XBLOG logo @2x

Ποια είναι η HMD που φτιάχνει τα νέα κινητά της Nokia;

Η HMD Global Oy, ή απλά HMD, είναι μια Φιλανδική εταιρία που κατασκευάζει και πουλάει κινητά τηλέφωνα υπό την επωνυμία “Nokia.” Ιδρύθηκε στις 18 Μαΐου του 2016 και άμεσα ανακοίνωσε την εξαγορά του τμήματος κατασκευής feature phones της Microsoft Mobile, το οποίο είχε εξαγοράσει η Microsoft από την Nokia μέσα στο 2014. Η πώληση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Η HMD διοικείται από τον CEO Arto Nummela και έχει έδρα στην πόλη Espoo της Φιλανδίας, απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Nokia. Αποτελείται από παλιό προσωπικό της Nokia και αναπτύσσει feature phones τιμώντας την παράδοση της Nokia, καθώς και smartphones και tablets που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Android. Η κατασκευή και η διανομή των προϊόντων πραγματοποιείται από την θυγατρική εταιρία FIH Mobile της Foxconn στη Κίνα.

Η Nokia δεν επενδύει στην HMD, όμως έχει ένα εκπρόσωπο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, θέτει τις απαραίτητες απαιτήσεις στα προϊόντα και λαμβάνει πληρωμές για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιεί η HMD.

Η HMD χρηματοδοτείται από ένα ταμείο ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, από την Smart Connect LP και από τον Καναδό Jean-François Baril ο οποίος υπηρέτησε ως Πρώτος Αντιπρόεδρος της Nokia από το 1999 έως το 2012.

Μέχρι στιγμής η εταιρία έχει ανακοίνωσε τρία κινητά που χρησιμοποιούν το brand της Nokia: τα feature phones Nokia 150 και 150 Dual των €50 και το Nokia 6, ένα premium smartphone με κόστος €230.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.