XBLOG logo @2x

Καρτοκινητά: Αντιδράσεις για την κατάργηση της ανωνυμίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην κατάργηση της ανωνυμίας στα καρτοκινητά. Για το θέμα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Βασίλης Σωτηρόπουλος (elawyer), νομικός και ειδικός σε θέματα κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος είπε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικό, ενώ θα είναι αντισυνταγματικό, αφού δεν θα είναι σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας.

Προσωπικά νομίζω ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται περισσότερα από 13.000.000 καρτοκινητά. Ναι μεν οι εταιρείες τεχνικά δηλώνουν έτοιμες να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο, αλλά ας σκεφτούμε τι θα γίνει για παράδειγμα με τους ανηλίκους, που ναι μεν έχουν ταυτότητα, αλλά μπορεί να μην έχουν ΑΦΜ.

Απορώ πόσο αφελείς είναι οι κυβερνητικοί που σκέφτηκαν ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα εμποδίσουν όσους θέλουν να προβούν σε εγκληματική πράξη, χρησιμοποιώντας καρτοκινητό.

Λες και ο εγκληματίας θα πάει να δώσει την ταυτότητα και το ΑΦΜ του για να πάρει καρτοκινητό. Αυτό το μέτρο ισχύει σε αρκετές άλλες χώρες, όχι όμως σε όλες, κάτι που σημαίνει ότι πολύ απλά ένας εγκληματίας φέρνει καρτοκινητό από άλλη χώρα φορτωμένο με χρόνο ομιλίας και κάνει μια χαρά ό,τι θέλει.

Συζήτηση για το θέμα της κατάργησης της ανωνυμίας στα καρτοκινητά γίνεται και στο γνωστό forum MyPhone.gr.

Update [25/2/2009 3:10]: Διαβάστε το post του e-Lawyer: Αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο η “επωνυμοποίηση” των καρτοκινητών

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.