“Αποβολές πέφτουν, χωρίς να εξοικείωνονται οι μαθητές με τα Νέα Μέσα στο σχολείο”

Γράφει ο Νίκος Βασιλάκος

Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση της κυρίας Σταυρουλάκη, διευθύντριας του Γυμνασίου Χρυσοπηγής Χανίων, η οποία συγκάλεσε ολομέλεια συλλόγου καθηγητών, παρουσία 5μελούς και 15μελούς συμβουλίου μαθητών του σχολείου, απόντος του Σχολικού Συμβούλου για να αποβάλλει μία μαθήτρια και να ζητήσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για μια άλλη. Αιτία: βίντεο που ανέβηκε στο Internet κι ένα group στο facebook.

Την εν λόγω διευθύντρια φαίνεται πως απασχόλησε ιδιαιτέρως η διαγωγή των μαθητριών, αλλά όχι και το γεγονός ότι και 100 άλλοι συμμαθητές τους από το ίδιο σχολείο συμμετείχαν στο εν λόγω group εκδηλώνοντας ευθέως την αντιπάθειά τους στο πρόσωπό της. Δεν είναι να απορεί κανείς βέβαια που την ώρα που γράφεται αυτό το post, δημιουργήθηκε νέο group στο facebook με περισσότερα από 5.000 μέλη που απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση του συμβουλίου διδασκόντων που απέβαλε τη μαθήτρια.

Δεν θα ήθελα να είμαι ούτε στη θέση της Υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, δεδηλωμένη φίλη των νέων τεχνολογιών η ίδια που καλείται να αντιμετωπίσει το όλο θέμα.

Ένα χρόνο πριν (την 31η Ιανουαρίου 2009) συνέβη ανάλογο περιστατικό αποβολής για χρήση κινητού τηλεφώνου. Η ποινή τότε είχε επιβληθεί βάσει μιας εγκυκλίου της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Μετά από έρευνα βρήκα ότι η ποινή στις δύο μαθήτριες επιβλήθηκε βάσει του Προεδρικού Διατάγματος αρ. 26 104 του έτους 1979. Τότε που δεν υπήρχε ούτε www όπως το έχουμε τώρα, ούτε βέβαια Facebook.

Ψάχνοντας τί συνέβη μίλησα με τους:

1. Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βεστάκη για το τι συνέβη: “Κύριε Βασιλάκο, αν ήμουν εγώ δεν θα συγκαλούσα Σύλλογο Καθηγητών γι΄αυτό το θέμα, θα το χειριζόμουν αλλιώς. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, η απόφαση είναι νόμιμη, καθώς τηρήθηκε ό,τι ορίζει ο νόμος”.

2. Γραφείο Υπουργού (κυρία Γαλλογάβρου και κύριο Μαστρογεωργίου): Ζήτησα να ενημερωθεί πλήρως το Υπoυργείο και να πάρει θέση η Υπουργός για το θέμα. Για ποιο λόγο Συμβούλιο διδασκόντων επέβαλε την βαρύτερη πειθαρχική ποινή σε μαθήτρια για περιεχόμενο που ανέβασε στο internet σε προσωπικό της χώρο και χρόνο; Αντί για μαθήματα δημοκρατίας επιβάλουμε ποινές λογοκρισίας στα σχολεία; Αποβολές πέφτουν, αλλά ούτε μάθημα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να γίνεται στα σχολεία της χώρας, ούτε να βάζουν στην ύλη του μαθήματος πληροφορικής την εξοικείωση των μαθητών με τα νέα μέσα.

Σημειωτέον ότι όλοι οι προϊστάμενοι των διευθυντών του σχολείου, με ανώτερο όλων το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχουν δικαίωμα να ασκήσουν ιεραρχικό έλεγχο για το τι συνέβη και να λάβουν μέτρα ώστε να μην γίνονται πρωτοσέλιδα τα σχολεία για τέτοια θέματα, αλλά για τις επιτυχίες των μαθητών και μαθητριών τους.

Και επειδή όλα πριν συμβούν εδώ έχουν συμβεί και στην αλλοδαπή, ιδού το link διευθύντριας που έγινε πρωτοσέλιδο στην Αγγλία επειδή απείλησε ότι θα απέβαλε μαθητές λόγω του Facebook. Η κατακραυγή την έκανε να το ξανασκεφτεί…

[αναδημοσίευση από το προσωπικό site του Ν. Βασιλάκου]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

2 Απαντήσεις

  1. Διαφωνώ με την αποβολή, κυρίως γιατί δεν έχει προηγουμένως υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση για τα νέα μέσα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους κάνουν κακή χρήση. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι ένα άτομο προσβλήθηκε και φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα ήμασταν άραγε το ίδιο επιεικείς με την μαθήτρια αν το group αφορούσε έναν συμμαθητή της;Στην Μ. Βρετανία υπήρξε αυτοκτονία μαθητή ο οποίος χλευάστηκε από τους υπόλοιπους μέσω internet. Ας σκεφτούμε πιο ώριμα. Ελευθερία και ασυδοσία συχνά συγχέονται…

  2. Βλέποντας το θέμα στην τηλεόραση και διαβάζοντας άρθρα από το ίντερνετ, κρίνω ότι ήταν αρκετά σκληρή η απόφαση.

    Προσωπικά δεν θα έκανα πίσω στην αποβολή. Δεν ξέρω πόσες μέρες της έδωσαν, όμως τουλάχιστον ένα διήμερο θα ήταν αρκετό. Δεν μπορεί ένα παιδί που δεν πληροί και το ηλικιακό, να ανοίγει λογαριασμό στο facebook (δεν πληροί το όριο ηλικίας για τα περισσότερα site κοινωνικής δικτύωσης) να ανεβάζει βίντεο και να εκθέτει έτσι έναν καθηγητή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ανεβάζουν περιπεκτικά βίντεο και για μαθητές και τέτοιο δικαίωμα απλά δεν έχει κανείς. Έχει τύχει να δω πορνογραφικού περιεχομένου βίντεο στο youtube, που ανέβασε νεαρός, εν αγνοία του κοριτσιού. Τώρα, το γκρουπ που έφτιαξε η μαθήτρια, είχε όχι απλώς προσβλητικούς αλλά υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Και αυτό το άκουσα σήμερα στην τηλεόραση, από την μητέρα που “έδωσε” το θέμα. Όταν η κοπέλα έφτιαχνε το εν λόγω γκρουπ με αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τι ακριβώς πίστευε ότι θα συμβεί;

    Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι τουλάχιστον άτοπη και άκρως βίαιη ψυχολογικά. Το γεγονός ότι όλοι έχουν πλέον από ένα κινητό με κάμερα και βίντεο, είναι επικίνδυνο. Αρκετά παιδιά δεν έχουν επίγνωση του τι κάνουν. Ίσως και σε αυτήν την περίπτωση θα μου πεις, όμως είχε πλήρη επίγνωση των χαρακτηρισμών που στόλισε την καθηγήτρια. Λάθος;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.