XBLOG logo @2x

Νέα Γρίπη: Εύκολοι τρόποι προφύλαξης

Μία σειρά από εύκολους και πρακτικούς τρόπους προφύλαξης από τη Νέα Γρίπη Α (Η1Ν1) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να προφυλαχτείτε και εσείς αλλά ταυτόχρονα έτσι μπορείτε να προφυλάξετε και τους γύρω σας. Γιατί, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

  • Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη Νέα Γρίπη;
    Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι μέσω των σταγονιδίων που αποβάλλονται όταν μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Έτσι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κρατάμε αποστάσεις και να μην ερχόμαστε σε κοντινή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης.
  • Ποια μέτρα ασφαλείας να λάβω;
    Μερικά απλά και εύκολα μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να λάβετε είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι (ή αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα), να αποφεύγετε να ακουμπάτε τη μύτη και το στόμα σας, να φροντίζεται για τον σωστό και τακτικό εξαερισμό του χώρου σας, να κάνετε υγεινή διατροφή και να κοιμάστε καλά (6-8 ώρες ημερησίως).
  • Είμαι άρρωστος – αδιάθετος. Τι να κάνω;
    Αν νιώθετε άρρωστος ή αδιάθετος, έχετε πυρετό, βήχα ή πονάει ο λαιμός σας, καλό είναι να μείνετε για μερικές μέρες μακριά από το χώρο εργασίας σας, σχολεία ή άλλους χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε πολλά υγρά. Φροντίστε επίσης να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, να πλένετε τα χέρια σας συχνά και να χρησιμοποιείτει χειρουργική μάσκα ώστε να μην μεταδίδετε σταγονίδια όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Καλό είναι επίσης να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα διαπιστώσει αν είναι αναγκαίο να μεταβείτε σε νοσοκομείο για ιατρική εξέταση.
  • Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική μάσκα;
    Μπορείτε να φοράτε χειρουργική μάσκα αν φροντίζετε κάποιον άρρωστο, ειδικά όταν βρίσκεστε σε στενή επαφή με το πρόσωπο αυτό. Αμέσως μετά να πετάτε τη μάσκα και να πλένετε καλά τα χέρια σας. Η χρήση χειρουργικής μάσκας ενδείκνυται επίσης αν πρόκειτε να ταξιδέψετε και είστε άρρωστος ή αν πρόκειται να βρεθείτε σε χώρο με πολύ κόσμο.
  • Πώς θα καταλάβω αν έχω νέα γρίπη;
    Ο μόνος που μπορεί  να σας επιβεβαιώσει με ασφάλεια αν είστε ασθενής της νέας γρίπης ή όχι είναι ο γιατρός σας. Τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης είναι παρόμοια με τη νέα γρίπη (πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος, ενοχλήσεις στο λαιμό, πόνοι στο σώμα), γι΄αυτό και είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια.
  • Να πάρω αντιβίωση;
    Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι όχι. Αντιβίωση παίρνουμε μόνο αν μας χορηγήσει ο γιατρός μας τη σχετική συνταγή και σε καμία άλλη περίπτωση (προληπτική χρήση κλπ). Απαιτείται επίσης μεγάλη προσοχή αν κάνουμε αγορές αντιβιωτικών μέσω internet.
  • Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο γιατρό μου;
    Αν έχετε πυρετό για περισσότερες από τρεις ημέρες ή αν έχετε προβλήματα αναπνοής τότε καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας. Για τους γονείς με μικρά παιδιά, πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό αν το παιδί έχει πυρετό για μέρες, σπασμούς ή προβλήματα αναπνοής.

Περισσότερα σχετικά με τη Νέα Γρίπη και τους τρόπους προφύλαξης μπορείτε να διαβάσετε στο site του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη διεύθυνση www.keel.org.gr.

[via, photo by Hyacinthe Raimbault]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.