Απαντήσεις από το Δήμο Αθηναίων και νέα ερωτήματα

Μετά τα νέα ερωτήματα που υπέβαλα σε επικοινωνία που είχα με το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων σχετικά με το προηγούμενο portal [ερωτήματα που είχαν κι άλλοι bloggers], προστέθηκαν στη σχετική ανακοίνωση μερικά ακόμη στοιχεία, τα οποία και σας παραθέτω:

Όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη δαπάνη δημιουργίας της διαδικτυακής πύλης, θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

Το portal σχεδιάστηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μιας πόλης που φιλοξένησε ένα επικοινωνιακά κορυφαίο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με το ποσό αυτό καλύφθηκαν τα παρακάτω:
– Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός portal ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πόλης των Αθηνών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
– Η φιλοξενία του portal σε μηχανήματα του αναδόχου για περισσότερο από 2,5 χρόνια τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές επισκεψιμότητας, όσο και στη συνέχεια με επίσης υψηλές προδιαγραφές (όχι όμως επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων).
– Τεχνική υποστήριξη του portal και ανάπτυξή του με νέες εφαρμογές και συνεχή ανανέωση του περιεχομένου για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια.

Όσον αφορά στη διαδικασία κατακύρωσης του έργου:
– Διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός. Του διαγωνισμού προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος είχε δικαίωμα να καταθέσει για την προκήρυξη, τον προϋπολογισμό κλπ ενδεχόμενες ενστάσεις. Δεν τέθηκε από κανέναν και σε κανένα χρονικό σημείο της διαβούλευσης θέμα ύψους προϋπολογισμού. Το διαγωνισμό επόπτευσε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και ομόφωνα κατέληξε σε όλες τις αποφάσεις.
– Ο διαγωνισμός κατέληξε τελικά στην αποδοχή της προσφοράς εκείνης η οποία ήταν όχι μόνο αυτή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, αλλά και εκείνη με τη χαμηλότερη τιμή.
– Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του κλάδου (έξι) και μάλιστα με τη μορφή κοινοπραξιών.
– Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έγινε δεκτό χωρίς καμιά ένσταση ή προσφυγή.
– Η υλοποίηση του έργου έλαβε χώρα κανονικά, πάντοτε υπό την επίβλεψη διαπαραταξιακής επιτροπής.
– Η διαδικασία στο σύνολό της εγκρίθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία ανέλαβε άλλωστε και τη χρηματοδότηση του έργου.

Αναρωτιέμαι λοιπόν τώρα ποιες άλλες προσφορές έγιναν για αυτό το portal, οι οποίες μάλιστα ήταν και ακριβότερες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην παραπάνω ανακοίνωση; Ποιες άλλες εταιρείες έδωσαν προσφορά; Τι περιελάμβανε αναλυτικά η κάθε προσφορά; Όπως και να ΄χει πάντως, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν πάρα πολλά και στην ουσία εγώ τα θεωρώ “πεταμένα” λεφτά. Πεταμένα χρήματα δικά μας, των δημοτών της Αθήνας και όχι μόνο. Μην ξεχνάμε ότι και τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δικά μας λεφτά είναι…

4 Σχόλια
 • Avatar
  kbee

  Το ξέρω αυτό, το έχω διαβάσει! Αλλά και πάλι έστω για το προηγούμενο Portal δεν δικαιολογούνται τα τόσο λεφτά!!!

 • Avatar
  John Karakatsanis

  @kbee: Μάλλον έχεις μείνει λίγο πίσω man, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δήμου Αθηναίων, τις οποίες θα βρεις σε προηγούμενα post και εδώ, αλλά και στο cityofathens.gr, το ποσό των 942.105 ευρώ αφορά στο προηγούμενο portal. Το site που είναι τώρα online κόστισε 45.000 ευρώ και βασίστηκε στο Drupal.

 • Avatar
  kbee

  Ωραία όλα αυτά που μας λένε.. Αλλά 950.000 Ευρώ για OpenSource website;;; Πόσο να κόστισε το hosting με υψηλή επισκεψιμότητα;; Δεν κοστίζει πέρα από λίγα δολάρια τον μήνα…
  Και πόσο πιο ακριβές ήταν οι υπόλοιπες προσφορές; Δηλαδή 3 εκ. για ένα website; Είμαστε με τα καλά μας; Και οι υπόλοιποι Δήμοι που έδωσαν κάτι τρελά πόσα, 600.000 κτλ; Τι να πω δεν ξέρω! Ελλαδάρα…

 • Avatar
  jim_hellas

  Και εγώ δεν καλύπτομαι από τις “εξηγήσεις”. ΟΚ. Είχανε αυξημένες ανάγκες λόγω της υψηλότατης επισκεψιμότητας εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Το δέχομαι. Θέλανε το καλύτερο δυνατό και για την μετά-ολυπμιακή εποχή. Και αυτό το δέχομαι…

  Αλλά πόσο στο καλό κόστισε το hosting και το support του site;;; Είναι υπερβολικότατο το ένα εκατομμύριο ευρώ! Εδώ τεράστια sites στο διαδίκτυο πωλούνται για τέτοια ποσά. Αν το hosting και το support κόστιζαν τόσο πολύ, αυτό σημαίνει ότι με τόσα χρήματα θα έβγαζαν μόνο τα σπασμένα ενός χρόνου, πράγμα καθόλου κερδοφόρο…

  Αλήθεια, γιατί δεν δίνουν ακριβή στοιχεία για τα ποσά; Το “τάδε” κόστισε Χ, το άλλο Υ, το παραπέρα Ζ κτλ

  Ή τους πιάσανε κότσο (αλλά από ότι άκουσα η εταιρία που υλοποίησε το project δεν πήρε αστρονομικά ποσά) ή προσπαθούν να κουκουλώσουν μια μικρούλα μαύρη τρύπα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κάνανε φτερά.

  Και να με συγχωρούν, αλλά έχω κάθε δικαίωμα να είμαι καχύποπτος μετά από όλα τα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα