Κατασπατάληση χρημάτων από το Δήμο Αθηναίων

Με λίγα λόγια: Ο Δήμος Αθηναίων σπατάλησε το ποσό των 942.105 ευρώ για την κατασκευή του portal cityofathens.gr, το οποίο είναι βασισμένο στην open source πλατφόρμα Drupal, ενώ και το theme του portal είναι μία απλή παραλλαγή του Aberdeen theme. Αν και στο site δεν φαίνεται τίποτα από αυτά, τα βλέπεις πολύ εύκολα στον κώδικα της σελίδας επιλέγοντας view > source code [αρκεί να έχεις κάποιες βασικές τεχνικές γνώσεις].

Συγχαρητήρια λοιπόν στο Νικήτα Κακλαμάνη για την τόσο καλή επένδυση που έκανε με τα λεφτά μας, αλλά και στην εταιρεία που υλοποίησε το έργο! Έχουμε πολλά λεφτά και τα ξοδεύουμε αλόγιστα βρε αδερφέ! Αν και, μεταξύ μας τώρα, μπορούσαν να είχαν δώσει στρογγυλά το ποσό του 1.000.000 ευρώ, τι 942.105 ευρώ τώρα και βλακείες!

Πέρα απ΄ την πλάκα νομίζω ότι μιλάμε για σκάνδαλο. Τόσες χιλιάδες ευρώ [942.105 αν δεν προσέξατε το νούμερο] για αυτό το site πραγματικά είναι πέραν κάθε λογικής! Το θέμα συζητιέται από χθες και σε άλλα blogs και έχει τεθεί και το ερώτημα μήπως το έργο αφορά και άλλα θέματα του Δήμου [όπως μηχανοργάνωση, εξοπλισμός], αλλά και πάλι το ποσό είναι εξωφρενικά μεγάλο!

Όπως αναγράφεται στη σχετική σελίδα του cityofathens.gr:

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25%.Φορέας υλοποίησης: Διεύθυνση ΠληροφορικήςΤο έργο αφορά στη δημιουργία κεντρικού σημείου διαδικτυακής πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων για την επικοινωνία των πολιτών και των υπηρεσιών, την ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα της πόλης, την εξυπηρέτηση πολιτών και των επιχειρήσεων.

Αντικείμενο του Έργου είναι:
– Σχεδιασμός και Ανάπτυξη της δικτυακής πύλης
– Λειτουργία και συντήρηση της δικτυακής πύλης

Το διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα του Δήμου Αθηναίων, ενδεικτικά θα υποστηρίξει:

– Τη συλλογή, επιμέλεια και διαχείριση των πληροφοριακών πόρων που σχετίζονται με το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου, τις λειτουργίες του, τη πολιτική της διοίκησης, τις δραστηριότητες και τις κατηγορίες θεμάτων που αφορούν τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

– Τη δυναμική έκδοση των πόρων αυτών στο διαδίκτυο, την ενημέρωση και συνεχή ανανέωση του περιεχομένου ώστε να είναι πάντα επίκαιρο. Την υιοθέτηση ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου. Στόχος είναι να προσφέρεται η δυνατότητα για ευέλικτη χρήση και αξιοποίηση της πληροφορίας και της γνώσης μέσα από εργαλεία και μεθόδους αποθήκευσης και ανάκτησής της.

– Την επικοινωνία με το κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της και στην κατεύθυνση αυτή η πύλη πρέπει να δημιουργήσει και να διατηρήσει δίαυλους επικοινωνίας μέσα από ομάδες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα που αφορούν την πόλη, μηχανισμούς υποβολής προτάσεων και θέσεων, πίνακες ανακοινώσεων, σημεία ενημέρωσης από και προς τον Τύπο.

Το έργο έχει υλοποιηθεί.

Να σημειώσω επίσης ότι το περιεχόμενο του cityofathens.gr δεν διατίθεται ούτε καν στα αγγλικά, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα, όχι φυσικά ότι τότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο χρηματικό ποσό!

Νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ενδεικτικό του πώς ξοδεύονται τα χρήματα που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε ξέρω αν το προσέξατε παραπάνω, το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Χθες έστειλα ένα email στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων ζητώντας να με ενημερώσουν αναλυτικά για το έργο αυτό, γνωστοποιόντας μου επιμέρους κόστη που ίσως υπάρχουν στο έργο κλπ. Για να δούμε αν, πότε και τι θα μου απαντήσουν… Αν, πάντως δεν απαντήσουν σε μερικές μέρες, θα τους πάρω και τηλέφωνο και θα είχε ενδιαφέρον νομίζω να πάρουν και άλλοι τηλέφωνο έτσι ώστε να πιεστούν και να δώσουν απαντήσεις.

Παραθέτω μερικά blogs / sites που αναφέρθηκαν στο θέμα:
Insomnia.gr
Magicasland.com
Rec (on)
Papo ‘s log
Vrypan.net

Update [07/01/2008 16:45]: Δείτε σχετική ανακοίνωση του Δ. Αθηναίων εδώ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

12 Απαντήσεις

 1. ο δημαρχος εκτος απο τα σκουπιδια εχει και αλλες υποχρεωσεις. Οπως οι χωροι σταθμευσης αναπηρικων οχηματων στους επισκεψιμους χωρους γυρω απο την ΑΚΡΟΠΟΛΗ.Την 20-4-2008 η δημοτικη αστυνομια μου εδωσε κληση για παρανομη σταθμευση του υπ’αριθμον ΑΝ.Π Ι552 (ΑΝ..πηρος
  Π..ολεμου).Οταν εκτισθηκε η ΑΚΡΟΠΟΛΗ το γαϊδουρακι που κουβαλουσε το κρασι των εργατων
  το εβγαλαν στην συνταξη,σιτηρεσιο το λεγαν τοτε
  τους αναπηρους στρατιωτες σημερα τους λογαριαζουν για βοδια.
  ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΩΚΑΣ

 2. πριν δημοσιευσω το σχολιο μου θα ηθελα να ξερω πιο ειναιτο εmail του ΝΙΚΗΤΑ,να επικοινωνησω πρωτα μαζι του και αφου εχω μια απαντηση θα ξερω τι σχολιο να κανω,γιαυτο οποιος γνωριζει το email θα βοηθουσε πολυ λογω του οτι αδυνατω λογω προβληματων να τρεχω στα γραφεια του δημου της ΑΘΗΝΑΣ.Ηρακλης αλθν.ονμα.

 3. 1.000.000 € για μια ιστοσελίδα ????? Ο Χριστός και η Παναγία !!! Από την άλλη βέβαια δεν φαίνετε να είναι σχεδιασμένη από κάποια Εταιρία???? Πως το εξηγείται αυτό ! “Πραγματικό” κόστος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.000 € … Εγω παντος θα επερνα πανω από 800 € !!! 😈

 4. @γιάννης
  συγνώμη αν φάνηκε ότι απευθυνόμουν προσωπικά σε σένα ..

  έτυχε στο δικό σας σάητ να σκέπτομαι φωναχτά για πρακτικές που όλοι σχεδόν οι blogger (και εγώ) έχουμε κατά καιρούς υιοθετήσει … δεν τις κρίνω btw, αφού έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά είναι καλό -σε πρώτο στάδιο- να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση γι αυτά τα θέματα

  και πάλι σόρυ, θα μπορούσα να είχα ποστάρει σε άλλο μπλογκ γι αυτό το ζήτημα (vrypan, krogias, κ.λπ.), έτυχε να μου κάτσει διαβάζοντας το δικό σας ποστ

  γεια χαρά

  τριάντα

 5. @Ανδρέας Τριανταφυλλίδης: Έχω στείλει ήδη από προχθές το πρωί email στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων ζητώντας πληροφορίες για το θέμα, ενώ αύριο, αφού ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση, θα επικοινωνήσω και τηλεφωνικά μαζί τους, όπως και με την εταιρεία.

  Πέρα από αυτά όμως στο σχετικό κείμενο που παραθέτω και στο post μου παραπάνω αναγράφεται ότι αντικείμενο του έργο είναι ο Σχεδιασμός και Ανάπτυξη της δικτυακής πύλης και η Λειτουργία και συντήρηση της δικτυακής πύλης. Άρα σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο cityofathens.gr αυτό το έργο κόστισε 942.105 ευρώ.

 6. αφήνω ένα σχόλιο για σκέψη

  ένας επαγγελματίας (σωστός) δημοσιογράφος θα …
  – ήλεγχε τις πηγές του, θα έκανε επιπλέον έρευνα για το ζήτημα, θα επικοινωνούσε και θα ζήτούσε την άποψη του δήμου, του δημάρχου, και της εταιρίας
  – θα δημοσίευε (εάν προέκυπτε) το θέμα

  εμείς, οι μπλόγκερ …
  – όχι απλά δημοσιεύουμε χωρίς τα δεοντολογικά βήματα που προανέφερα, αλλά γινόμαστε και καυστικοί (χωρίς να έχουμε απαραίτητα κακή πρόθεση) απέναντι σε οτιδήποτε *φαίνεται* ύποπτο, ειδικά αν προέρχεται από χώρους που είναι συνολικά απαξιωμένοι στην κοινή γνώμη (πολιτική, δημοσιογραφία, ιατρική, κ.λπ.)

  διευκρίνιση:
  δεν ξέρω αν υπάρχει κατάχρηση ή άλλο μεμπτό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση (η αίσθηση μου είναι ότι ο Κακλαμάνης είναι ένας αξιοπρεπέστατος πολιτικός) … αναφέρω -για συζήτηση- τις σκέψεις μου για το πως λειτουργούμε οι μπλόγκερ (όχι συλλογικά, αλλά σαν α’ισθηση) και τι δουλειά (θα έπρεπε να) κάνουν οι δημοσιογράφοι

  ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  τριάντα

 7. @editor: Τότε με λάθος τρόπο δίνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις. Άμα όλοι σπαταλούν μερικές χιλιάδες ευρώ για έργα που αξίζουν πολύ λιγότερο, επειδή απλά είναι “κρατικά χρήματα”, τότε τη βάψαμε!

 8. Γιάννη τα είπαμε και στη Magica. Είναι πολλά τα λεφτά που διατέθηκαν, αλλά άμα δεν είναι δικά σου δεν σε ενδιαφέρει.

  Το βράδυ της πρωτοχρονιάς συζητούσα με ένα φίλο που έχει κατασκευαστική εταιρεία και μου είπε ότι έδωσε 10.000 ευρώ σε μια εταιρεία για να του φτιάξει το site και όταν του είπα ότι θα μπορούσε να το κάνει και πιο φτηνά, μου απάντησε ότι είναι λεφτά από κρατική επιχορήγηση και δεν τον νοιάζει…

  Έτσι φαίνεται σκέφτηκαν και στο δήμο, ότι αφού δεν είναι δικά τους τα λεφτά δεν τους νοιάζει όσο και να κάνει.

 9. Μπορεί να έχουν αγοράσει και καμιά 20αριά servers με μερικούς τετραπύρηνους επεξεργαστές και μερικές 8800gtx σε SLI για να τραβάει και κανένα παιχνίδι:) Τι να πώ αν τα λεφτά είναι μόνο για το site όντως έίναι υπερβολικάα!! Δεν αγόραζαν καλύτερα κανένα facebook η το Youtube? να έχουν και κέρδος!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.