XBLOG logo @2x

Βουνό τα σκουπίδια στην Αθήνα. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι ορατοί

Σε απέραντη σκουπιδούπολη έχει μετατραπεί εδώ και μία περίπου εβδομάδα η Αθήνα, αφού η αποκομοιδή των απορριμμάτων δεν πραγματοποιείται, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγμτοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γ. Δημόπουλος (αντιδήμαρχος καθαριότητας Δ. Αθηναίων) και η Τζ. Κρεμαστινού (καθηγήτρια Εθνικής Σχολής Δημίσιας Υγείας), προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος γενικευμένης ή σποραδικής επιδημίας και η εξέταση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω της συσσώρευσης των απορριμμάτων στους δρόμους.

Το συμπέρασμα που προέκυψε μετά τη σύσκεψη είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης επιδημίας, παρά μόνο κίνδυνος επιδημιών όπως είναι η γαστρεντερίτιδα, επειδή το μικρόβιο που την προκαλεί μπορεί να μεταδοθεί με μύγες, ζωύφια κλπ. Τις τελευταίες ημέρες οι δήμοι ξεκίνησαν ψεκασμούς με ειδικά φάρμακα στα απορρίμματα, οι οποίοι όμως προσφέρουν μερική προστασία.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που τράβηξα από γειτονιές της Αθήνας την προηγούμενη Παρασκευή, τα απορρίμματα ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζουν βουνά, ενώ όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση χειροτερεύει. Πριν από λίγο άρχισε να ψιλοβρέχει, σε περίπτωση που δυναμώσει η βροχή, δε θέλω να φανταστώ την εικόνα που θα αντικρύσω το πρωί με τους τόνους των σκουπιδιών να έχουν διασκορπιστεί στους δρόμους.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.