XBLOG logo @2x

Review: HTC S740

Ενώ οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην κατασκευή κινητών με οθόνη αφής, η HTC παρουσιάζει σχεδόν κάθε χρόνο από ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν διαθέτει οθόνη αφής, αλλά οι λειτουργίες του, καθώς και ο έλεγχος της συσκευής γίνονται με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Το HTC S740 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα διαμάντι χωρίς οθόνη αφής, καθώς εξωτερικά τουλάχιστον θυμίζει αρκετά τόσο το HTC Diamond όσο και το HTC Touch Pro.

H Ace Hellas μας έδωσε ένα HTC S740 για περίπου 15 ημέρες, προκειμένου να το επεξεργαστούμε και να σας παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό Review.

Περιεχόμενα συσκευασίας

Το HTC S740 μπορεί να μην διαθέτει την εντυπωσιακή συσκευασία του HTC Diamond, ωστόσο διαθέτει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που μπορεί να χρειαστείτε. Εκτός, λοιπόν, από τη συσκευή, η συσκευασία περιλαμβάνει μία μπαταρία ιόντων-λιθίου, τον φορτιστή, ένα σετ στερεοφωνικών ακουστικών, βιβλιαράκι γρήγορης εκκίνησης, ένα USB καλώδιο και τα CD με το ανάλογο software.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Συχνότητα λειτουργίας: GSM 850/900/1800/1900
  • Βάρος: 140 gr
  • Διαστάσεις: 116.3 x 43.4 x 16.3 mm
  • Μπαταρία: Li-ion 1000 mAh
  • Οθόνη: 2.4″ TFT-LCD, 65.000 χρώματα, 240 x 320 pixels
  • Κάμερα: 3.2 MP, 2048 x 1536 pixels, video
  • Μνήμη: Εσωτερική ROM 256 MB, RAM 256 MB, Επεκτάσιμη microSD
  • Μεταφορά δεδομένων: GPRS, EDGE
  • Δυνατότητα σύνδεσης: Bluetooth, WLan, miniUSB
  • Επιπλέον λειτουργίες: Microsoft Windows Mobile 6 Standard, Pocket Office (Word, Excel, Outlook, PDF viewer), Αυτόνομο GPS και A-GPS, MP3

Εξωτερική εμφάνιση

Σίγουρα στον τομέα της εμφάνισης το S740 είναι πολύ πιο κομψό και στυλάτο από όλα τα προηγούμενα smarthphones της εταιρείας. Όπως αναφέρει και η ίδια η HTC, to ο S740 σχεδιάστηκε με γνώμονα τόσο την ομορφιά όσο και τη λειτουργικότητα. Ο λεπτός σχεδιασμός των ευδιάκριτων γωνιών του και το χαρακτηριστικό στυλ των εδρών του συγκαλύπτουν τέλεια ένα συρόμενο πληκτρολόγιο, το οποίο κάνει πιο ευχάριστες από ποτέ τις εργασίες που απαιτούν εκτενή χρήση του πληκτρολογίου.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το S740 θυμίζει πάρα πολύ το HTC Touch Pro κυρίως στην εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και στις διαστάσεις του. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του πρώτου είναι 116,3 x 43,4 x 16,3 χιλιοστά, ενώ του δεύτερου 102 x 51 x 18,05 χιλιοστά. Η μεγάλη διαφορά είναι στο ύψος των δύο συσκευών και οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση του πληκτρολογίου κάτω από την οθόνη του S740. Εκεί συναντώνται το πολυπλήκτρο των πέντε κατευθύνσεων που περιστοιχίζεται από ίσο αριθμό ειδικών πλήκτρων, καθώς και τα 12 κλασικά αλφαριθμητικά πλήκτρα (1 έως 9, * και #). H ύπαρξη του πληκτρολογίου σίγουρα περιόρισε αισθητά το μέγεθος της εμπρόσθιας οθόνης, η οποία είναι 2,4″ με ανάλυση 320 x 240 και σίγουρα δεν εντυπωσιάζει με το μέγεθός της όπως η 2,8″ του HTC Touch Pro. Πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν μία μεγαλύτερη οθόνη, η οποία θα εξυπηρετούσε περισσότερο την πλοήγηση τόσο στα μενού, όσο και στο διαδίκτυο.

Στο πίσω μέρος του S740 η μαμά εταιρεία έχει τοποθετήσει μόνο την κάμερα του τηλεφώνου με τα 3,2 megapixels, δυστυχώς χωρίς λειτουργία αυτόματης εστίασης. Η πίσω όψη του τηλεφώνου είναι αρκετά εντυπωσιακή, με τις πολλές γωνίες να έχουν κυρίαρχη θέση.

Εσωτερικά γνωρίσματα

Το S740 είναι σίγουρα το δυνατότερο smartphone που έχει κατασκευάσει η HTC. Στην καρδιά του βρίσκεται ο επεξεργαστής Qualcomm MSM7255, χρονισμένος στα 528 MHz. Αυτό το μοντέλο επεξεργαστή παρουσιάστηκε το 2007 και αποτελεί μια πολύ αξιόλογη και ταχύτατη πρόταση για συσκευές χαμηλού κόστους. Παρόλο που ο επεξεργαστής δεν είναι ο ίδιος με αυτόν του Diamond και του Pro (MSM7201A της Qualcomm), νομίζω πως δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου, οτιδήποτε και αν θελήσετε να τρέξετε. Επίσης το S740 είναι εφοδιασμένο με 256 MB μνήμης ROM και 256 MB μνήμης RAM.

Μπορεί το HTC S740 να μην διαθέτει την πολύ όμορφη και καλοσχεδιασμένη Professional έκδοση των Windows Mobile, ωστόσο και η Standard έκδοση μπορεί να ικανοποιήσει όλες σας τις επιθυμίες και να ανταποκριθεί πλήρως σε όλες σας τις ανάγκες.

Μετά από 15 μέρες συμβίωσης με το S740 το μόνο που δεν με προβλημάτισε ήταν η ταχύτητα του κινητού, καθώς και η μνήμη RAM που διαθέτει, αφού δεν έλεγε με τίποτα να πέσει κάτω από τα 100 MB. Νομίζω ότι η πιο βαριά εφαρμογή που εγκατέστησα στο κινητό ήταν το πρόγραμμα πλοήγησης, αλλά και πάλι το S740 δεν συνάντησε καμία δυσκολία τόσο στο να ανοίξει το πρόγραμμα, όσο και κατά τη διάρκεια της πλοήγησης.

Σίγουρα ένα άλλο προσόν του s740 είναι η μπαταρία του. Μπορεί στα χαρτιά η μπαταρία να είναι 1000 mAh και να παρέχει υπό ιδανικές συνθήκες χρόνο αναμονής από 280 έως 400 ώρες, ωστόσο σίγουρα είναι πολύ ανώτερη και από του Diamond και από πολλά άλλα smartphones που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Με μία φόρτιση και αρκετή χρήση μπορεί να βγάλει πάνω από 3 μέρες χωρίς να χρειαστεί να το ξαναφορτίσετε. Λειτουργίες που καταναλώνουν αρκετή ενέργεια είναι το GPS, το Wi-Fi και γενικότερα το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, ωστόσο αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο κυρίως για κλήσεις και SMS, σίγουρα η μπαταρία του θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Multimedia δυνατότητες

Παρόλο που η HTC προορίζει την συσκευή κυρίως για επαγγελματική χρήση, το S740 δεν στερείται Multimedia δυνατοτήτων. Εκτός από την 3,2 Megapixels κάμερα, το S740 διαθέτει FM ραδιόφωνο, καθώς και δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA και WAV. Μπορεί η οθόνη του να μην είναι αρκετά μεγάλη για να απολαύσετε μια ταινία ή ένα βίντεο, ωστόσο με την εγκατάσταση του Core Player, το S740 έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής σχεδόν όλων των γνωστών αρχείων βίντεο και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα.

Η κάμερα του κινητού αν και είναι 3,2 Megapixels στερείται της λειτουργίας Autofocus, πράγμα που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των φωτογραφιών. Μπορεί οι φωτογραφίες του S740 να μην έχουν τόσο καλή ποιότητα όσο του Diamond, ωστόσο έχουν αρκετά ανώτερη ποιότητα από πολλά άλλα κινητά της HTC. Το θετικό της κάμερας είναι πως δεν χρειάζεται να έχεις απόλυτα σταθερό χέρι, έτσι ώστε να τραβήξεις μια καλή φωτογραφία. Ιδιαίτερα σε συνθήκες ημέρας ή καλού φωτισμού οι φωτογραφίες έχουν καλή ποιότητα, παρόλο που δεν υποστηρίζεται η λειτουργία autofocus.

Ο δέκτης ραδιοφώνου είναι ευπρόσδεκτος και ο ήχος από τα ακουστικά κρίνεται ικανοποιητικός. Ζωτικής σημασίας κρίνεται, παρά την άβολη θέση της κάτω από τη SIM, η υποδοχή καρτών μνήμης microSD, καθώς το κινητό της HTC φέρει μόνο 256 ΜΒ ενσωματωμένης μνήμη.

Συνδεσιμότητα

Στον τομέα της συνδεσιμότητας το HTC S740 πιστεύω ότι διαθέτει ό,τι μπορεί να ζητήσει ένας χρήστης από το κινητό του. Υποστηρίζει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς (Dual-Band WCDMA 900 / 2100 MHz), καθώς και την τεχνολογία HSDPA. Με τη βοήθεια της τελευταίας είναι εφικτή η ασύρματη λήψη πληροφοριών σε ταχύτητες που αγγίζουν υπό ιδανικές συνθήκες τα 7,2 Mbps, πράγμα πολύ σπάνιο. Με την χρήση του HSDPA δεν σέρφαρα πάρα πολύ, γιατί οι χρεώσεις εδώ στην Ελλάδα είναι κάπως απαγορευτικές, άλλα όταν σέρφαρα και βρισκόμουν σε περιοχή που το κινητό «έπιανε» HSDPA η πλοήγηση μου ήταν γρήγορη και άνετη.

Για όσους δεν θέλουν να χρεώνονται, η μαμά HTC έχει φροντίσει να εφοδιάσει το S740 με Wi-Fi. Ομολογουμένως με Wi-Fi σέρφαρα πάρα πολύ. Ο Explorer που διαθέτει η συσκευή δεν είναι ό,τι καλύτερο για σερφάρισμα, άλλα κάνει την δουλειά του. Ένας Opera σίγουρα θα σας βολέψει περισσότερο. Αν θελήσετε να σερφάρετε αρκετή ώρα, ίσως σας κουράσει λίγο η μικρή οθόνη της συσκευής, αλλά αν το σερφάρισμα σας από το κινητό περιορίζεται σε μερικά λεπτά της ημέρας, σίγουρα το S740 είναι ιδανικό.

GPS

Πολύ θετικό κρίνεται το ότι το S740 διαθέτει ενσωματωμένο δέκτη GPS. Μπορεί η οθόνη να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά δεν νομίζω ότι θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να κάνετε χρήση του GPS. Το GPS του κλειδώνει δορυφόρους αρκετά γρήγορα, ειδικά αν κατεβάζετε τα τελευταία Updates του QuickGPS. Πολύ θετικό είναι επίσης ότι μπορείς να χειριστείς τα προγράμματα με το πληκτρολόγιο, αφού σχεδόν κάθε πλήκτρο κρύβει και μία συντόμευση. Πάντως αν θέλετε ένα κινητό καθαρά για χρήση ως συσκευή πλοήγησης καλύτερα να αγοράσετε κάποιο άλλο κινητό της HTC που διαθέτει οθόνη αφής.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

  • + Εντυπωσιακός και ξεχωριστός σχεδιασμός
  • + Πολύ καλή μπαταρία
  • + QWERTY πληκτρολόγιο
  • + Αξιοπρεπής κάμερα σε συνθήκες καλού φωτισμού
  • – Έλλειψη οθόνης αφής
  • – Έλλειψη λειτουργίας Autofocus στην κάμερα
  • – Αυξημένο βάρος συσκευής

Συμπέρασμα

Αν έχετε στη διάθεσή σας περίπου 430 ευρώ που κοστίζει η συσκευή, πιστεύω πως αξίζει να την βάλετε μέσα στη λίστα με τις επόμενες αγορές σας. Μπορεί η έλλειψη οθόνης αφής να στεναχωρεί κάποιους χρήστες Windows Mobile συσκευών, ωστόσο η εύκολη διαχείριση του τηλεφώνου μέσω του πληκτρολογίου, καθώς και το ενσωματωμένο QWERTY πληκτρολόγιο, σίγουρα θα σας επιτρέψουν να πραγματοποιήσετε εύκολα, γρήγορα και πάνω απ΄όλα αποτελεσματικά όλες τις δουλειές σας.

Μπορεί να μην διαθέτει το εντυπωσιακό Touch FLO του Diamond και του Pro, ωστόσο και η Standard έκδοση των Windows Mobile σίγουρα δεν υστερεί σε τίποτα από πλευράς λειτουργικότητας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.