XBLOG logo @2x

Η Google κυκλοφόρησε το Android P Developer Preview – Τι νέο φέρνει

Η νέα έκδοση του Android είναι γεγονός. Όπως κάθε χρόνο, η Google κυκλοφόρησε αυτή τη περίοδο τη πρώτη beta έκδοση του λειτουργικού, το Android P Developer Preview, και μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει τα επίσημα αποκαλυπτήριά του. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε την ονομασία του, αλλά η Google συνηθίζει να χρησιμοποιεί ονομασίες γλυκών, όπως KitKat, Oreo και Marshmallow. Η εταιρία ίσως δημιουργήσει μια ψηφοφορία για να βρει το επόμενο όνομα.

Android P Developer Preview logo

Το Developer Preview του Android P αποκαλύπτει ότι η ένατη έκδοση του Android έχει ανανεωμένο design με πιο στρογγυλεμένες γωνίες και πολύχρονα εικονίδια. Δεν φέρνει ριζικές αλλαγές στο περιβάλλον του χρήστη, αν και φημολογείται ότι αργότερα μπορεί να αποκαλυφθεί ένα ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον, όμως έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις στο σύστημα, όπως:

  • Υποστήριξη για notch. Οι προγραμματιστές μπορούν να προσομοιώσουν το notch στη συσκευή τους έτσι ώστε να βελτιώσουν τις εφαρμογές τους – μάλιστα υπάρχουν διάφορα μεγέθη, από το μεγάλο του iPhone X ως το μικρό του Essential Phone.
  • Βελτιώσεις ασφαλείας. Οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη κάμερα, το μικρόφωνο και τους αισθητήρες της εφαρμογής όταν τρέχουν στο παρασκήνιο. Αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας ότι το Facebook ακούει τις συζητήσεις μας για να εμφανίζει διαφημίσεις. Ακόμη, βελτιώθηκε η ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ξεκλειδώματος με δακτυλικό αποτύπωμα.
  • Βελτιωμένο κέντρο ειδοποιήσεων. Οι χρήστες θα μπορούν να απαντήσουν κατευθείαν σε ένα μήνυμα από την ειδοποίηση και μάλιστα θα υπάρχουν προτεινόμενες έξυπνες απαντήσεις όπως στις εφαρμογές μηνυμάτων της Google, ενώ οι ειδοποιήσεις θα μπορούν να εμφανίζουν περισσότερες πληροφορίες, όπως avatars, συζητήσεις και φωτογραφίες.
  • Wi-Fi RTT (round-trip-time). Οι προγραμματιστές θα μπορούν να ξέρουν πόσο μακριά βρίσκεται η συσκευή του χρήστη από ένα router με ακρίβεια 1-2m. Αυτό είναι χρήσιμο, για παράδειγμα, για να εμφανίζει την τοποθεσία του χρήστη μέσα σε ένα πολυκατάστημα (βλ. screenshot στη συνέχεια).
  • Multi-camera API. Οι προγραμματιστές θα μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στην εικόνα/ροή πολλαπλών καμερών, καθώς και την επιλογή να συνδυάσουν τις ροές σε μία.
  • Προστέθηκε η δυνατότητα λήψης screenshot μέσω του μενού ενέργειας (απενεργοποίησης/επανεκκίνησης).
  • Η μπάρα έντασης έγινε κάθετη και μετακινήθηκε στα πλάγια της οθόνης, εκεί που εμφανίζεται και το μενού ενέργειας.
  • Η γραμματοσειρά Product Sans των Pixel smartphones εμφανίζεται σε περισσότερα σημεία.
  • Υποστηρίζει τα πρότυπα φωτογραφιών/βίντεο HDR VP9 Profile 2 και HEIF (heic).
  • Έχει καλύτερη υποστήριξη Autofill για τους password managers.
  • Έχει καλύτερες επιδόσεις στο ART για apps γραμμένα με Kotlin.
  • Υπάρχουν βελτιώσεις στις τεχνολογίες Doze, Standby και Background Limits για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Google αναμένεται να κυκλοφορήσει περισσότερες Developer Preview εκδόσεις από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, και μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2018 θα κυκλοφορήσει επίσημα το update. Άμα είστε προγραμματιστής και έχετε Pixel smartphone (Pixel, Pixel XL, Pixel 2 ή Pixel 2 XL) μπορείτε να κατεβάσετε το Developer Preview του Android P. Δυστυχώς δεν θα κυκλοφορήσει επίσημα στα Nexus 6P, Nexus 5X και Pixel C.

Screenshots του Android P Developer Preview
Επίσημο βίντεο για το Android P Developer Preview

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.