XBLOG logo @2x

Σαρακοστιανές Συνταγές: Βρήκαμε τις καλύτερες στο Internet

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, πολλοί από εσάς εκεί έξω ψάχνετε αυτές τις μέρες τις καλύτερες Σαρακοστιανές συνταγές για να ετοιμάσετε τα καλύτερα εδέσματα για το τραπέζι, όπου θα κάτσετε να φάτε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα. Βρήκαμε τέσσερις συνταγές για λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι και καλαμαράκια και σας τις παρουσιάζουμε.

Καλή απόλαυση!

Λαγάνα

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Πηγή συνταγής: vefashouse.gr

Υλικά για 6 λαγάνες
20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια μαγιά στερεή
1/2 κούπα νερό ζεστό (40 βαθμών Κελσίου)
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
1 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
2 κουταλιές ζάχαρη
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 χοντρές πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά.
  6. Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Λευκή ταραμοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης

Μία δημιουργική παραλλαγή της κλασσικής ταραμοσαλάτας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ντιπ αν συνοδευτεί με ωμά λαχανικά και νηστίσιμα αλμυρά κουλουράκια. Είδαμε την συνταγή στο lovecooking.gr.

Υλικά για την ταραμοσαλάτα
75 γρ. λευκό ταραμά
200 γρ. ψωμί ψίχα, λευκό και σταρένιο (χωριάτικο)
1 λεμόνι ο χυμός
1/2 κούπα λάδι ( ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο ανάμεικτο)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πιπεριές
4 πιπεριές Φλωρίνης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

Για το γαρνίρισμα
1 κουταλιά της σούπας άνηθος

Εκτέλεση συνταγής – Για τις πιπεριές
Πλένουμε τις πιπεριές, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Αφαιρούμε από το φούρνο, τυλίγουμε τις πιπεριές με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.

Εκτέλεση συνταγής – Για την ταραμοσαλάτα
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό για λίγο και το στίβουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το λιώνουμε με τη βοήθεια του 1/2 χυμού λεμονιού και του μισού λαδιού. Προσθέτουμε τον ταραμά και το ψωμί και τα χτυπάμε κι αυτά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα λείο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται λεμόνι ή λάδι.

Σε ένα μπολ βάζουμε την ταραμοσαλάτα, προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με τον άνηθο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διάρκεια: 20 λεπτά.

Χταποδάκι τηγανιτό

Χταποδάκι για ουζάκι, για την περίπτωση που δεν έχετε κάρβουνα. Είδαμε τη συνταγή στο sintagespareas.gr.

Υλικά συνταγής
Χταπόδι
Φύλλο δάφνης
Μοσχοπίπερο
Ελαιόλαδο
Καλό ξύδι
Αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα ολόκληρο, χωρίς νερό, μαζί με τη δάφνη και το μοσχοπίπερο. Μόλις βγάλει τα υγρά του και πάρει απειλητικό ύφος με τα πλοκάμια γυρισμένα κατά πάνω, το αφήνουμε να πάρει μια ελαφρά βράση, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε το υγρό και το κόβουμε κομματάκια.
  2. Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα, μόλις κάψει ρίχνουμε το χταπόδι μαζί με το μοσχοπίπερο και τη δάφνη και το τηγανίζουμε. Αν τυχόν βγάλει και άλλα υγρά το γυρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν.
  3. Μόλις ροδοκοκκινίσει, σβήνουμε με ξύδι και καταβάζουμε από τη φωτιά.

Tips
Το χταπόδι καλό είναι να το βάλετε ολόκληρο και όχι κομματάκια, γιατί αλλιώς θα μαζέψει εξωτερικά το σκούρο δέρμα του και δεν θα φαίνεται ωραίο. Αντί για ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρασί της αρεσκείας σας. Σε πολλούς αρέσει το μελόξυδο, το οποίο καλό είναι να το αφήσετε να εξατμιστεί, οπότε το λίγο μέλι που υπάρχει κάνει μια ωραία λεπτή κρούστα. Το χταπόδι βεβαίως θα βγεί λίγο σκληρό, αλλά έτσι πρέπει να τρώγεται και όχι εκείνο το σφουγγαροειδές που γίνεται με το βράσιμο.

Καλαμάρια γεμιστά με λαχανικά

Υλικά για 4 μερίδες – 4 μεγάλα καλαμάρια (250-300 γρ. το καθένα)
Είδαμε τη συνταγή στο homefood.gr

Υλικά για τη γέμιση
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε ροδέλες
1/2 κόκκινη, γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
1/2 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
2 ντομάτες, καθαρισμένες από φλούδες και σπόρους και κομμένες σε κυβάκια
1/2 φλιτζάνι φέτα, κομμένη σε κυβάκια
1/2 φλιτζάνι κασέρι, κομμένο σε κυβάκια
1 κουτ. του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε καλά. Με ένα ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος τους, έτσι ώστε να παίρνουν αέρα. Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μίγμα αυτό, ώσπου να γεμίσουν έως πάνω. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το χυμό ντομάτας, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 5-6 λεπτά, ώσπου να πήξει.
  3. Απλώνουμε τα γεμιστά καλαμάρια σε ένα ταψί και γύρω τους απλώνουμε τη γέμιση που έχει περισσέψει. Επίσης βάζουμε στο ταψί και τα πλοκάμια μαζί με το πάνω μέρος του κεφαλιού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε τα καλαμάρια με τη σάλτσα τους, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τις οδοντογλυφίδες.

Πώς καθαρίζουμε τα καλαμάρια;
Απομακρύνουμε το κεφάλι, τραβώντας το μαζί με όλα τα εντόσθια και με το σακουλάκι που περιέχει το μελάνι. Αφαιρούμε και το διαφανές «κόκαλο» που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος. Τραβάμε και αφαιρούμε τις μεμβράνες από την εξωτερική πλευρά. Από τα κεφάλια κρατάμε τα πλοκάμια και το κομμάτι του κεφαλιού πάνω από τα μάτια.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.