XBLOG logo @2x

Η Google παρουσίασε τα νέα χαρακτηριστικά του Android P

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, και η ομάδα του παρουσίασαν στο συνέδριο I/O 2018 το Android P, την πολυ-αναμενόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος της εταιρίας για κινητά και όχι μόνο. Μία πρώτη δοκιμαστική έκδοση του «P» είχε κυκλοφορήσει επίσημα πριν από λίγο καιρό, αλλά όπως μαθαίνουμε η τελική έκδοση θα περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση.

Ένα πραγματικά έξυπνο… έξυπνο κινητό

Η Google σε συνεργασία με τη DeepMind, μια αδερφική της εταιρία, έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που μαθαίνουν τις συνήθειες του χρήστη — με άλλα λόγια το λειτουργικό καταγράφει κάθε σας κίνηση — έτσι ώστε αυτές να βελτιώσουν τις επιδόσεις της συσκευής σας. Μία από αυτές τις τεχνολογίες ονομάζεται Adaptive Battery και δίνει προτεραιότητα στη κατανάλωση ενέργειας μόνο στις εφαρμογές/υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ο χρήστης, ενώ παράλληλα κλείνει τις εφαρμογές που δουλεύουν στο παρασκήνιο και μπορεί να “καίνε” ρεύμα. Η δεύτερη τεχνολογία του Android P που βασίζεται στη μηχανική μάθηση ονομάζεται Adaptive Brightness και προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον.

Android P Adaptive Battery

Με βάση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες η Google μπόρεσε να αναπτύξει και το App Actions. Το App Actions μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνησή σας και σας προτείνει διάφορες ενέργειες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, άμα συνδέσετε τα ακουστικά σας, το κινητό θα σας εμφανίσει μία λίστα στο Spotify για να ακούσετε μουσική. Οι συγκεκριμένες ενέργειες θα εμφανίζονται στην αρχική οθόνη (Launcher), το Google Play Store, το Google Search και το Google Assistant.

Android P App Actions

Η εταιρία δεν σταμάτησε όμως στο App Actions. Η Google εισήγαγε στο Android P το νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Slices και σκοπεύει να σας γλιτώσει λίγο χρόνο, όπως το App Actions. Με το Slices αν κάνετε αναζήτηση μια εφαρμογή στο Google Search τότε θα σας εμφανιστεί μια ενέργεια που μπορεί να σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, άμα αναζητήσετε το Uber θα σας εμφανιστεί ένα Slice με το κόστος και τη διάρκεια της διαδρομής για να καλέσετε ένα ταξί χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε την εφαρμογή.

Android P Slices

Φυσικά όλα αυτά δεν θα λειτουργούσαν αν η Google δεν έδινε τα κατάλληλα εργαλεία στους προγραμματιστές των εφαρμογών. Τα εργαλεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ML Kit του Android P και αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι λειτουργίες εκτελούνται τοπικά στη συσκευή και δεν στέλνονται σε κάποιον server.

Απλοποιημένο γραφικό περιβάλλον

Android P New System Navigation
Το νέο σύστημα πλοήγησης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google ανανέωσε για άλλη μια φορά το γραφικό περιβάλλον του Android. Στο Android P τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο απλά, όπως τα κουμπιά πλοήγησης τα οποία επανασχεδιάστηκαν πλήρως. Πλέον, στο κάτω μέρος της οθόνης θα βρείτε μόνο ένα κεντρικό κουμπί και το βελάκι “πίσω.” Με μονό πάτημα στο κεντρικό κουμπί επιστρέφετε στην αρχική οθόνη, με ένα swipe προς τα επάνω μεταφέρεστε στο μενού Overview απ’ όπου μπορείτε να ανοίξετε εφαρμογές ή να κάνετε αναζήτηση στο Google, και με ένα swipe προς τα δεξιά βλέπετε τις ανοιχτές εφαρμογές σας. Το νέο σύστημα πλοήγησης διευκολύνει τη χρήση του κινητού με ένα χέρι και πολλοί το συγκρίνουν με το σύστημα του iPhone X.

Στο Android P έχουν επανασχεδιαστεί τα Quick Settings, έχουν απλοποιηθεί τα στοιχεία ελέγχου έντασης και η διαχείριση των ειδοποιήσεων, και υπάρχει νέος τρόπος λήψης screenshot.

Πείτε “όχι” στο κινητό σας

Android P Dashboard - App Timer - Wind Down

Αν και κανείς δεν το περίμενε, η Google πέρασε ώρα στη παρουσίαση του Android P μιλώντας για το πως σχεδίασε το λειτουργικό σύστημα έτσι ώστε χρησιμοποιείτε το κινητό… λιγότερο.

Η Google αναγνωρίζει ότι πολύς κόσμος έχει “εθιστεί” στο κινητό του και δεν μπορεί να το αποχωριστεί. Για αυτό το λόγο ανακοίνωσε το Android Dashboard και άλλα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν στην απεξάρτησή σας.

Το Android Dashboard εμφανίζει αναλυτικά για πόση ώρα χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές σας, πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κινητό μέσα στη μέρα, πόσες ειδοποιήσεις λάβατε και άλλα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να καταλάβετε πόση ώρα ξοδεύουν τα παιδιά σας στο κινητό. Αν καταλάβετε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, μπορείτε να θέσετε χρονικούς περιορισμούς σε εφαρμογές με το App Timer έτσι ώστε να μην μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ή το παιχνίδι για αρκετή ώρα.

Ακόμη, η Google υιοθέτησε ένα χαρακτηριστικό που υπήρχε σε πολλά κινητά για χρόνια. Με το Android P, όταν γυρνάτε το κινητό επάνω σε γραφείο τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία Do Not Disturb για να μην σας ενοχλεί το κινητό με ειδοποιήσεις.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν, προστέθηκε και η λειτουργία Wind Down. Με το Wind Down το κινητό θα ενεργοποιεί την λειτουργία Do Not Disturb και θα μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη όταν είστε στο κρεβάτι.

Διαθεσιμότητα

Το Android P θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι στις πρώτες συμβατές συσκευές, αλλά άμα έχετε κάποιο από ακόλουθα κινητά θα μπορείτε από σήμερα να εγκαταστήσετε την beta έκδοση: Google Pixel, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 και Essential Phone PH-1.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.