XBLOG logo @2x

Android O: Η Google θα λύσει το πρόβλημα με τις ενημερώσεις λογισμικού

Το Android, μετά από τόσα χρόνια και αναβαθμίσεις, εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: δεν αναβαθμίζεται εύκολα. Ενώ η Google με τα Pixel και Nexus μπορεί να στέλνει άμεσα και εύκολα ενημερώσεις λογισμικού, οι υπόλοιπες κατασκευάστριες τροποποιούν σε μεγάλο βαθμό το λειτουργικό σύστημα για να βάλουν το δικό τους λογισμικό, με αποτέλεσμα οι ενημερώσεις ασφαλείας να καθυστερούν μήνες ή και να ακυρώνονται οριστικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα ακριβό κινητό ή tablet έχει σταματήσει αναβαθμίζεται σε νεότερες εκδόσεις του Android O επειδή η εταιρία που το έφτιαξε δεν προτίθεται να αφιερώσει χρόνο και χρήμα για την ενημέρωσή του.

Με το Android O προ των πυλών, όμως, η Google αποφάσισε να λύσει αυτό το πρόβλημα μια και καλή. Για αυτό υποδεχτείτε το Project Treble που υπόσχεται την εύκολη αναβάθμιση μιας συσκευής σε νεότερη έκδοση του Android. Ουσιαστικά, με το Treble η Google επανασχεδιάζει τη βάση του λειτουργικού συστήματος, ξεχωρίζοντας το Android OS framework από το λογισμικό των κατασκευαστριών. Μέχρι σήμερα οι κατασκευάστριες εταιρίες έπαιρναν το Android και το τροποποιήσουν για να βάλουν το δικό τους γραφικό περιβάλλον και τις εφαρμογές, οπότε όταν έβγαινε νέα έκδοση του Android έπρεπε να τη πάρουν και να τη τροποποιήσουν από την αρχή. Με το Project Treble, από το Android O και μετά οι κατασκευάστριες θα παίρνουν την βάση του Android και θα ενσωματώνουν επάνω της ό,τι θέλουν – και άμα κυκλοφορήσει μια αναβάθμιση λογισμικού θα πρέπει απλά να ενημερώσουν την βάση.

Google Android O Project Treble

Με το Project Treble οι εταιρίες θα σώσουν λεφτά, αφού οι ενημερώσεις θα δημιουργούνται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορούν τα updates γρηγορότερα, ικανοποιώντας τους πελάτες τους. Οπότε θα είναι αδικαιολόγητο για μια εταιρία από φέτος να μην στέλνει ή να αργεί τις ενημερώσεις μιας συσκευής. Όπως γράφει η Google για το Project Treble:

«The core concept is to separate the vendor implementation – the device-specific, lower-level software written in large part by the silicon manufacturers – from the Android OS Framework. This is achieved by the introduction of a new vendor interface between the Android OS framework and the vendor implementation. The new vendor interface is validated by a Vendor Test Suite (VTS), analogous to the CTS, to ensure forward compatibility of the vendor implementation.»

Το Project Treble θα συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις συσκευές που τρέχουν Android O. Θα το λάβουν επίσης τα Google Pixel όταν αναβαθμιστούν στο Android O (το έχουν και όσα τρέχουν το Developer Preview).

Μένει να δούμε στη πράξη αν οι κατασκευαστές συσκευών θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Project Treble και πόσο χρόνο θα κάνουν για να κυκλοφορήσουν μια νέα ενημέρωση.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.