XBLOG logo @2x

iOS 10: Ανακοινώθηκε η «μεγαλύτερη κυκλοφορία του iOS»

Η Apple, κατά την διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών WWDC, ανακοίνωσε μετά με το νέο macOS Sierra το iOS 10 το οποίο όπως αποκαλεί είναι η «μεγαλύτερη κυκλοφορία του iOS». Θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, όμως από τώρα οι προγραμματιστές μπορούν να κατεβάσουν την beta έκδοση.

Ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, χαρακτηρίζει το iOS ως «τη μητέρα όλων των εκδόσεων της πλατφόρμας φορητών συσκευών» επειδή σε αυτό βασίζονται τα λειτουργικά των iPhone, iPad και Apple Watch, ακόμη και του Apple TV.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα παρατηρήσουν οι χρήστες στο iOS 10 είναι το γραφικό περιβάλλον. Οι ειδοποιήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη κλειδώματος έχουν επανασχεδιαστεί, στηριζόμενες στο σχεδιασμό καρτών και με χρήση χρωμάτων που τις κάνει πολύ πιο εύκολες στην ανάγνωση, ενώ και το Control Center έχει σχεδιαστεί από την αρχή για καλύτερη εμφάνιση όλων των εργαλείων. Παραμένοντας στην οθόνη κλειδώματος, τώρα αρκεί μια κίνηση προς τα αριστερά για να ανοίξετε την κάμερα, και επίσης με τη νέα λειτουργία «Raise to wake» η οθόνη της συσκευής ανάβει μόλις ο χρήστης τη σηκώσει από το γραφείο ή άλλη επίπεδη επιφάνεια.

iOS 10 (2)

Το 3D Touch που συναντάμε για πρώτη φορά στα iPhone 6s και iPhone 6s Plus πλέον είναι πιο χρήσιμο επειδή υποστηρίζεται από τις ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος αλλά και των widgets στο κέντρο ενημερώσεων. Παρέχει χαρακτηριστικά αλληλεπίδρασης, όπως την άμεση απάντηση σε γραπτά μηνύματα ή την εμφάνιση του σκορ ενός αγώνα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε τις αντίστοιχες εφαρμογές.

iOS 10 (3)

Μιλώντας για εφαρμογές, στο 10 θα μπορείτε να απεγκαταστήσετε αυτές που έρχονται προ-εγκατεστημένες με το κινητό-tablet. Επίσης η εφαρμογή Photos γίνεται εξυπνότερη με offline μηχανή αναγνώρισης προσώπων και εύκολη δημιουργία εντυπωσιακών κολάζ που συνοδεύονται από μουσική (όπως στο Google Photos), το Apple Music επανασχεδιάστηκε από την αρχή για να είναι ευκολότερη η εύρεση μουσικής, η εφαρμογή χαρτών ενισχύεται με το Map layers, μια λειτουργία που προσφέρει βοήθεια στην εύρεση καταστημάτων, το Apple News τώρα υποστηρίζει σημαντικά νέα και συνδρομές και η εφαρμογή τηλεφώνου θα μπορεί να εμφανίζει τους spam αριθμούς.

iOS 10 (4)

Η Apple φέτος έδωσε μεγάλη έμφαση και στο iMessages το οποίο αποκτά εντυπωσιακά animations κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων αλλά και στο παρασκήνιο. Με τη νέα εφαρμογή είναι δυνατή η αποστολή μηνυμάτων με το γραφικό σας χαρακτήρα, ενώ η λειτουργία Invisible Ink επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών όπου το περιεχόμενο παραμένει κρυφό μέχρι ο παραλήπτης να κάνει swipe. Το iMessage αποκτά κρυπτογράφηση και δικό του App Store μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να χρησιμοποιούν stickers στα μηνύματά τους, όπως σε αντίπαλα apps.

Το πληκτρολόγιο QuickType έχει ενισχυθεί χάρη στη Siri, η οποία μπορεί να «διαισθανθεί» τι θέλεις να πεις ή να απατήσεις. Μπορεί να διαβάσει τα μηνύματά σας και να προτείνει την δημιουργία γεγονότων στο ημερολόγιο, να διαμοιραστεί την τοποθεσία σας και σας υπενθυμίζει πρόσφατες διευθύνσεις.

Κάτι σημαντικό, που όμως δεν θα παρατηρήσουν οι χρήστες, είναι ότι η Apple θα επιτρέπει σε τρίτους προγραμματιστές να κυκλοφορήσουν πρόσθετα για τους χάρτες και την Siri. Έτσι οι δύο αυτές εφαρμογές θα αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες – για παράδειγμα θα μπορείτε να πείτε στη Siri να σας καλέσει ταξί μέσω του Uber.

Όσοι έχετε το τελευταίο Apple TV θα σας αρέσει και η νέα εφαρμογή που ετοίμασε ο αμερικάνικος κολοσσός η οποία επιτρέπει τον χειρισμό του TV με την αφή ή μέσω της Siri από το κινητό. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν motion control για τα παιχνίδια και να κατεβάσει αυτόματα στο Apple TV την ίδια εφαρμογή που κατεβάζετε στο iPhone. Όσοι έχετε Mac θα επωφεληθείτε από το Universal Clipboard που ήρθε μαζί με το macOS Sierra.

Τέλος, στο iOS 10 βρίσκουμε και την καινούργια εφαρμογή «Home» η οποία προορίζεται για τον έλεγχο των έξυπνων συσκευών του σπιτιού που υποστηρίζουν το HomeKit της Apple. Ο χρήστης θα μπορεί να διαχειρίζεται τις συσκευές μέσα από την εφαρμογή, αλλά και να βλέπει ειδοποιήσεις από την οθόνη κλειδώματος.

Το iOS 10 θα είναι συμβατό με iPhone 5 ή νεότερο, όλα τα iPad Air και iPad Pro, iPad 4ης γενιάς, iPad mini 2 ή νεότερο και iPod touch 6ης γενιάς. Η πρώτη δημόσια δοκιμαστική έκδοση είναι διαθέσιμη για όσους κάνουν εγγραφή στο beta.apple.com.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.