XBLOG logo @2x

Οι συνέπειες της Οικονομικής Κρίσης στον θαυμαστό κόσμο των Mέσων Μαζικής Ενημέρωσης

journalist

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει εδώ και καιρό τον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εκδότες και καναλάρχες βλέπουν τα έσοδα από τις διαφημίσεις να συρρικνώνονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδα, κόβωντας κυριολεκτικά από παντού.

Απολύσεις, περικοπές μισθών σε πρωτοκλασάτα ονόματα, μείωση χρόνου δελτίων ειδήσεων ή εκπομπών, μέχρι και τα ταξί των καλεσμένων έχουν αρχίσει να κόβουν κάποιες εκπομπές.

Ποιοι είναι φυσικά οι μεγαλύτεροι χαμένοι σε αυτή την ιστορία; Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί των 700 – 1.500 ευρώ. Γιατί, όσα και να χάσει ο Κυριακού, ο Μπόμπολας και ο Βαρδινογιάννης, υπάρχει ένα τόοοοοοσο μεγάλο ποσό στην άκρη που θα επιτρέπει σε αυτούς και σε γενιές μετά από αυτούς να ζήσουν πλουσιοπάροχα.

Λυπάμαι πολύ επίσης τα παιδιά που κάνουν πρακτική. Πρακτική που στη δημοσιογραφία σημαίνει δουλειά για 5, 10 ή και 25 μήνες χωρίς να παίρνεις ούτε ένα ευρώ.

Πρακτική που σημαίνει τρέξιμο επί 10ώρου καθημερινά, πρακτική που σημαίνει ότι πληρώνεις μόνος σου ακόμα και τα τηλέφωνα που κάνεις απ΄το κινητό σου για να κανονίσεις ένα γύρισμα που πρέπει να κάνεις για το θέμα που έχεις αναλάβει. Πρακτική που μπορεί τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα να σου δώσουν 500 ευρώ και να θεωρούν ότι σου κάνουν χάρη που στα δίνουν.

Πρακτική που από ένα σημείο και μετά παύει να είναι πρακτική, αφού πλέον βγάζεις δουλειά, κάνεις θέματα κάθε μέρα, πρακτική που το μέσο σου σε θεωρεί “καλό” ή “καλή” αλλά μην ακούσει ότι θες και να μπεις στο μισθολόγιο, είσαι “νέος” ακόμα!

Έχω φίλους και φίλες που κάνουν πρακτική σε διάφορα ΜΜΕ, περιοδικά, εφημερίδες, τηλεόραση. Κάνουν υπομονή, συνεχίζουν, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε μέρα, φοβάμαι όμως ότι εν μέσω τέτοιας κρίσης θα είναι οι τελευταίοι που θα προσληφθούν. Και αυτό γιατί αν ζητήσουν μισθό τότε θα τους πουν “δε χρειαζόμαστε άλλο πρακτική” και με το που φύγεις θα έρθει άλλος σε χρόνο dt στη θέση σου για “πρακτική”.

Και το χειρότερο είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν ταλέντο, γνώσεις και όρεξη για δουλειά! Και ο Κυριακού και ο κάθε Κυριακού δε θα φαληρίσει αν δώσει από ένα μισθό και σ΄αυτά τα παιδιά, από τη στιγμή που έχουν φύγει απ΄το στάδιο της πρακτικής και έχουν περάσει σε αυτό της κανονικής δουλειάς!

Είναι ευκαιρία επίσης, από τη στιγμή που βλέπουν ότι οι εφημερίδες δεν τραβάνε, να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στα portal τους. Η χρήση του διαδικτύου παρουσιάζει συνεχή αύξηση, συνεπώς δεν έχουν παρά να στελεχώσουν καλύτερα τα portal, με βάρδιες μέρα νύχτα, έτοιμους να δημοσιεύσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή οποιοδήποτε γεγονός.

Για να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν στα ΜΜΕ στο άμεσο μέλλον… Γιατί μπορεί η αρχή με τις περικοπές να έγινε στον Alpha και τον ΑΝΤ1, αλλά και τα άλλα κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες θα πάρουν σειρά…

[photo by niznoz]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.