Λύση η ονομασία «Νέα Μακεδονία»;

Στη συνάντηση που είχαμε με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός από θέματα διαδικτύου, μιλήσαμε και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε ερώτηση μου για το αν συνεχίζουμε να ζητάμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επειδή καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης αναφερόταν η υπουργός μόνο σε σύνθετη ονομασία, η απάντηση της κας Μπακογιάννη έδωσε την εντύπωση πως η ονομασία «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να είναι μία αποδεκτή λύση. Όπως ανέφερε η υπουργός η παλαιά ήταν ολόκληρη και η νέα είναι ένα κομμάτι.

Θα λέγαμε πως η ονομασία «Νέα Μακεδονία» είναι λάθος λύση, γιατί δεν αναφέρεται σε ένα τμήμα, αλλά σε όλη τη Μακεδονία. Ωστόσο, δεν ακυρώνει την προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων να σφετεριστούν τη Μακεδονική ιδεολογία και ιστορία.

Ο προσδιορισμός «νέα» δηλώνει δημιουργία, αναγέννηση, η Αθήνα όμως φαίνεται πως είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή την ονομασία. Με τη νομιμοποίηση αυτού του ονόματος οι Σλαβομακεδόνες όχι μόνο θα σφετεριστούν την κληρονομιά της ιστορικής Μακεδονίας, αλλά και τον επεκτατισμό προς τη Μακεδονία της Ελλάδας.

Μπορεί οι γείτονες να μη μπορούν να μας απειλήσουν με τις επεκτατικές τους βλέψεις, όμως είναι ικανές να λειτουργήσουν ως αποσταθεροποιητικοί παραγοντες στη Βαλκανική χερσόνησο.

Η λύση «Νέα Μακεδονία» μπορεί να περάσει εύκολα στους πολίτες, όμως θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη συνέχεια. Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει πως το όνομα θα είναι για όλες τις χρήσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορεί να εγγυηθεί πως η σύνθετη ονομασία θα αναγράφεται στα ταμπελάκια των προσκεκλημένων σε διεθνείς οργανισμούς.

3 Σχόλια
 • Avatar
  χαχανούλι

  Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

  Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…

  http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

  *Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!

  http://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q

  *Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…

  http://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4

  *Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!
  Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ

 • Avatar
  κουλουβάχατα

  Φρονώ πως οι πνευματικοί μας ταγοί στερούνται φαντασίας, λειτουργικότητας και -το κυριότερο- επαφής με την πραγματικότητα.

  Τα επίθετα “νέα” και “άνω” που ψελλίζουν για να περιγράψουν το κρατίδιο των Σκοπίων είναι άπο άνοστα και αφελή έως επικίνδυνα.
  Δεν έχετε παρά να δείτε στην σημερινή (6-5-2008) ενημέρωση των εφημερίδων για την διέλευση των αεροσκαφών της Macedonian Air Transport (ΜΑΤ) από τον ελληνικό εναέριο χώρο για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

  Ως εκ τούτου θέλω να αφιερώσω την παρακάτω λίστα ονομάτων στον Νίμιτς, την παρέα του και σε όλους εκείνους που μας αποπαίρνουν για εθνικιστές

  Slaboalvanic Union

  Μακεσλαβία (Maceslavia)

  Western Boulgaristan

  The Unspeakable Republic of
  Macedonia (Η Ακατανόμαστη Δημοκρατία της Μακεδονίας)

  Κατά Riemann παράλληλη Μακεδονία (εφαρμόσιμο σε ένα παράλληλο σύμπαν!)

  Φιρωμ (ΦΙΡί-φιρί το πάτε Ωρε Μαγκες να τις φάτε!)

  Πηπα! (Παράρτημα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!)

  Πουγουδουμούδες! (βλέπε Βερμούδες!)

  Μακεδονικός Χαλβας ή Γιαλατζί Μακεδονία

  Κατεχόμενη Μακεδονια

  Σαν Μακεδονια (Οπως λέμε Σαν Ρέμο, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Σαλβαδόρ και πάει λέγοντας.)

  Μακεδονία Μακεδονία (Πως λέμε Duran-Duran)

  Δημοκρατία βορείως της Μακεδονίας (ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό!)

  Monkeydonia ή McDonia

  Μπανανία

  Κεντρική Βαλκανική Ένωσις
  Μπακλαβαδωτή ονομασία: «ΜαΚαιΓωνία»
  Δημοκρατία του Ρωβινσώνα Κρούσου

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ….. Βουκεφάλας σας

  Σλαβική Ένωση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Περιοχής Πάνω από την Ελληνική Μακεδονια στην Οποια Παιζει να Εβοσκε ο Βουκεφάλας
  ή Σ.Ε.Π.Γ.Δ.Π.Π.Ε.Μ.Ο.Π.Ε.Β. να τελειώνουμε

  Ευχαριστώ

 • Avatar
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 226

  ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΣ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ [ΝΕΑ ΥΛΛΗΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ]ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ [ΕΛΛΗΝΙΚΗ]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα