XBLOG logo @2x

Λύση η ονομασία «Νέα Μακεδονία»;

Ντόρα Μπακογιάννη

Στη συνάντηση που είχαμε με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός από θέματα διαδικτύου, μιλήσαμε και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε ερώτηση μου για το αν συνεχίζουμε να ζητάμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επειδή καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης αναφερόταν η υπουργός μόνο σε σύνθετη ονομασία, η απάντηση της κας Μπακογιάννη έδωσε την εντύπωση πως η ονομασία «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να είναι μία αποδεκτή λύση. Όπως ανέφερε η υπουργός η παλαιά ήταν ολόκληρη και η νέα είναι ένα κομμάτι.

Θα λέγαμε πως η ονομασία «Νέα Μακεδονία» είναι λάθος λύση, γιατί δεν αναφέρεται σε ένα τμήμα, αλλά σε όλη τη Μακεδονία. Ωστόσο, δεν ακυρώνει την προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων να σφετεριστούν τη Μακεδονική ιδεολογία και ιστορία.

Ο προσδιορισμός «νέα» δηλώνει δημιουργία, αναγέννηση, η Αθήνα όμως φαίνεται πως είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή την ονομασία. Με τη νομιμοποίηση αυτού του ονόματος οι Σλαβομακεδόνες όχι μόνο θα σφετεριστούν την κληρονομιά της ιστορικής Μακεδονίας, αλλά και τον επεκτατισμό προς τη Μακεδονία της Ελλάδας.

Μπορεί οι γείτονες να μη μπορούν να μας απειλήσουν με τις επεκτατικές τους βλέψεις, όμως είναι ικανές να λειτουργήσουν ως αποσταθεροποιητικοί παραγοντες στη Βαλκανική χερσόνησο.

Η λύση «Νέα Μακεδονία» μπορεί να περάσει εύκολα στους πολίτες, όμως θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη συνέχεια. Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει πως το όνομα θα είναι για όλες τις χρήσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορεί να εγγυηθεί πως η σύνθετη ονομασία θα αναγράφεται στα ταμπελάκια των προσκεκλημένων σε διεθνείς οργανισμούς.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.