Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Η απάντηση στο αίτημά μας για πρόσβαση στις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στο site του Μουσείου

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Δύο – τρεις ημέρες πριν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης είχα στείλει αίτημα μέσω της ειδικής φόρμας στο theacropolismuseum.gr, ώστε να λάβω πιστοποίηση και να έχω πρόσβαση στο φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης που υπάρχει στο site του μουσείου, κάτι που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο χωρίς αιτήσεις για πιστοποιήσεις και λοιπές διαδικασίες!

Πριν από λίγο έλαβα απάντηση με email, 25 μέρες μετά, η οποία ήταν αρνητική, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του “Μουσείο Ακρόπολης” (δεν υπογράφει κάποιος άνθρωπος), “μόνο τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια επιλογή από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης”!

Η απάντηση του Μουσείου Ακρόπολης στο αίτημά μου

«Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για το Μουσείο Ακρόπολης. Λυπούμαστε για την καθυστέρηση της απάντησης στο μήνυμά σας, αλλά οφείλεται στον μεγάλο αριθμό μηνυμάτων που λαμβάνουμε καθημερινά. Σας ενημερώνουμε πως μόνο τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια επιλογή από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, για την προβολή του Μουσείου.

Θα βρείτε όμως όλες αυτές τις φωτογραφίες στις σελίδες των Συλλογών της ιστοσελίδας. Σας προτείνουμε λοιπόν να επισκεφθείτε τις Συλλογές της ιστοσελίδας του Μουσείου, όπου θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα από τα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης.

Επίσης, όπως θα το δείτε, η πρόσβαση στο Ενημερωτικό Υλικό του Γραφείου Τύπου της ιστοσελίδας δεν απαιτεί πιστοποίηση. Εκεί θα βρείτε πληροφορίες ως προς την αρχιτεκτονική, την κατασκευή του Μουσείου, κ.α.

Ευχαριστούμε πολύ,
Μουσείο Ακρόπολης»

Θεωρώ ότι η απάντηση και η γενικότερη στάση τους σε αυτό το θέμα είναι επιεικώς απαράδεκτη!

Το φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης θα έπρεπε να διατίθεται ελεύθερα, άντε κάτω από κάποιες άδειες Creative Commons, ώστε να το χρησιμοποιούν και δημοσιογράφοι και bloggers από όλο τον κόσμο! Φανταστείτε την δυσάρεστη έκπληξη όσων bloggers πχ από την Αμερική, την Αυστραλία ή οπουδήποτε αλλού στείλουν αίτημα για πρόσβαση στις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και λάβουν τέτοια απάντηση!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

41 Απαντήσεις

 1. Η απάντηση του μουσείου έχει μια μεγάλη αλήθεια και ένα επικοινωνιακό λάθος (ανακρίβεια).

  Διάβασα και αλλού σε σχόλια twitter κλπ. την ιδια συζήτηση. Να ερμηνεύσω μερικά πράγματα από τη φωτογραφική σκοπιά.

  Η αλήθεια της απάντησης:
  Τις φωτογραφίες *ΔΕΝ* τις βγάζει “το μουσείο”. Τις βγάζει ο φωτογράφος. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών παραμένουν στον φωτογράφο, ασχέτως ποιός τον πληρώνει και γιατί. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το μουσείο, ο φωτογράφος παραχωρεί στο μουσείο τη χρήση των φωτογραφιών για κάποιους σκοπούς και μόνο, με συγκεκριμένη διάρκεια κλπ.

  Είναι λοιπόν πιθανόν, ότι ο φωτογράφος έκανε τη δουλειά του και πληρώθηκε με βάση το εξής πιθανό σκεπτικό: “Αγοράζουμε (ως μουσείο) τις ΧΧΧ φωτογραφίες σου προς ΥΥΥ ευρώ και μας παραχωρείς τη χρήση να τα διανείμουμε στα εξής Α,Β,Γ,Δ μέσα”.

  Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν το μουσείο αγόρασε τα δικαιώματα των φωτογραφιών για κάποια συγκεκριμένα μέσα (π.χ. ελληνικές, ξένες εφημερίδες, περιοδικά κλπ.) ΧΩΡΙΣ να συμπεριλάβει blogs ή webpages.

  Αν προσέθετε στη συμφωνία, τη χρήση των φωτογραφιών σε μεγάλη ανάλυση φωτογραφίες ΚΑΙ για ηλεκτρονικά μέσα, τότε η συμφωνία με το φωτογράφο θα ήταν διαφορετική, και το ποσό από ΥΥΥ ευρώ θα ήταν π.χ. 2 x ΥΥΥ. (Πιθανώς λέω!). Για κάποιους λόγους (που δεν είναι γνωστοί) δεν το έκανε και αυτό είναι πια ένα δεδομένο. Επίσης, μπορεί ο φωτογράφος να μην συμφώνησε στη διάθεση με Creative Commons.

  Γι’ αυτό και το μουσείο ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική. Δεν οφείλεται σε κάποια δήθεν “παλαιολιθική” αντίληψη για τα social media κλπ. ή άλλες θεωρίες συνομωσίας για το “θάψιμο” των νέων μέσων κλπ κλπ.

  Το επικοινωνιακό λάθος (ανακρίβεια) της απάντησης: Η απάντηση κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να αναφέρεται σε “μέσα ενημέρωσης που μόνο αυτά μπορούν… κλπ.” καθώς το εύρος είναι τεράστιο. Έπρεπε να αναφέρει ρητά σε ποιά μέσα επιτρέπεται. Αλλιώς δίνει λαβές χωρίς λόγο.

  Αυτά είναι τα 2 μου ευρωλεπτά 🙂 … (ατυχής βεβαίως παράφραση του “my two cents worth of opinion”).

  Χαιρετισμούς

 2. έχει(ς) καταντήσει κουραστικό(ς):
  είπα στον kiriner να κοιτάξει να δεί τι σημαίνει εξ΄ορισμού blog, πιτσιρικάς είναι… Στην ίδια πρόταση επισημαίνω οτι το xblog έχει εξελιχθεί…

  Και κάπου αλλού επισήμανα ότι τέτοια “blogs”, εξελιγμένα, μεταλλαγμένα, όπως θέλεις, σε ΜΜΕ με επιχειρησιακό – καθ΄όλων ή επιμέρους χαρακτήρα (έσοδα) προφανώς και εμπίπτουν σε κανόνες.
  Δικαίωμά σου βέβαια να πιστεύεις οτι δεν είναι έτσι.
  (Δεν αναφέρομαι σε πραγματικά blogs, ερασιτεχνικού περιεχομένου με προσωπικές απόψεις, εμπειρίες κτλ. )

  Όμως με τις προσπάθειές σου χλευασμού & γελοιοποίησης άλλων απόψεων, μέσω του ύφους των δηλώσεων σου και επίσης της επίμονης, πλην μη πειστικής διάδοσης των προσωπικών σου ψευδαισθήσεων περί blog και internet, ακόμη και των δήθεν παγιδών και τεστ, ένα μόνο κατάφερες:

  με έπεισες ότι δεν σε ενδιαφέρει να ακριβολογείς, και χρησιμοποιείς όρους και ακρώνυμα όπως σε βολεύει….
  Δικό σου πρόβλημα και δείγμα προχειρότητας.

  Απο όλη την παραπάνω συζήτηση, δεν έχω την εντύπωση να κατάλαβες το ζουμί/νόημα: ακριβώς αυτές οι παρανομίες στην blogoσφαιρα, δίνουν τις αφορμές για όποιον blogoνόμο. Και τότε αντίο ενναλακτική ενημέρωση 🙁
  αν σε ευχαριστεί: επικοινωνία 😉

  Κάπου εδώ τελειώνει η συζήτηση μαζί σου, εκτός και αν έχεις να μας πείς κάτι αντικειμενικό επι του θέματος.

  φιλικότατα 🙂

  ps.
  – “ftp”έγραψα, τωρά γιατί…
  – tim: είδες που κάτι μαθαίνεις απο την βικι?

 3. @kostas
  Αυτό ήταν ένα απλό τεστάκι για να “μετρήσω” τις γνώσεις σου, οι οποίες είναι ανύπαρκτες όσον αφορά τα Μεσα και την Επικοινωνία.

  Από τη μία λες ότι δεν αποτελούν μέσο ενημέρωσης, και μετά το γυρίζεις λέγοντας ότι ορισμένα φέρονται κατά τέτοιο τρόπο που εξελίσσονται σε ΜΜΕ. Αποφάσισε κάποια στιγμή.

  Οχι αγαπητέ δεν είναι αυτονόητο. Είναι σαν να λες αυθαίρετα ότι τα blogs εμπίπτουν στους κανόνες που αφορούν τον Τύπο. Μέχρι στιγμής τα blogs δεν υπάγονται στα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν τον Τυπο.
  Πράγμα που θα έπρεπε να το γνωρίζεις πριν καν αρχίζεις να απαντάς σε αυτό το θέμα. Τη δουλειά που λες εσύ θα την προβλέπει ο blogονόμος αν θα έρθει. Τα περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι εντελώς ανυπόστατα στα blogs αυτή τη στιγμή.

  Εγώ μίλησα για internet και όχι για web, έχει τεράστια διαφορά το ένα από το άλλο. ” Το διαδίκτυο (internet) ξεκίνησε ως ένα σύστημα επικοινωνίας στον ψυχρό πόλεμο και τώρα έχει γίνει ένας ολόκληρος κόσμος” όπως προείπα. Τώρα που διαφωνείς με αυτό πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Και σταμάτα να μας διαβάζεις από τη wikipedia κάθε τι καινούργιο που μαθαίνεις.

  Υ.Γ
  Πρόσεχε λίγο ή ftp θα γράφεις ή http://
  To http://ftp δεν υπάρχει, μάλλον εσύ να ανοίξεις κανένα βιβλίο.
  : ) φιλικά
  -Tim Berners-Lee

 4. @killer:
  Ωωω ! συγνώμη κύριε καθηγητά ! πραγματικά δεν κατάλαβα την πανεπιστημιακή σας παγίδα… 🙁

  Την αυτοκύρωση που την είδες ; Αυτό που λέω είναι ότι όταν ένα blog εξελίσσεται σε ΜΜΕνημέρωσης 😉 , είναι αυτονόητο ότι ισχύουν πλέον  και για αυτό οι κανόνες αυτού του χώρου.-

  Αυτό το καταλαβαίνεις ? Τι πρόβλημα έχεις ?
  (εκτός της αντιπάθειας σε όσους έχουν διαφορετικές απο τις δικές σου θέσεις, γνώμη, γνώσεις)

  Καταλογίζεις σε εμένα ημιμάθεια, αλλά απο τα λεγόμενα σου για δεύτερη φορά αποδεικνύεις ακριβώς το αντίθετο (το δις εξαμαρτείν…)

  Αυτό που καταλαβαίνεις εσύ ως internet* είναι το WWW, εμφανίστηκε πολύ αργότερα και μάλιστα στην ευρώπη, κοντά στην Γενεύη (πες μου πού ακριβώς και απο ποιόν?)

  Στο είπα και στο προηγούμενο post : σιγουρέψου πρώτα για το ορθόν της σκέψης σου !

  Σταμάτα λοιπόν να παίζεις με το πανεπιστημιακό σου δήθεν άλλοθι και γράψε μας κάτι σοβαρό & τεκμηριωμένο.

  Διάβασε αυτό σωστά και προπαντώς κατάλαβε το νοήμα, εύκολο κείμενο και χωρίς παγίδες 😉

  Γειά σου αήττητε !

  * internet: προερχόμενο απο το arpanet, πρώην πανεπιστημιακό δίκτυο στις usa, για email, telnet, ftp.

  ps: άνοιξε σε παρακαλώ ένα λεξικό να δεις την ακριβή ερμηνεία των δυο Ε-λέξεων.

 5. Nα κατεβάσεις όλα τα άρθρα που αποτελούν προιον αντιγραφής και καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων. Τι θα πει “δεν θα ξαναγίνει”; Οτι χρησιμοποιησες παρανομα μεχρι τώρα δεν μπορεί να διαγραφεί; Άλλωστε και σεις οι ίδιοι είχατε αναφέρει σε ένα σχόλιο ότι βάζετε μισο feed για να μην σας κλέβουν (?!!). Ο εύκολος δρόμος είναι η αντιγραφη ο δύσκολος είναι η δημιουργεία και εσεις ακολουθήσατε τον εύκολο…

 6. @kostas
  Δε θα κάτσω να αναλύσω γιατί είναι και Επικοινωνίας. Μάλιστα πολλοί Πανεπιστημιακοί του χώρου το θεωρούν σωστότερο από το ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, αλλά σε αφήνω στην ημιμάθεια σου. (By the way, αυτή είναι μια κλασσική ερώτηση-παγίδα για να καταλαβαίνεις τους άσχετους με το χώρο και έπεσες μέσα σαν πρωτάρης)

  Και το διαδίκτυο ξεκίνησε ως ένα σύστημα επικοινωνίας στον ψυχρό πόλεμο και τώρα έχει γίνει ένας ολόκληρος κόσμος. Τι θα πει ότι επειδή τα blogs ξεκίνησαν για άλλο λόγο πρέπει να παραμένουν το ίδιο?
  Μετά βέβαια παραδέχεσαι ότι είναι ΜΜΕ αυτοακυρώνοντας τον εαυτό σου, αλλά όπως λες είναι μια άλλη ιστορία αυτό.
  Κάποια πράγματα είναι αήττητα είπαμε.

 7. @killer
  “αγοράκι”, ΜΜΕ ήταν και θα είναι Μεσα Μαζικής ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

  Διάβασε σωστά τι έγραψε ο  kiriner, τι έγραψα εγώ,
  σιγουρέψου πρώτα το ορθόν της σκέψης σου, πριν ανοίξεις το στόμα σου, για να γλιτώσεις στο μέλλον τέτοιες παπαριές :-))
  Αν δεν μπορείς, ασε εσυ ήσυχους, εμας και το ιντετρνετ 😉
  Στο τι κατέχω, δεν μεν φτάνεις, είσαι πολύ λίγος και μάλλον μικρός στην ηλικία….

  Και αν καταλαβαίνεις τι γραφώ (εκτος και αν δεν θέλεις):

  Το  blog -weblog οταν ξεκίνησε η ιστορία στα μέσα του 90, δεν είναι εξ΄ορισμού μέσο ενημέρωσης και ακόμη λιγότερο
  μέσω διαφήμισης.
  To ότι εξελίχθηκε σε ΜΜΕ, είναι άλλη ιστορία, άλλα συμφέροντα. Σαν τέτοιο όμως, το διέπουν και οι ανάλογοι κανόνες: π.χ. αντικειμενικότητα, ορθολογία, αμεροληψία, σεβασμός πνευματικής ιδιοκτησίας κλπ.
  Κάποια λάθη έγιναν, παραλείψεις επισημάνθηκαν, ο Γιάννης το κατάλαβε, και υποσχέθηκε βελτιώσεις, για εμένα τουλάχιστον μου φτάνει ο λόγος του.

  Αυτή την συζήτηση κάνουμε εδώ με τα παιδιά του xblog και τους αναγνώστες και όχι περί “καρβούνων”.

  Καλή σου μέρα!

 8. @kostas
  άστο αγόρι μου δεν το κατέχεις το πράγμα, άμα περιμένεις τη wikipedia να σου πει τι είναι blog έχεις μαύρα μεσάνυχτα.
  Και επειδή τα θέλουμε τα μαλάκια μας, μίλα μονάχα σε ό,τι είσαι σχετικός και άσε το ίντερνετ ήσυχο.

  (Δηλαδή αν εσύ θες να ενημερωθείς για τα τελευταία κινητά, υπολογιστές, αυτοκίνητα ανοίγεις την τηλεόραση ή πας σε τεχνολογικά blog?) Κατα τα άλλα δεν είναι μέσο ενημέρωσης ε? Όχι άλλο κάρβουνο αδερφέ.
  Και πρόσεξε άλλο ΜΜΕ(Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας) και άλλο μέσο ενημέρωσης.

 9. @ kiriner: όχι, το blog δεν είναι μέσο ενημέρωσης. Ρίξε μια ματά στο wikipedia να δεις τι ακριβώς σημαίνει. Βέβαια όπως ήδη θα διαπίστωσες, εδώ μέσα είναι κάτι άλλο ….

 10. kostas, Ο George ανήκει στην ομάδα του xblog.gr και ως μέλος της μιλάει. Στοιχεία όπως ΑΦΜ, έδρα εταιρείας κλπ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει οικονομική συναλλαγή με το xblog.gr.

  Όσον αφορά κάποια lifestyle post στα οποία έγινε αναφορά στα παραπάνω σχόλια, για κάποια έχουμε άδεια να αναδημοσιεύσουμε υλικό, για κάποια δεν έχουμε, είναι λάθος μας αν και αναφέρουμε ρητά πηγή και link στην πηγή και δεν θα ξαναγίνει.

 11. @george: συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τον ρόλο σου:

  – απο τις συμβουλές σου στον Γιάννη υποθέτω ότι μιλάς με την ιδιότητα σου ως ή δικηγόρος ή σύμβουλος αυτής της “εταιρείας” ? 😉

  αν ναι, τότε σίγουρα σου λένε κάτι οι όροι “πνευματική ιδιοκτησία” και “δικαιώματα πνευματικής δημιουργίας” . Και τα social media έτσι “δουλεύουν”.

  – ως προς το μουσείο: είναι δικαίωμά τους να διαθέσουν όπως νομίζουν αυτοί τις φωτογραφίες ΤΟΥΣ, π.χ. επί πληρωμή ή δωρεάν, ή υπό όποιονδήποτε τύπο άδειας χρήσης κρίνουν αυτοί.

  – αν κάνω λάθος και γράφεις το σχόλιό σου ως συνεργάτης/συντάκτης/μέτοχος(?) της εταιρείας xblog.gr θα πρέπει να ξέρεις ότι όλοι οι μονίμoι κάτοικοι στην Ελλάδα είναι φορολογιτέοι, ανεξάρτητα αν το εισόδημα τους προκύπτει απο πηγές εντος ή εκτος της χώρας.

  – ως γνώστης των κορυφαίων αμερικάνικων ερασιτεχνικών blogs, με εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα, (εκεί στο chicago μεριά ;-), ποιά ακριβώς έχεις υπόψην σου?

  – αν είσαι απλώς επισκέπτης αυτού του blog sorry για τον “ψαλμό” :
  η είσοδος στο μουσείο κοστίζει εως το τέλος του έτους μόλις 1€, πάρε μαζί την 12megapixel ψηφιακή σου, τράβα φωτογραφιες και κάντες μετά wallpaper και αυτοκόλλητα 🙂

  @mediacamper: δεν βλέπω να παίρνεις ειλικρινή απάντηση 😉

 12. “Σας ενημερώνουμε πως μόνο τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια επιλογή από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, για την προβολή του Μουσείου.”

  Γιατί τα Blog δεν είναι μέσα ενημέρωσης και μάλιστά αρκετούς επισκέπτες? Έχουν ιδέα πόσο καλύτερη διαφήμιση του μουσείου θα γινόταν στο εξωτερικό αν υπήρχαν διαθέσιμες αυτές οι εικόνες?

 13. Αν και σε διακοπές, δε μπορώ να μην ασχοληθώ με έναν ωραίο διάλογο.

  But first things first: Γιάννη, απάντησέ τους ότι αρνείσαι να κάνεις δεκτή την άρνησή τους, παρόλο που είναι πολύ καλογραμμένη. Δώσε τους να καταλάβουν τι έχουν να χάσουν με το να επιμένουν να έχουν τον έλεγχο σε κάθε τι που εκδίδεται και πως τα social media δεν δουλεύουν έτσι. Σε 10 χρόνια τα social media θα είναι τα mainstream media. 🙂

  Φίλε mediacamper, μου αρέσει πολύ η γνώμη σου, αλλά αν το πρόβλημά σου είναι το τυπικό τότε πρέπει να ξέρεις ότι ναι, υπάρχει εταιρία από πίσω. Αλλά γιατί πρέπει να είναι εταιρία με έδρα στην Ελλάδα, να έχει ΑΦΜ και να έχει δημοσιογράφους για υπαλλήλους;

  Τα κορυφαία αμερικάνικα ερασιτεχνικά blogs με εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα δεν είναι media, αλλά η τοπική εφημερίδα των 1000 αναγνωστών είναι;

 14. Γιαννη μου ξερεις ποσο αντικειμενικη ειμαι.Θεωρω οτι σου απαντησαν ευγενεστατα τονιζοντας το γεγονος των μεγαλων Media…Ας δωσουμε μια ελαστικοτητα χρονου, δεδομενου οτι το μουσειο ανοιξε πολυ προσφατα…

 15. το θέμα-ερώτηση που έθιξε ο mediacamper δεν απαντήθηκε ακόμη… Από τη στιγμή που κάποιος έχει έσοδα από την απασχόλησή του (στην προκειμένη περίπτωση αυτό το blog απο τις διαφημίσεις), είναι επαγγελματίας ! Με όλα τα συνεπαγόμενα καθήκοντα και υποχρεώσεις !

  Σε όσους εκπροσωπούν την άποψη “δικά μας είναι” : και το μουσείο δικό μας είναι, μήπως δεν θα έπρεπε τότε να πληρώνουμε εισιτήριο ???

  Και όσους αντιτείνουν: “και τα παλιά αντιγράφουν τα καινούρια media” : Δηλαδή επειδή αυτοί δεν τηρούν τους κανόνες, επιτρέπεται να παρανομούν και οι άλλοι ? Οφθαλμός αντί οφθαλμού ?

  Σωστόταστες oι απόψεις και επικρίσεις του mediacamper !!
  Σταματήστε να κάνετε τις πάπιες και πάρτε θέση !!

 16. Φίλε Mediacamper, μιλάς και ξαναμιλάς και ξαναμιλάς για τα Δημοφιλή post. Αναφέρεσε συνέχεια σε 10 post και δεν βλέπεις οτι το συγκεκριμένο blog έχει πάνω από 2000 post!! Τα δημοφιλή αλλάζουν κάθε εβδομάδα.

  Είναι καλοκαίρι δεν νομίζεις οτι ο κόσμος ψάχνει κάτι πιο light αυτή την περίοδο από το να βλέπει ειδήσεις; Δεν είπαμε οτι είμαστε ειδησεογραφικό blog, αλλά υπάρχουν πολλά μεγάλα ειδησεογραφικά site και gossip σιτε που τα αντιγράφει τόσο η τηλεόραση όσο και τα άλλα παλιά media!!

  Επίσης ακριβώς επειδή δεν είμαστε εφημερίδα και δεν έχουμε 200 δημοσιογράφους όπως λές, δεν ασχολούμαστε τόσο πολύ με ειδησεογραφία, αλλα περισσότερο με τεχνολογία μουσική, διασκέδαση, διακοπές και άλλα θέματαπου αφορούν το νεανικό κοινό.

  Δες λίγο την ενότητα τεχνολογία, κινητά και πες μου ποιο παλιό μέσο έχει τόσο μεγάλη ενημέρωση πάνω σε αυτά τα θέματα; Στα πιο πολλά περιοδικά αυτά που εμείς γράφουμε τώρα θα κυκλοφορήσουν τον Αύγουστο, αυτή είναι η δύναμη του νέου μέσου, η ταχύτητα καθώς και η αμεσότητα με τους χρήστες.

  Νομίζω οτι σε κανένα παλιό μέσο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο διάλογο!! Μόνος σου θα μιλούσες και πολύ απλά δεν θα σου απαντούσε κανείς !!

 17. Sorry παιδιά, μην χαίρεστε τόσο, δεν δουλεύω σε κανένα media και κανένα περιοδικό. Διαβάζω τους πάντες και κρίνω. Δεν εκπροσωπό κανέναν, η δουλειά μου είναι άσχετη με τα media (ευτυχώς)

  Charalampos δεν ξέρω ποιος είσαι και που δούλευες, πάντως στον επόμενο πόλεμο στον κόλπο στείλε τους χρήστες εσύ να κάνουν ρεπορτάζ….

  Και μιας και είσαι τόσο ειδικός, πες μου ένα ειδησεογραφικό blog στην Ελλάδα που έχει κατά 80% πρωτογενές υλικό. Ένα θέλω.

  Τα media αντιγράφουν το ίντερνετ?! Μα μια εφημερίδα στην Ελλάδα έχει 200 συντάκτες και ανταποκριτές και πληρώνει πρακτορεία ενώ τα blog έχουν 1? 2? 3? συντάκτες και απλά αντιγράφουν. Δύσκολα λέω;

  Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Δείτε τα πιο δημοφιλή άρθρα αυτού του blog και θα καταλάβετε. Δεν είναι citizen joournalism, είναι απλά COPY PASTE! Μόνο του τα λέει (εκεί που γράφει ΔΗΜΟΦΙΛΗ), δεν τα λέω εγώ 🙂

 18. @Mediacamper

  Μείνετε στο κλουβάκι σας, χτίστε γραφειοκρατικούς τοίχους να “προστατέψετε” τη δουλειά σας.

  Ως εργαζόμενος σε περιοδικό τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια μπορώ να σου πω ότι η δουλειά που κάνουν κάποια blogs (όπως το xblog.gr) έχει περισσότερο μεράκι και συνέπεια από αυτά που έβλεπα στο χώρο τόσο καιρό.

  Το πρόβλημα των παλαιών media δεν είναι τα νέα. Το πρόβλημα των παλαιών media είναι ότι 1. δεν παράγουν υλικό (απλώς αναμεταδίδουν το Internet) 2. δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε ταχύτητα μετάδοσης της είδησης το Facebook και το Twitter τους ίδιους τους χρήστες.

  Πάρε το περιοδικό που δουλεύεις και κοίταξε λίγο τις ειδήσεις που έχει το τρέχον τεύχος. Δεν σου φαίνονται παλιές;

 19. Ήμουν βέβαιος πως άλλαξε ο τίτλος, γι’ αυτό το ανέφερα (τίτλος = μέρος του κειμένου, έτσι;).

  Ζητάω συγγνώμη, αν δεν ισχύει.

 20. Mediacamper,
  έχεις κάποιο blog/έντυπο που θα μπορούσα να σε διαβάζω; Θα ήθελα να παρακολουθώ τις απόψεις σου, δείχνουν “up to date” παρά το ότι προέρχονται από “παλιά μέσα”, πράγμα σπάνιο.

  ofreddos@gmail.com για να μη κουράζουμε και τους υπόλοιπους.

  Παρεμπιπτόντως, μήπως ο συντάκτης του παρόντος άρθρου (αυτό που όλοι εμείς σχολιάζουμε) θα ήθελε να μας ενημερώσει για τυχόν αλλαγές που έκανε στο δημοσιευμένο κείμενο του;

 21. Α ναι; Για δες τα δημοφιλέστερα άρθρα που στηρίζονται..

  Σε σέξι φωτογραφίες που ανήκουν σε περιοδικά και άλλα media. Μόνο 2 από τα 10 θέματα σχετίζονται με δουλειά των συντακτών. Τα άλλα απλά τα κλέβουν και χτίζουν την ύλη τους πάνω σε δουλειά άλλων.

  Επιπλέον, βλέπω διαφημισούλες τριγύρω, άρα κι αυτό το blog διαθέτει πελατοκεντρικές σχέσεις. Οπότε μην αυταπατάστε….

  ΥΓ. Οι σχολικές εφημερίδες έχουν δημοσιογραφική πιστοποίηση; Άλλο ερασιτέχνης κι άλλο επαγγελματίας φίλοι μου. Όταν θες να γίνεις επαγγελματίας έχεις κάποιες ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (που περιέγραψα παραπάνω).

 22. @Mediacamper
  Αγαπητέ φίλε η ύπαρξη ενός media δεν προϋποθέτει έναρξη επιχείρησης. Με το ανυπόστατο σκεπτικό σου οι σχολικές εφημερίδες θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ, όπως επίσης και οι αναρχικοί που σου μοιράζουν προκηρύξεις στο δρόμο.Οπως καταλαβαίνεις εντελώς άστοχη η παρατήρησή σου.
  Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, είναι σαν να λες ότι δεν μπορεί να διακινείται Λειτουργικό Σύστημα Η/Υ χωρίς έδρα επιχείρησης, και το Linux τι είναι τότε?

  Δεύτερον σχετικά με τους κανόνες δεοντολογίας, μη με κάνεις να γελάσω. Δεν υπάρχει κανάλι και εφημερίδα που να τους τηρεί. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: ο βασικότερος κανόνας στη δημοσιογραφία είναι η παράθεση μιας είδησης χωρίς σχολιασμό από το δημοσιογράφο. Από τη μια τα κανάλια έχουν στρατιές σχολιαστών(έναν από κάθε πράσινο-μπλε κόμμα) και από την άλλη οι εφημερίδες έχουν τα “Παραπολιτικά”, που η λάσπη και το φτυάρι πάνε σύννεφο.
  Αλλά δε σε είδα να τα βάζεις με τα δεκανίκια του συστήματος, μονάχα υποψίες απειλών στους τελευταίους τροχούς της άμαξας ξέρεις να πετάς.

  @nikolas
  Μην αρχίζετε τη γνωστή καραμέλα με τα “νέα” και “παλιά”.Οπως λένε και οι Αμερικάνοι “Where you stand depends on where you sit”, ο καθένας βλογάει τα γένια του και περιφρουρεί το χώρο του, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως και τα δύο μέσα αντιγράφουν το ένα το άλλο.
  Τώρα πως εσύ νικόλα δεν γνωρίζεις ότι εφημερίδες κάνουν copy-paste από blogs μάλλον θα είναι απόρροια του γεγονότος ότι μιλάς χωρίς να είσαι μέσα στο χώρο.
  Ξέχασες επίσης να πεις ότι τα “παλιά” μέσα δημοσιεύουν ειδήσεις που ποτέ δε συνέβησαν (βλέπε συνάντηση Ερντογάν-Καραμανλή στα εγκαίνια του μουσείου), και αυτό αποτελεί όντως τρανή απόδειξη ανωτερότητας των παλιών έναντι των νέων.Μπράβο σου.

  Υ.Γ
  Οι δημοσιογράφοι δεν απολύθηκαν επειδή μερικά blogs έβαλαν 5 φωτό από δω και από κεί. Έκλεισαν και θα κλείνουν τέτοια media γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να βαριέται το να πληρώνει ένα και δύο Ευρώ για να διαβάσει
  συγκαλύψεις σκανδάλων και μεροληπτικές ειδήσεις.
  1) Αφού ακόμα και σε περιπτώσεις Δημόσιας Υγείας οι αρχισυντάκτες δεν επιτρέπουν να αναγραφεί η εταιρία που ευθύνεται διότι φοβούνται μη χάσουν τους διαφημιστές, έχει γίνει χιλιάδες φορές αυτό, ρωτήστε παιδιά που κάνουν την πρακτική τους σε εφημερίδες.
  2) Για τον Τενέζο και την απεργία πείνας ενάντια στα καρτέλ δε μίλησε κανένα “παλιό” μέσο.
  Πραγματικά να τα χαίρεστε τα media σας.

 23. Συμφωνώ απόλυτα με τον mediacamper. Όταν βάζετε μια φωτογραφιούλα χώνεται και απο πίσω το watermark, κατα τ’αλλα ότιδήποτε άλλο χρησιμοποιήται δεν έχει ποτε δοθεί η άδεια από τον δημιουργό. Και μια και το φερε η κουβέντα τα νέα media απλά αντιγράφουν το περιεχόμενο που δημιουργούν τα “παλιά” και μάλιστα χωρίς να σέβονται και την δουλεία αυτών που το παράγουν. Κατα τ’αλλα κόπτεστε για τους απολυμένους δημοσιογράφους…

 24. Φίλε mediacamper κάποια στιγμή θα καταλάβεις και εσύ όπως και όλοι οι υπόλοιποι “δημοσιογράφοι” που εργάζονται σε κάποιο περιοδικό/εφημερίδα ότι πλέον δεν έχετε το αποκλειστικό προνόμιο να γράφετε δημοσίως.

  Δημόσια γράφω και εγώ αυτήν τη στιγμή, δημόσια μπορεί να γράψει οποιοσδήποτε πλέον στο blog του, στο facebook, στο Twitter.

  Τα παλιά media πεθαίνουν. Media πλέον είναι οι ίδιοι οι χρήστες, και για αυτό πλέον δεν έχουν λόγο να σας διαβάζουν.

  Τα υπόλοιπα περί Adsense κ.λπ. τα βρίσκω απλώς κακόγουστα.

 25. Wallpaper? Συγνώμη αλλά δεν είναι γι΄αυτό το σκοπό η δημοσιογραφική πιστοποίηση. Ούτε για να την κάνεις αυτοκόλλητο στην “πλάτη” του laptop.

  Και μιας και έχουμε αυτή τη συζήτηση, αφού θέλετε να λέγεστε media ποια είναι η έδρα (και το ΑΦΜ) της εταιρείας που διαχειρίζεται το site, τι φόρους πληρώνετε, πόσους δημοσιογράφους απασχολείτε, ποια ειδησεογραφικά πρακτορεία πληρώνετε για να έχετε πρόσβαση στις ειδήσεις που παρουσιάζετε, τηρείτε τους κανόνες δεοντολογίας;

  Επίσης παρατήρησα ότι δημοσιεύετε φωτογραφικό υλικό που ανήκει σε περιοδικά και σκέφτομαι να προχωρήσω σε καταγγελίες καθώς εκμεταλλεύεστε τη δουλειά τρίτων. Το να βάζετε ένα link δεν σημαίνει ότι μπορείτε και να δημοσιεύετε τη δουλειά άλλων. Επίσης θα προβούμε σε καταγγελία στην Google καθώς είδα διαφήμιση Adsense δίπλα σε γυμνές φωτογραφίες και αυτό δεν συμβαδίζει με τoυς κανόνες λειτουργίας της υπηρεσίας.

 26. Συγγνώμη, “δικά μας” δεν είναι τα εκθέματα; ας τα κάνουμε wallpaper και αυτοκόλλητο, τι τους νοιάζει. Έλεος, δηλαδή.

 27. Να κάνω και εγώ μια χαζή ερώτηση;
  Την εικόνα υψηλής ανάλυσης τι θα την κάνει κάποιος Blogger;
  Θα πάει να την βάλει στην σελίδα του;

  Γιατί εγώ δεν βλέπω κανένα λόγο που θα χρειάζεται να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε σε αυτές τις εικόνες. Και αν τις θέλει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, πιστεύω ότι την λύση θα την βρει.

  Και συμφωνώ με τον Freddo σε αυτό που είπε. Και απάντηση έδωσε με αιτιολογία, και εναλλακτικό τρόπο πρότεινε.

  Εντάξει, είπαμε είμαστε στην Ελλάδα, αλλά βγάζουμε οτιδήποτε γίνεται κακό….

 28. Εμένα δεν μου έχουν απαντήσει ακόμα. Δεν θυμάμαι πότε συμπλήρωσα τη φόρμα, πρέπει να ήταν εκείνες τις ημέρες.

 29. Ευγενέστατη και αναλυτικότατη μου φάνηκε η απάντηση, ιδιαιτέρως αν λάβω υπόψη ότι βρίσκονται στον 1ο μήνα λειτουργίας τους και εν μέσω απίστευτου φόρτου.

  Παρείχαν αιτιολόγηση, εναλλακτικές λύσεις και επιπλέον πληροφορίες για τυχόν μελλοντικό αίτημα.

  Προσωπικά, δίνω συγχαρητήρια στον άνθρωπο του Μουσείου της Ακρόπολης που απάντησε με αυτό τον τρόπο.

  Μακάρι όλες (θετικές ή αρνητικές) απαντήσεις να ήταν τόσο εμπεριστατωμένες.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.