XBLOG logo @2x

Είναι οι υπότιτλοι ταινιών παράνομοι; Οι αρχές λένε ναι.

Σχεδόν όλοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε υπότιτλους για να παρακολουθήσουμε μια ξένη ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά, είτε επειδή δεν ξέρουμε -καλά- τη ξένη γλώσσα είτε για να τη μάθουμε καλύτερα.

Όλοι ξέρουμε ότι το κατέβασμα πειρατικών ταινιών και σειρών είναι παράνομο και οι “πειρατές” πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για κάθε παράβαση, όμως τι γίνεται με τους υπότιτλους; Οι υπότιτλοι διανέμονται δωρεάν από τους δημιουργούς τους και δεν παραβιάζουμε πνευματικά δικαιώματα όταν τους κατεβάζουμε. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα με αυτούς, σωστά;

Λάθος… Απ’ ότι φαίνεται το Hollywood προσπαθεί να πείσει τις αρχές ότι η διανομή υποτίτλων είναι παράνομη, και σύμφωνα με το TorrentFreak, το δικαστήριο της Σουηδίας καταδίκασε τον ιδρυτή της ιστοσελίδας υποτίτλων Undertexter για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Undertexter.se logoΓια όσους δεν το γνωρίζουν, το Undertexter.se ήταν ένας δημοφιλής ιστότοπος για τη διανομή (δωρεάν) υποτίτλων για σχεδόν μια δεκαετία, με πολλούς εθελοντές μεταφραστές που ανέβαζαν νέους υπότιτλους κάθε μέρα. Μια μέρα όμως, και μετά από τη πίεση κινηματογραφικών εταιρειών του Hollywood, η Σουηδική αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά του Undertexter και κατέλαβε τους διακομιστές της.

Εκείνη τη μέρα η αστυνομία συνέλαβε τον ιδρυτή του Undertexter, Eugen Archy, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο επειδή θεωρούσε τη σελίδα του νόμιμη. «Οι άνθρωποι που ανέβαζαν τους υπότιτλους στον ιστότοπο δεν θεωρούν ότι η απόδοση διαλόγων είναι κάτι παράνομο, ειδικά όταν διανέμονται δωρεάν,» είχε δηλώσει εκείνη τη περίοδο.

Φυσικά η παραπάνω δήλωση δεν ήταν αρκετή για να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου, και έτσι ο Archy καταδικάστηκε με αναστολή και ένα πρόστιμο ύψους 217.000 σουηδικών κορών (ή 27.000 δολάρια) που υποτίθεται ότι έβγαλε από τις διαφημίσεις και τις δωρεές του κόσμου όταν το site λειτουργούσε.

Από τους χιλιάδες υπότιτλους που φιλοξενούσε το Undertexter, η ποινική δίωξη στηρίχθηκε σε 74 από αυτούς, επειδή ήταν οι υπότιτλοι για ταινίες που δεν είχαν κυκλοφορήσει τότε στη Σουηδία.

Το πρόβλημα σε όλη αυτή την ιστορία δεν είναι ότι έκλεισε το Undertexter ή ότι ο Archy καταδικάστηκε επειδή ο κόσμος ανέβαζε υπότιτλους στο site του, αλλά το γεγονός ότι η διανομή υπότιτλων θεωρείται πλέον αδίκημα όπως και η διανομή πειρατικού περιεχομένου. Μετά από αυτή την απόφαση οι αρχές μπορούν να στραφούν και σε άλλους ιστότοπους που διανέμουν υπότιτλους, όπως το Open Subtitles.

Αν κάποια μέρα οι αρχές καταφέρουν να κλείσουν όλα τα sites που διανέμουν υπότιτλους και ο κόσμος δεν μπορεί να παρακολουθήσει πειρατικές ταινίες, μάλλον τότε ο κόσμος θα στραφεί σε νόμιμες λύσεις για να παρακολουθεί ταινίες (Netflix, DVD κ.ά.). Ίσως αυτό να είναι το νέο όραμα του Hollywood.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.