Δημοτική Αστυνομία: Επιστολή – Απάντηση σε post του xblog.gr

Πριν από 10 μέρες περίπου είχα δημοσιεύσει ένα post με φωτογραφίες από την πλατεία Συντάγματος, πάνω στην οποία ήταν σταθμευμένο ένα βανάκι της Δημοτικής Αστυνομίας. Αστυνομικοί του βαν λίγο αργότερα έκοψαν κλήση στο Athens Sightseeing Bus που σταθμεύει έξω από το κατάστημα Public.

Αναρωτιόμουν λοιπόν ποιος είναι πιο παράνομος; Το λεωφορείο που κάνει το γύρο της Αθήνας στους τουρίστες και σταθμεύει σε εκείνο το σημείο χωρίς να έχει ακόμα τη σχετική άδεια ή το βανάκι της Δημοτικής Αστυνομίας που σταθμεύει πάνω στην πλατεία;

Έστειλα το post και τις φωτογραφίες στη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να έχω κάποια επίσημη απάντηση.

Σήμερα έλαβα επιστολή από τον διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας, κο Δημήτριο Δούνη, την οποία και δημοσιεύω αυτούσια:

Κύριε Καρακατσάνη,

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής επιστολής σας, η οποία αφορά στα ζητήματα α) της στάθμευσης του «Athens Sightseeing Bus» στην περιοχή της Πλ. Συντάγματος και β) στην στάθμευση στην ίδια περιοχή οχήματος της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την επιστολή σας και να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα:

Το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας με γνώμονα το N.3731/2008 (καθήκοντα αστυνομικού χαρακτήρα κ.α.) καθημερινά πραγματοποιεί περιπολίες εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων με σκοπό τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και εν γένει τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένο-καταρτισμένο προσωπικό που ασκεί τα καθήκοντά του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και πάντοτε με αντικειμενικότητα και ευσυνειδησία, χωρίς να μεροληπτεί ή να κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του 1ου Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος προβαίνουν τακτικά  στον έλεγχο της αναφερόμενης στην επιστολή σας Πλατείας Συντάγματος, επιλαμβανόμενοι κυρίως για ζητήματα παράνομης στάθμευσης όσο και μικροπωλητών άνευ αδείας από την αρμόδια αρχή καθώς και για λοιπά ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σας επισημαίνουμε δε, ότι στα σημεία όπου βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 2696/1999 Κ.Ο.Κ., όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.3542/2007) δεν επιτρέπεται η στάση ή στάθμευση οχημάτων οι Δημοτικοί Αστυνομικοί στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης βεβαιώνοντας τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα πρόστιμα σε όλα ανεξαιρέτως τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, διενεργώντας απομακρύνσεις οχημάτων και απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις στους οδηγούς εκείνους οι οποίοι προτίθενται να τα σταθμεύσουν σε αυτά.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι η αίτηση ενδιαφερομένων για στάθμευση του οχήματός τους σε συγκεκριμένο σημείο όπου απαγορεύεται η στάθμευση δεν ενέχει θέση αδείας και ως εκ τούτου έως την χορήγηση της απαιτούμενης αδείας από την αρμόδια αρχή δεν δύνανται να σταθμεύουν στο σημείο για το οποίο έχουν αιτηθεί πιθανή άδεια. Το αυτό ισχύει και στην αναφερόμενη στην επιστολή σας περίπτωση με το «Athens Sightseeing Bus», το οποίο αφενός κοσμεί την πόλη της Αθήνας δίνοντας την δυνατότητα μιας καλύτερης γνωριμίας των επισκεπτών με τα σημαντικότερα αξιοθέατά της, αφετέρου θα πρέπει κατά την κυκλοφορία και στάθμευσή του να τηρούνται οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκτός αν άλλως ορίζεται βάσει αδείας.

Αναφορικά με την επισήμανσή σας για στάθμευση οχήματος της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή της Πλ. Συντάγματος, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το αρθρ.44, παρ.1, του ν. 2696/1999 Κ.Ο.Κ., όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.3542/2007 «..Ως οχήματα άμεσης ανάγκης …θεωρούνται τα οχήματα που φέρουν ειδικά πρόσθετα μπλε ή ερυθρά φώτα. Με ένα ή περισσότερα μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα νοσοκομειακά οχήματα, τα οχήματα πρώτων βοηθειών και κλινικών, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας ως και τα οχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών». Η παράγραφος 2 του ιδίου άρθρου αναφέρει επίσης: «…Αν η ειδοποίηση για την κίνηση των οχημάτων άμεσης ανάγκης ….δίνεται με τις ειδικές συσκευές προειδοποίησης και δεν δημιουργείται κίνδυνος για τους λοιπούς χρήστες της οδού οι οδηγοί των οχημάτων των οχημάτων αυτών δεν υποχρεούνται να τηρήσουν τις διατάξεις των άρθρων 12 έως 43 του παρόντος κώδικα».

Πέραν τούτου, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι προκειμένου πολλές φορές να αντιμετωπίζονται με επιτυχία τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη μας και να αστυνομεύεται και ελέγχεται στον καλύτερο βαθμό κάθε περιοχή κρίνεται αναγκαίο τα υπηρεσιακά μας οχήματα να σταθμεύουν σε σημεία τέτοια τα οποία θα διευκολύνουν κατά πολύ το σχέδιο δράσης και ενεργειών της υπηρεσίας μας λειτουργώντας προληπτικά. Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στην επιστολή σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι επουδενί η στάθμευση υπηρεσιακών μας οχημάτων σε σημεία όπου απαγορεύεται η στάθμευση πραγματοποιείται εάν δεν υπάρχει σημαντικός υπηρεσιακός λόγος και επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι οι οδηγοί-υπάλληλοί μας είναι ενήμεροι ώστε να τηρούν στο μέτρο του δυνατού των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών, κατοίκων αλλά και διερχομένων από το κέντρο της Αθήνας και λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Πλ. Συντάγματος ως περιοχή έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος μεταβαίνει καθημερινά σημαντικός αριθμός επισκεπτών, σας ενημερώνουμε ότι οι έλεγχοι εκ της υπηρεσίας μας θα συνεχισθούν και θα ενταθούν προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από οχήματα που σταθμεύουν σε σημεία όπου απαγορεύεται η στάθμευση και να διασφαλισθεί η εικόνα της πόλης αλλά και το δικαίωμα των επισκεπτών στην απρόσκοπτη πρόσβαση και ψυχαγωγία τους.

Ο Διευθυντής,

Δημήτριος Δούνης

4 Σχόλια
 • Avatar
  Fotis

  κρίνεται αναγκαίο τα υπηρεσιακά μας οχήματα να σταθμεύουν σε σημεία τέτοια τα οποία θα διευκολύνουν κατά πολύ το σχέδιο δράσης και ενεργειών της υπηρεσίας μας

  Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, το φορτηγάκι είχε παρκάρει κάτω από το δέντρο, γιατί ο κακός Ήλιος ετοιμαζόταν για πόλεμο με Lazer κατά της Πλατείας Συντάγματος, και οι υπάλληλοι του Δήμου ‘έπρεπε να διευκολυνθούν για το σχέδιο δράσης τους’.

  Και όλα αυτά, αντί να πουν μια συγνώμη και να φροντίσουν να μην επαναληφθεί ξανά.

 • Avatar
  Mary Lou

  Well done!!! Αλλά με το “…τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη μας…” λύθηκα στα γέλια!!!

 • Avatar
  thevoyager

  Γενικότερα πάντως το κακό με τiς κατα τόπους δημοτικές αστυνομίες έχει παραγίνει….
  ….η φυσιογωμία του “αστυνόμου” με τα Ray-Ban έχει αρχίσει να γίνεται πολύ γνώριμη..
  Πλέον είναι παντού!

 • Avatar
  Boy

  Με λίγα λόγια ναι είναι παράνομοι! Και πιο παράνομοι από το λεωφορείο, με τον ίδιο τρόπο που δε βρήκαν αυτοί χώρο σταύθμευσης να γράψουν μια κλήση (ή εγώ δεν ξέρω πόσες) δε βρήκαν και οι άλλοι, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτοί αποτελούν τη δημοτική αστυνομία!
  Που όπως αναφέρει οι αρμοδιότητές καμία σχέση δεν έχουν με αυτές που βγαίναν στα δελτία ειδήσεων και κάνανε ντεμεκ ασκήσεις πάνω από καγκελα και λοιπές γελοιότητες!
  Το ότι αναφέρει και ποια οχήματα θεωρούνται άμεσης ανάγκης το αφήνω ασχολίαστο!

  Σχολιασμό θέλει κάτι άλλο:
  Λεωφόρος Νίκης πριν 2 μέρες στη Θεσσαλονίκη! Φορτηγό σταματάει για να κατεβάσει εμπορευμα σε διπλανό καφέ και μέσα σε ένα λεπτό σκάει η Δημοτική “Αστυνομία” και κατεβαίνει ένας τυπάς κάτω, με ύφος 2000 καρδιναλίων και έναν βιδολόγο στο χέρι! Χάρηκα που δε βρισκόμουν στη θέση του οδηγού, μιας και ενώ είχε άδεια προσωρινής σταύθμεσης απέξω από το μαγαζί, ο “αστυνόμος” με τα RayBan ήθελε ντε και καλά να το γράψει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα