XBLOG logo @2x

Προσοχή: Πρόσφατη έκδοση του CCleaner μόλυνε εκατ. PC με ιό

Το CCleaner είναι ένα από τα πιο απαραίτητα προγράμματα για Windows επειδή επιτρέπει στον χρήστη να απαλλαγεί από άχρηστα αρχεία και να απελευθερώσει ακόμα και GB αποθηκευτικού χώρου με ένα κλικ. Είναι τόσο γνωστό που η Avast εξαγόρασε μέσα στον Ιούλιο την εταιρία που το φτιάχνει (Piriform).

Δυστυχώς για την Avast και τους εκατομμύρια χρήστες που το επέλεξαν, το CCleaner έπεσε θύμα των hackers οι οποίοι κατάφεραν να ενσωματώσουν και διανέμουν κακόβουλο λογισμικό στην δωρεάν έκδοση του προγράμματος.


Ο ιός ανακαλύφθηκε από τη Talos Intelligence της Cisco. Ο ιός ενσωματώθηκε στην έκδοση v5.33 του CCleaner και επηρέασε 2.27 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Απ’ ότι φαίνεται οι hackers είχαν κάνει τόσο καλή δουλειά που η Avast κυκλοφόρησε την μολυσμένη έκδοση μέσω των επίσημων servers της χωρίς να το καταλάβει.

Άμα κατεβάσετε την έκδοση v5.33 το διάστημα μεταξύ 15 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου θα έχετε μολυνθεί. Ευτυχώς η Avast έχει ήδη αποσύρει τη μολυσμένη έκδοση και την αντικατέστησε με την v5.34 που δεν έχει κάποιο πρόβλημα, οπότε θα πρέπει να αναβαθμιστείτε άμεσα.


Διαβάστε επίσης: Είναι οι υπότιτλοι ταινιών παράνομοι; Οι αρχές λένε ναι.


Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.