XBLOG logo @2x

Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει αν θα πάθετε Αλτσχάιμερ

Διάφοροι ερευνητές ανά τον κόσμο αναπτύσσουν τρόπους για να εντοπίσουν αν κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ το συντομότερο δυνατό. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να το γνωρίζουν από νωρίς για να λάβουν θεραπεία που θα καθυστερήσει τις επιδράσεις της ασθένειας, καθώς για να κανονίσουν τα οικονομικά και νομικά θέματά τους.

Μερικοί επιστήμονες αποφάσισαν να στρέψουν τη προσοχή τους στις δοκιμές αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ενώ άλλοι αναπτύσσουν gadgets που μπορούν να ψάχνουν για διάφορα σημάδια. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, όμως, ψάχνει για απαντήσεις χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτοί ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να ανιχνεύει μικροσκοπικές διαρθρωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο του ατόμου που προκαλούνται από την ασθένεια μία δεκαετία πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου εκπαίδευσε τη τεχνητή νοημοσύνη που ανάπτυξε τροφοδοτώντας την με 67 μαγνητικές τομογραφίες — 38 από ασθενείς του Αλτσχάιμερ και 29 από υγιείς άτομα. Έπειτα χώρισαν τις τομογραφίες σε μικρότερες περιοχές και έβαλαν το AI να αναλύσει τις νευρωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Μόλις ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση του AI, δοκίμασαν τον αλγόριθμο σκανάροντας τον εγκέφαλο 148 ατόμων. Απ’ όλους αυτούς, οι 48 είχαν Αλτσχάιμερ, ενώ οι άλλοι 48 υπέφεραν από ελαφρά γνωστική δυσλειτουργία που τελικά εξελίχθηκε σε Αλτσχάιμερ.


Η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ με 86% επιτυχία, και την ελαφρά γνωστική δυσλειτουργία με 84% επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό που ανέπτυξαν θα μπορεί με λίγη δουλειά ακόμα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό εργαλείο για την πρόωρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ. Δυστυχώς οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε μια μικρή βάση δεδομένων. Αν στο μέλλον τους δοθεί πρόσβαση σε μεγαλύτερη θα μπορούν να συνεχίσουν την ανάπτυξη του AI και να το τελειοποιήσουν.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.