XBLOG logo @2x

Οι must have υπηρεσίες και εφαρμογές για έναν νέο blogger

Διαβάζοντας στο problogger.net το post με τις 16 απαραίτητες εφαρμογές για έναν blogger, σκέφτηκα να κάνω ένα παρόμοιο post, αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένο. Τι εννοώ; Στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μιλάμε για τις x απαραίτητες εφαρμογές για έναν blogger, αλλά είναι προτιμότερο να γράψω για τις εφαρμογές και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν έναν blogger, ιδιαίτερα όσους ξεκινούν τώρα ή ξεκίνησαν πρόσφατα την ενασχόλησή τους με το “άθλημα”.

Κατά καιρούς διάφοροι φίλοι και γνωστοί που διαβάζουν το xblog.gr σκέφτονται να ξεκινήσουν το δικό τους blog, γιατί απλά θέλουν να γράφουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους. Κάποιοι άλλοι δε πάνε ένα βήμα παρακάτω και ξεκινούν από την αρχή με τη σκέψη ότι σύντομα θα βγάζουν και -πολλά- λεφτά από το blog τους, Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι εντελώς λάθος, εκτός και αν το blog που σκέφτονται να δημιουργήσουν θα έχει θέμα το σεξ και θα είναι γεμάτο διαφημίσεις από sex shops και άλλα τέτοια.

Τι έλεγα; Α ναι, εφαρμογές και υπηρεσίες απαραίτητες για έναν blogger.

WordPress – Blogger – Pblogs

Καταρχήν ο blogger πρέπει να αποφασίσει ποια πλατφόρμα για blogging θα επιλέξει. Τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των blogger παγκοσμίως κατέχουν πλέον το WordPress, το Blogger, ενώ πολύ καλή δουλειά κάνουν και τα παιδιά πίσω από το ελληνικό pblogs.gr! Και οι τρεις πλατφόρμες παρέχουν πληθώρα δυνατοτήτων, όπως κατηγοριοποίηση των post, ανέβασμα φωτογραφιών, επιλογή themes κλπ. Ξεκινήστε σε πρώτο στάδιο με μία διεύθυνση της μορφής myblog.wordpress.com (ή myblog.blogger.com κλπ) και αργότερα, αν δείτε ότι σας άρεσε η πρώτη αυτή δοκιμή προχωρήστε στην κατοχύρωση ενός δικού σας domain name και στην ενοικίαση χώρου για τη φιλοξενία του blog σας (web hosting).

Flickr

Κατ΄εμέ είναι μία απ΄τις υπηρεσίες που χρησιμοποιώ καθημερινά, όχι μόνο για να ανεβάζω, να ταξινομώ και να μοιράζομαι τις φωτογραφίες μου, αλλά και για να bloggάρω. Τα περισσότερα από τα post στο xblog.gr περιέχουν φωτογραφίες ή φωτογραφίες που έχω βρει στο flickr με άδεια Creative Commons που μου επιτρέπει να την αναδημοσιεύσω. Με άδεια Creative Commons ανεβάζω και εγώ τις φωτογραφίες μου στο flickr και χαίρομαι πολύ όταν βλέπω άλλα blog να χρησιμοποιούν το υλικό μου (με αναφορά στην πηγή πάντα).

Google Reader

Επίσης μία υπηρεσία σημαντική για νέους και παλιούς blogger. Στο Google Reader αποθηκεύουμε τα RSS feeds των blogs και άλλων sites που επισκεπτόμαστε για να ενημερωθούμε κλπ. Κάθε φορά που τα blog ή τα sites που έχουμε καταχωρημένα ανανεωθούν με την προσθήκη νέων post, στο Google Reader τα διαβάζουμε όλα, χωρίς να χρειάζεται να τα επισκεφτούμε (=γλιτώνω πολύτιμο χρόνο). Εκτός φυσικά από blog που επιλέγουν να δώσουν στο feed μία παράγραφο του κάθε post ή πχ κάποια portal που δίνουν στο feed μόνο τον τίτλο του κάθε άρθρου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι blogger σχολιάζουμε ειδήσεις και θέματα που εντοπίζουμε σε άλλα blog ή portal, το Google Reader είναι μία άψογη υπηρεσία για να έχουμε γρήγορη και άμεση πρόσβαση στο τι γράφεται στα blog και sites που μας ενδιαφέρουν και θέλουμε να παρακολουθούμε.

Google Analytics

Είναι η αρτιότερη κατά πολλούς εφαρμογή για μέτρηση της επισκεψιμότητας σε ένα site ή σε ένα blog. Πρόκειται για την εφαρμογή, τα στατιστικά της οποίας αποδέχονται στο σύνολό τους σχεδόν οι διαφημιστικές εταιρείες παγκοσμίως. Ο λόγος για άλλη μία υπηρεσία της Google… Google Analytics. Απλά κάνετε εγγραφή, παίρνετε copy-paste ένα κομμάτι κώδικα και το τοποθετείτε στο site ή το blog σας. Από εκεί και πέρα καθημερινά μπορείτε να βλέπετε πόσους επισκέπτες είχατε, πόση ώρα έμειναν κατά Μ.Ο. στο site/blog σας, με ποιες λέξεις-κλειδιά ήρθαν στο blog σας, από ποιες χώρες σας επισκέφθηκαν, τι ποσοστό των επισκεπτών ξαναμπήκε να διαβάσει κάτι νέο κλπ. Φυσικά μη τρελαθείτε με τα στατιστικά και τα κοιτάτε κάθε τρεις και λίγο… Σιγά-σιγά, με επιμονή, υπομονή και μεράκι θα ανέβουν τα hits!

Google AdSense για making money

Ειδικά για την Ελλάδα, είναι η top υπηρεσία, μέσω της οποίας μπορούν οι blogger να βγάλουν κάποια χρήματα από τα blog τους. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για τόσα χρήματα, που να επιτρέψουν στον blogger να ζει απ΄το blog του, υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι (ελάχιστοι) που έχουν καταφέρει να ζουν (έστω κάπως δύσκολα) από το blog τους. Και εδώ τα πράγματα είναι απλά: Αρκεί μία εγγραφή στο Google AdSense, η λήψη html κώδικα για τις διαφημίσεις και ξεκινάτε να εισπράτετε ζεστά δολάρια!

Twitter και Facebook

Το Twitter είναι μια υπηρεσία micro blogging, η οποία ωστόσο χρησιμοποιείται από τους blogger και ως υπηρεσία προώθησης (ως ένα βαθμό) των blog τους. Πώς; Απλά, εκτός από updates του στυλ “Καλημέρα, πάω για καφέ” ή “Στην Κηφισίας έχει τρελή κίνηση”, πολλοί blogger ποστάρουν τα links των νέων blog post τους. Στο Facebook μπορείτε απλά να δημιουργήσετε το group του blog σας, να μαζέψετε όσα μέλη μπορείτε (εσείς καλείτε τους φίλους σας, οι φίλοι σας καλούν τους δικούς τους) και έτσι μαζεύετε ακόμα περισσότερο κόσμο που σας παρακολουθεί.

Χμμμ… Δε ξέρω αν το post βγήκε όπως το είχα στο μυαλό μου στην αρχή, μάλλον όχι. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα που βοηθούν ένα blogger, όπως πχ δεν έκανα αναφορά σε εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο. Θα το κάνω ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα παραπάνω πιστεύω ότι ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και θα βοηθήσουν ένα νέο blogger να γλιτώσει χρόνο, χρόνο που μπορεί να διαθέσει στο να γράψει post για τους αναγνώστες του.

[photo by tuexperto com5]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.