XBLOG logo @2x

Έρευνα: Οι δωρεάν VPN υπηρεσίες δεν μας προστατεύουν πραγματικά

Οι κυβερνήσεις -και όχι μόνο- μπορούν να μας παρακολουθούν όποτε θέλουν και η πιο απλή λύση για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να παραμείνουμε ανώνυμοι χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία VPN. Μια υπηρεσία VPN κρυπτογραφεί τη κίνηση μας στο διαδίκτυο και μεταφέρει τα δεδομένα μέσω δικούς της servers. Στη θεωρία, με αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολος ή και αδύνατος ο εντοπισμός ενός χρήστη.

Όμως για να είστε σίγουροι ότι παραμένετε ανώνυμοι πρέπει να διαλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο. Το στήσιμο ενός δικού σας server σε ένα απομακρυσμένο data center θα ήταν η ιδανικότερη λύση για να μην σας εντοπίσουν, όμως οι περισσότεροι δεν έχουν λεφτά ή δεν θέλουν να δαπανήσουν ούτε ευρώ για κάποια καλή VPN υπηρεσία. Έτσι καταφεύγουν σε δωρεάν λύσεις.

Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα, οι δωρεάν VPN εφαρμογές που βρίσκουμε στα app stores των κινητών μας όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά μπορεί και να κλέβουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Η ανάλυση έδειξε ότι το 75% αυτών των εφαρμογών χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες εντοπισμού τρίτων προγραμματιστών, ενώ το 82% χρειάζεται άδειες για να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών, όπως λογαριασμοί και μηνύματα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το 83% αυτών των apps περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με το VirusTotal, και το 18% των VPN apps δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα για κρυπτογράφηση, παρότι υπόσχονται ανωνυμία και ασφάλεια στους χρήστες.


Διαβάστε επίσης: Έρευνα αποκαλύπτει τις τακτικές των χάκερς: Ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν τις επιθέσεις DDoS ως προπέτασμα καπνού για άλλες επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων


Ένας μεγάλος αριθμός των εφαρμογών μετέφερε τη κίνηση μέσω άλλων χρηστών της εφαρμογής, αντί να τη μεταφέρουν σε ένα κεντρικό server. Αν κάποιος άλλος χρήστης της ίδιας εφαρμογής το ανακάλυπτε αυτό θα μπορούσε να σας κατηγορήσει για παραβίαση ή κάτι παρόμοιο.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανέλυσαν 283 VPN apps που βρίσκονται στο Google Play Store. Αυτοί μελέτησαν τον κώδικα των εφαρμογών και ανέλυσαν την κίνηση. Δυστυχώς δεν δημοσίευσαν τη λίστα με τις 283 εφαρμογές για να ξέρουμε ποιες εφαρμογές δεν μας προστατεύουν αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πληρώνετε αν θέλετε πραγματική προστασία ή να στήσετε έναν δικό σας VPN server, κάτι που δεν είναι δύσκολο αν έχετε μερικές γνώσεις στο Linux.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.