XBLOG logo @2x

Η Apple θα φτιάξει τις δικές της GPU για τα iPhone και iPad

Η Imagination Technologies είναι γνωστή για ένα πράγμα: παρέχει τις μονάδες γραφικών των iPhone και iPad στην Apple. Αλλά από σήμερα η συνεργασία της με την Apple τερματίζεται. Όπως δήλωσε η Imagination Technologies, η Apple μέσα σε δύο χρόνια θα αντικαταστήσει τις PowerVR GPU με μονάδες που έχει σχεδιάσει εκείνη.

Όταν η Αpple άρχισε να παράγει το iPhone χρησιμοποιούσε γενικά ARM chips της Samsung σε συνεργασία με τις PowerVR GPU της Imagination Technologies. Με την πάροδο του χρόνου η Αμερικάνικη κατασκευάστρια αντικαθιστούσε τα chips “ξένων” εταιριών με δικά της και σήμερα οι μονάδες γραφικών της Imagination είναι από τα λίγα κομμάτια στο chipset A10 Fusion του iPhone 7 που δεν ελέγχει πλήρως.

Τα νέα είναι -μάλλον- καλά για την Αpple, όμως πολύ άσχημα για την Imagination Technologies της οποίας η μετοχή έπεσε κατά 67% με το άκουσμα της είδησης. Επίσης η κύρια πηγή εισόδων της εταιρίας είναι η Apple και για αυτό σκοπεύει να την μηνύσει. Πάντως η ανάπτυξη μιας νέας GPU απαιτεί χρόνο, χρήματα και χορήγηση αδειών χρήσης πατεντών που εταιρίες όπως η Imagination κατέχουν, επομένως οι δύο εταιρίες συνεργαστούν ξανά στο μέλλον για νέες άδειες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.