XBLOG logo @2x

Γονείς και Παιδιά: Ασφαλές internet για όλους

Καθώς η ευρυζωνικότητα έχει εξελιχθεί, όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες διαθέτουν τουλάχιστον έναν υπολογιστή με σύνδεση στο internet. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά έχουν πρόσβασή στο internet; Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά;

Παρόλο που το internet είναι ένα θαυμάσιο μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί, αφού η επινοητικότητα των ανθρώπων δεν χρησιμοποιείται πάντα για καλούς σκοπούς.

Τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε ακατάλληλο πορνογραφικό ή προσβλητικό περιεχόμενο, μπορεί να έρθουν σε επαφή με αγνώστους, ενώ επίσης είναι δυνατόν να εθιστούν στη χρήση του internet και να κινδυνεύσουν να παραμελήσουν τις κοινωνικές και τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Όμως τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Πολλοί γονείς, οι οποίοι δεν είναι ενήμεροι για την προστασία από τους κινδύνους αυτούς, απαγορεύουν τη χρήση του internet στα παιδιά τους, αγνοώντας ότι στον κόσμο που ζούμε η εξοικείωση με το internet είναι απαραίτητη.

Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γονείς είναι αρκετά απλά, αλλά πολύ αποτελεσματικά:

  • Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια.
  • Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε ορισμένες ιστοσελίδες.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια στο internet και ενημερώστε τα για τις παγίδες που κρύβει.
  • Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
  • Να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν τα παιδιά σας συνομιλούν σε chat rooms, ενώ μην τα αφήσετε ποτέ να συναντήσουν από κοντά κάποιον που γνώρισαν μέσω internet χωρίς τη δική σας παρουσία.

Καλές διαδικτυακές βόλτες!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.