XBLOG logo @2x

Εκλογές 2009: Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, μετά το διάγγελμα Καραμανλή

Άμεση ήταν σχεδόν η αντίδραση όλων των κομμάτων αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανακοίνωσε από το Μέγαρο Μαξίμου πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών. Ας δούμε τι δήλωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ)

Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ)

«Είναι γεγονός, είναι αλήθεια, ότι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που γίνεται με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, γίνεται ακριβώς λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης. Η πλουτοκρατία του τόπου, οι επιχειρηματίες και βεβαίως και τα δύο κόμματά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από αυτές τις εκλογές, ο καθένας για λογαριασμό του, να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι στο λαό, αλλά στην απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κυβέρνηση ικανή να πάρει καινούργια, πιο βάρβαρα, πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να πάρουν μέτρα υπέρ του λαού, δεν θέλουν, δεν μπορούν, και με αυτή την έννοια η μόνη ελπίδα που έχει ο λαός είναι να τους χαλάσει τα σχέδια, να καταδικάσει και τους δυο, να τους αποδυναμώσει και να φέρει το λαό, το λαϊκό κίνημα ένα βήμα μπροστά, σε θέση επίθεσης για να αντιμετωπίσει τη νέα λαίλαπα που έρχεται.

Για να γίνει δυνατός ο λαός, μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ – αδύνατοι και οι δυο τους. Δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν, δεν θέλουν να δώσουν λύση στα προβλήματα, γιατί πριν απ’ όλα εφαρμόζουν, όπως γίνεται και σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, την ίδια στρατηγική, την ίδια επιλογή, που είναι απολύτως ενταγμένη στη λογική του μεγάλου κεφαλαίου, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. Και επομένως, ναι, είναι καλή ευκαιρία η κάλπη να δώσει κάτι καινούργιο, που δεν το έδωσαν οι ευρωεκλογές».

Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΝ)

«Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων. Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει. Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια.

Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο. Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις. Καλούμε τον κόσμο της  αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές».

Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ)

«Όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές και οι δημοσκόποι αναγνωρίζουν ότι ο ΛΑ.Ο.Σ, θα βγει ωφελημένος από τις εκλογές αυτές, οποτεδήποτε και αν γίνουν. Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε θεσμικά. Μετά τη σημερινή δημόσια παραίτηση του Πρωθυπουργού, τίθεται άμεσα σε ισχύ το άρθρο 38 του Συντάγματος. Νομίζω ότι είναι θέμα που όλοι πρέπει να το παρακολουθήσουμε και είμαι σίγουρος ότι πρώτος από όλους θα το παρακολουθήσει ο σεβαστός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

[photo by Tilemahos Efthimiadis]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.