XBLOG logo @2x

macOS Sierra: Η Apple ανακοίνωσε το τέλος του OS X

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου WWDC 2016 τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των Mac: το macOS Sierra. Η Apple έτσι έδωσε και επίσημα τέλος στην παλιά επωνυμία OS X, που διάλεξε ο Steve Jobs πριν από 15 χρόνια, και πλέον ονομάζει το λειτουργικό των υπολογιστών της με ένα πιο σχετικό όνομα. Άλλωστε το λειτουργικό του Apple Watch ονομάζεται watchOS και του Apple TV tvOS.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν αλλάζει στο λειτουργικό. Ό,τι αγαπήσατε στο OS X θα παραμένει στο macOS, και φυσικά υπάρχουν οι βελτιώσεις και οι προσθήκες που ενσωμάτωσε η Apple σε αυτή την μεγάλη αναβάθμιση. Η τελευταία έκδοση του OS X ήταν το El Capitan που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Το πρώτο μεγάλο χαρακτηριστικό του macOS Sierra είναι η Siri. Μετά από πέντε χρόνια από το λανσάρισμά της, η ψηφιακή βοηθός της Apple πλέον βρίσκεται και στα Mac για να βοηθάει τους χρήστες στις καθημερινές τους αποφάσεις. Το εικονίδιό της θα βρίσκεται στο Dock και στη πάνω μπάρα των Mac για εύκολο άνοιγμα και βεβαίως δουλεύει όπως η Siri των iPhone.

Επιπλέον, η Apple πρόσθεσε ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Continuity. Άμα φοράτε ένα Apple Watch, το Mac αυτόματα θα ξεκλειδώσει όταν είστε δίπλα του. Η Apple επίσης πρόσθεσε ένα «universal clipboard» το οποίο στην ουσία συγχρονίζει όσα αντιγράφετε από το Mac στο iPhone, και το αντίστροφο. Δηλαδή άμα αντιγράφετε μια διεύθυνση στο Mac, θα μπορείτε να την κάνετε επικόλληση στους χάρτες του iPhone.

Το iCloud πρωταγωνιστεί επίσης στο Sierra. Τώρα μπορείτε να συγχρονίσετε desktops σε διάφορα Mac, να δείτε τα αρχεία του Mac στο iPhone και να ελευθερώσετε χώρο ανεβάζοντας αρχεία στο cloud. Μιλώντας για απελευθέρωση χώρου, στο Sierra τα άχρηστα αρχεία του συστήματος θα διαγράφονται αυτόματα μετά από 30 ημέρες, μια δουλειά που έκανε το CCleaner/Onyx. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Apple ανέπτυξε και μια εφαρμογή η οποία δείχνει πόσο χώρο καταναλώνουν τα αρχεία και τα προγράμματα του χρήστη.

Τέλος, το Apple Pay έφτασε και στο διαδίκτυο. Μέσω του ανανεωμένου Safari θα μπορείτε να πραγματοποιείτε αγορές σε καταστήματα που υποστηρίζουν το Apple Pay, κάτι που οι ανταγωνιστές (Android Pay, Samsung Pay κτλ) δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν.

Apple macOS Sierra Apple Pay on the web

Η Apple θα κυκλοφορήσει την πρώτη δημόσια beta του Sierra αυτόν τον Ιούλιο. Ως συνήθως, η αναβάθμιση θα κυκλοφορήσει για όλους δωρεάν το φθινόπωρο.

Διαβάστε ποια Mac θα υποστηρίζουν το macOS Sierra.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.