Πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ σε Cosmote, Vodafone και Wind

Πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ σε Cosmote, Vodafone και Wind

Πρόστιμα συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, COSMOTE, VODAFONE και WIND, η ΕΕΤΤ, για παραβάσεις των υποχρεώσεων περί ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών κατά την αύξηση το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009 του ελαχίστου χρόνου χρέωσης κλήσεων και βιντεοκλήσεων από 30 σε 45 δευτερόλεπτα.

Η αύξηση αυτή συνεπάγεται αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για περίπου 4.2 εκατομμύρια συνδρομητές συμβολαίου. Το επιβληθέν με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας πρόστιμο ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ για καθεμία από τις εταιρίες COSMOTE και VODAFONE, που είναι το ανώτατο προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, και σε 1 εκατομμύριο ευρώ για την WIND.

Μετά από ενδελεχή έρευνα της ΕΕΤΤ σε όλα τα διαθέσιμα πακέτα εμπορικών προσφορών των τριών εταιριών προς ιδιώτες και επιχειρηματικούς πελάτες και ύστερα από ακροάσεις, διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις περί προστασίας του καταναλωτή, της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, του Κανονισμού Γενικών Αδειών και του Κώδικα Δεοντολογίας.

Οι διατάξεις αυτές απαιτούν, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης συμβατικών όρων από τις εταιρείες-παρόχους, τη σαφή, απλή, κατανοητή, εύκολα προσβάσιμη και μη παραπλανητική ενημέρωση των συνδρομητών τους. Πλην όμως, ο τρόπος γνωστοποίησης από κάθε εταιρία της δυσμενούς για το καταναλωτικό κοινό αύξησης της ελάχιστης χρέωσης των υπηρεσιών της, κρίθηκε από την ΕΕΤΤ ως ανεπαρκής, σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανητικός, και μη σύμφωνος με τις ανωτέρω διατάξεις.

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε, με βάση τον αριθμό θιγομένων συνδρομητών κάθε εταιρίας, τη βαρύτητα της παράβασης ανά περίπτωση, και τη στέρηση της δυνατότητας καταγγελίας των συμβάσεων από τους συνδρομητές, οι οποίοι είδαν ξαφνικά να αυξάνονται εν αγνοία τους οι μηνιαίοι λογαριασμοί τους.

Update: Δείτε την απάντηση της WIND στην ΕΕΤΤ για το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ.

[photo]

3 Σχόλια
 • Avatar
  JohnKarak

  Αφροδίτη, το θέμα του σχολίου σου δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του post. Γράφεις ότι έκανες ένα συμβόλαιο “νομίζοντας ότι θα είχες λιγότερο πάγιο”, τι εννοείς “νομίζοντας”; Δεν διάβασες τα χαρτιά που υπέγραψες;

 • Avatar
  ΑΦΡΟΔΙΤΗ

  ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΜΕ ΤΗΝ VODAFON ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΧΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΥΝΗΤΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΠΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΛΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ .ΕΝΥΜΕΡΟΣΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΩ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΑΛΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 98 ΕΥΡΟ ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΗΜΕΝΟ ΝΟΥΜΕΡΟ.ΤΟ ΤΗΛΕΦΟΝΟ ΕΧΕΙ ΦΡΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΝΑ ΑΝΕΡΓΗ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΤΡΕΧΟΥΝ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ? ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ?

 • Avatar
  xristos

  Wow…. Υψηλότατο πρόστιμο!

  Δεν τους χάλασε καθόλου ε?

  Ας τους ρίξουν και κανένα πρόστιμο για το spam που μας στέλνουν με υποτιθέμενους διαγωνισμούς που δίνουν mercedes αν στείλεις μήνυμα!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα