλές καλές εφαρμογές όπως το Elmedia Player, το Commander One και το SyncMate που προσωπικά χρησιμοποιώ για πολύ καιρό, και τώρα αυτή η εταιρία λάνσαρε τη δική της VPN υπηρεσία: το Cargo VPN.

Eltima Cargo VPN logo

Πιο συγκεκριμένα, το Cargo VPN κυκλοφόρησε στο App Store στις 15 Αυγούστου του 2017 και από τότε έχει λάβει μερικά μικρά updates. Όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες VPN, σκοπός του Cargo είναι:

  • Να κρύψει τη πραγματική IP διεύθυνσή σας για να σερφάρετε ανώνυμα.
  • Να κρατήσει τα δεδομένα σας (στοιχεία σύνδεσης, αριθμούς καρτών, διευθύνσεις κτλ.) ασφαλή σε δημόσια WiFi με κρυπτογράφηση 256-bit.
  • Να προστατεύσει τη διαδικτυακή δραστηριότητά σας από τρίτους.
  • Να σας προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό.
  • Να σας επιτρέψει τη πρόσβαση σε μπλοκαρισμένους ιστότοπους.

Servers

Παρότι το Cargo VPN είναι μία από τις νεότερες υπηρεσίες VPN, διαθέτει ήδη πάνω από 1,000 servers υψηλών ταχυτήτων σε 70 τοποθεσίες. Μέσα στη λίστα των servers υπάρχει ένας στην Αθήνα, ένας στη Κύπρο, ένας στη Ρουμανία που σας επιτρέπει να κατεβάζετε torrents, ένας στη Βρετανία για πρόσβαση στο BBC iPlayer και ένας στην Αμερική για πρόσβαση στο Netflix. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη για να αναφέρουμε όλους τους servers, αλλά αρκεί να γνωρίζετε ότι υπάρχει σχεδόν ένας server σε κάθε μεγάλη χώρα – από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία.

Speedtest without Cargo VPN
Test χωρίς σύνδεση σε VPN server.
Speedtest with Cargo VPN - Greek
Δοκιμή με σύνδεση σε ελληνικό server.
Speedtest with Cargo VPN - Romania
Δοκιμή με σύνδεση σε ρουμάνικο server για torrents.
Speedtest with Cargo VPN - Streaming
Δοκιμή με σύνδεση σε αμερικάνικο server για streaming.
Speedtest with Cargo VPN - US
Δοκιμή με σύνδεση σε απλό αμερικάνικο server.

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες του Speedtest.net, χωρίς σύνδεση στο VPN, η ταχύτητα στο γραφείο μου αγγίζει τα 10 Mbps, ενώ με σύνδεση η ταχύτητα πέφτει ελάχιστα. Τη μεγαλύτερη πτώση στη ταχύτητα είδα όταν συνδέθηκα στον αμερικάνικο streaming server για πρόσβαση στο Netflix.

Όσο καιρό χρησιμοποιούσα το Cargo δεν αντιμετώπισα τυχαία αποσύνδεση από server.

Χαρακτηριστικά

Cargo VPN Mac app
Το παράθυρο της εφαρμογής για Mac.

Η εφαρμογή του Cargo VPN είναι απλή στη χρήση αλλά προσφέρει τις παρακάτω επιλογές:

  • Επιλογή server.
  • Επιλογή για κλείδωμα της εφαρμογής με κωδικό.
  • Δυνατότητα αλλαγής του πρωτοκόλλου σύνδεσης – υπάρχουν τα κλασικά IPSec και OpenVPN για υψηλή ασφάλεια, καθώς και δύο δικά τους, τα KeepSolid Wise UDP και TCP για την «απόλυτη ασφάλεια αλλά με μέτριες επιδόσεις».
  • Δυνατότητα ενεργοποίησης του DNS Firewall για να σταματάει το κακόβολου λογισμικό.
  • Δυνατότητα προσθήκης ενός ιστότοπου στη black-list για τον αποκλεισμό του.

Για την ώρα υπάρχουν εφαρμογές μόνο για Mac και iOS συσκευές, όμως η εταιρία αναφέρει πως σκοπεύει να προσθέσει εφαρμογές για Windows και Android. Τους ρωτήσαμε ποια χαρακτηριστικά θα προσθέσουν στο μέλλον αλλά δεν λάβαμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Κάθε χρήστης μπορεί να συνδέσει μέχρι πέντε συσκευές στον λογαριασμό του, και επιτρέπεται η παράλληλη σύνδεση, επομένως μπορείτε να έχετε όλες τις συσκευές συνδεδεμένες σε VPN. Αν κάποια μέρα αναβαθμίσετε μια συσκευή, μπορείτε να διαγράψετε τη παλιά από τον λογαριασμό σας και να προσθέσετε τη νέα δωρεάν.

Ασφάλεια

Το Cargo VPN χρησιμοποιεί τα τελευταία standards για τη προστασία των δεδομένων των χρηστών, και αυτό φαίνεται στο παρακάτω screenshot από το ipleak.net όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν “διαρροές” στοιχείων από τα DNS ή WebRTC:

Cargo VPN IPleak

Παρόλα αυτά, ένα ακόμα βασικό κομμάτι για την ασφάλεια των VPN υπηρεσιών είναι το αρχείο που κρατάνε οι εταιρίες για τους χρήστες. Η Eltima έχει να δηλώσει:

«Η Eltima ΔΕΝ συλλέγει και καταγράφει τις δραστηριότητες των χρηστών όταν χρησιμοποιούν τις VPN υπηρεσίες, εκτός από τον συνολικό αριθμό κίνησης κάθε συνεδρίας και τους χρόνους συνεδριών, για τη προβολή τους στο προφίλ του χρήστη και μέσα στις VPN εφαρμογές. Η Eltima επίσης συλλέγει τις κρυπτογραφημένες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών σε κάθε λογαριασμό, καθώς ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός είναι περιορισμένος. Αυτή η πληροφορία είναι προσβάσιμη μέσω του User Office, όπου κάθε χρήστης μπορεί να διαγράψει τις συσκευές από τον λογαριασμό του.»

Η Eltima δεν δέχεται πληρωμές μέσω Bitcoin και βασίζεται στο Apple ID σας για να αγοράσετε πακέτα. Η εταιρία κρατάει αυτά τα στοιχεία και για αυτόν τον λόγο δεν προτείνεται σε χρήστες που θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν εντελώς ανώνυμοι στο Διαδίκτυο.

Τιμές

Το Cargo VPN έχει ανταγωνιστικά πλάνα για τους συνδρομητές αλλά δεν προσφέρει κάποια δωρεάν έκδοση. Μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν για 24 ώρες και έπειτα μπορείτε να γίνετε συνδρομητής πληρώνοντας €9.99 για τη μηνιαία συνδρομή, €52.99 για την ετήσια συνδρομή ή €109.99 για τρία χρόνια συνδρομή.

Μπορείτε να συνδέσετε την υπηρεσία σε έως πέντε συσκευές. Άμα έχετε περισσότερες μπορείτε να τις προσθέσετε με €0.99-6.49/μήνα.

Ακόμη, μπορείτε να έχετε στατική IP για €26.49/μήνα ή να αποκτήσετε δικό σας VPN server με €41.99.

Επίλογος

Το Cargo VPN είναι μια εξαιρετική εφαρμογή και έχει τα σωστά θεμέλια για να αναπτυχθεί και να “χτυπήσει” τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Για την ώρα προορίζεται για Apple χρήστες αλλά μόλις κυκλοφορήσουν τις εφαρμογές για Windows και Android θα γίνει μια ολοκληρωμένη και καλή πρόταση για τους οικιακούς χρήστες. Άμα στο μέλλον προστεθεί η δυνατότητα πληρωμής με Bitcoin, κυκλοφορήσουν μια εφαρμογή για Linux και προστεθεί ένα “κill switch” που κλείνει το Internet όταν πέσει η σύνδεση με τον server θα μπορούμε να το προτείνουμε και στους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Θετικά Αρνητικά
Πάρα πολλοί και γρήγοροι servers Για την ώρα είναι διαθέσιμο μόνο σε Mac και iOS
OpenVPN, 256-bit κρυπτογράφηση Δεν δέχεται πληρωμές με Bitcoin
Επιτρέπεται το P2P, υπάρχει γρήγορος server για torrent κοντά στην Ελλάδα
Καλές εφαρμογές
Έως 5 ενεργές συνδέσεις

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.