XBLOG logo @2x

Γιατί ήρθαν οι αγρότες με τα τρακτέρ στην Αθήνα;

Σε αυτό το post δε θα ασχοληθώ με τα αιτήματα των αγροτών ή τα χρήματα που ζητούν (άκουσα ότι ζήτησαν 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τους αγρότες της Κρήτης), αλλά με την απόφασή τους να ανέβουν με τα τρακτέρ από την Κρήτη στην Αθήνα. Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, χθες βράδυ με τα τρακτέρ τους στα λιμάνια της Κρήτης για να ταξιδεύσουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα στον Πειραιά. Τα τρακτέρ και τα οχήματα μπήκαν στα πλοία, ο εισαγγελέας όμως αρχικά δεν έδωσε άδεια να αποπλεύσουν τα πλοία.

Ο λόγος είναι απλός: Βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται η κυκλοφορία τρακτέρ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τελικά ο εισαγγελέας έδωσε το ΟΚ και τα πλοία με τους αγρότες και τα τρακτέρ ξεκίνησαν για Αθήνα. Κάπου εκεί άρχισα να πιστεύω ότι σίγουρα θα γίνουν επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, όπως και έγιναν. Ο εισαγγελέας στην Κρήτη έδιωξε την ευθύνη από πάνω του και όλα καλά.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, που δεν τους επέτρεψαν να επιβιβαστούν στα τρακτέρ και να ξεκινήσουν για το κέντρο της Αθήνας. Προτάθηκε όμως στους αγρότες να μεταβούν με πούλμαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή να πάει μία μικρή ομάδα αγροτών με τα αγροτικά οχήματα. Οι αγρότες αρνήθηκαν.

Συγνώμη, αλλά τι ήθελαν; Να ανέβουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ; Η Αθήνα υποφέρει κάθε μέρα από την κίνηση και τα καυσαέρια, φαντάζεστε τι κατάσταση θα δημιουργούσαν 300 αγρότες με 300 τρακτέρ στο κέντρο;

Άμα είναι έτσι αύριο – μεθαύριο να κατέβουν στο κέντρο και οι φορτηγατζήδες. Φαντάζεστε το κέντρο με 300 τριαξονικές νταλίκες; Ή αν έχουν προβλήματα οι ιδιοκτήτες ελικοπτέρων να τα προσγειώσουν στην Πανεπιστημίου.

Άκουσα επίσης μία βουλευτίνα στο λιμάνι του Πειραιά να κατηγορεί την αστυνομία που δεν άφησε τους αγρότες να πάνε με τα τρακτέρ στο κέντρο. Είμαστε με τα καλά μας; Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που θα έπρεπε να γνωρίζει τους νόμους!

Τέλος, να σημειώσω το αυτονόητο: Φυσικά και διαφωνώ με τη χρήση δακρυγόνων στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά νομίζω ότι οι αγρότες ήταν αρκετά προκλητικοί. Μπορούσαν να έρθουν να συζητήσουν με τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς χωρίς τα τρακτέρ.

[photo by Piazza del Popolo]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.