XBLOG logo @2x

Review: HTC Touch Diamond

Κομψότητα και καινοτομία νομίζω πως είναι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν άριστα το HTC Touch Diamond. Ο κομψός του σχεδιασμός, το μικρό του μέγεθος και οι τεχνολογικές του καινοτομίες είναι μερικοί από τους λόγους που το κατατάσσουν στα πιο επιτυχημένα gadget της χρονιάς.

Έχοντας στα χέρια μας ένα HTC Touch Diamond, που μας προμήθευσε η ACE Hellas, για περίπου 15 ημέρες, σας παρουσιάζουμε ένα αναλυτικό review για τις δυνατότητες της συσκευής.

Ενότητες

  • Περιεχόμενα πακέτου
  • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  • Εξωτερική εμφάνιση
  • Multimedia δυνατότητες
  • Menu, TouchFLO 3D
  • Συνδεσιμότητα, GPS
  • Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα
  • Συμπέρασμα

Περιεχόμενα πακέτου

Εκτός από την πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη συσκευασία, το πακέτο του HTC Touch Diamond περιλαμβάνει τη συσκευή, μία μπαταρία ιόντων λιθίου, τον φορτιστή, ένα σετ στερεοφωνικών ακουστικών, ένα extra stylus, ένα USB καλώδιο και τα CD με το ανάλογο software.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 2,8″ VGA ανάλυσης
  • Επεξεργαστής Qualcomm MSM7201A 528 MHz
  • 192 MB DDR SDRAM
  • TouchFLO 3D
  • 4 GB εσωτερικής μνήμης
  • Ενσωματωμένο  Chip γραφικών
  • Wi-Fi
  • HSDPA 7.2 Mbps
  • Θύρα miniUSB
  • Bluetooth v2.0 με υποστήριξη A2DP
  • Ενσωματωμένο GPS
  • Ραδιόφωνο με RDS
  • 3.2 megapixel κάμερα με auto focus
  • MS Office Mobile
  • Opera 9.5 web browser

Εξωτερική εμφάνιση

Σίγουρα ένας από τους τομείς που το HTC Touch Diamond υπερτερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η εξωτερική του σχεδίαση. Το μικρό του μέγεθος, καθώς και ο ξεχωριστός σχεδιασμός του, με το πίσω μέρος της συσκευής να θυμίζει αρκετά τα κινητά της σειράς Prism της Nokia, προσδίδουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα και μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο Diamond.

Η HTC με το Touch Diamond κατάφερε να συρρικνώσει αρκετά τις συσκευές της και να προσφέρει όλες τις λειτουργίες που μπορεί να ζητήσει και ο πιο απαιτητικός χρήστης σε ένα κινητό τηλέφωνο με διαστάσεις 102 x 51 x 11.5 χιλιοστά.

Στη μπροστινή πλευρά αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η οθόνη αφής, αφού με τις 2,8″ της καλύπτει το 80% της εμπρόσθιας μεριάς. Στο Touch Diamond τα πάντα λειτουργούν με την αφή. Είτε με τη χρήση του δακτύλου, είτε με την χρήση του stylus δεν θα συναντήσετε καμία δυσκολία σε οποιαδήποτε εργασία.

Στο επάνω τμήμα της μπροστινής πλευράς βρίσκεται τοποθετημένο το ακουστικό, ενώ στα δεξιά του βλέπουμε την VGA κάμερα του τηλεφώνου, η οποία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις βιντεοκλήσεις.

Στο κάτω μέρος της συσκευής και ακριβώς κάτω από την οθόνη συναντάμε τα πλήκτρα που αναλαμβάνουν την πλοήγηση μας στα μενού της συσκευής και αποδοχή ή απόρριψη κλήσεων. Στις τέσσερις άκρες του τομέα υπάρχουν τα πλήκτρα Home, Back, End και Send, ενώ στο κέντρο βρίσκουμε το κυκλικό D-Pad με τις τέσσερις κατευθύνσεις να το περιβάλλουν. Το D-Pad δουλεύει και όπως το scroll wheel του iPod σε συνθήκες αναπαραγωγής multimedia, διευκολύνοντας τη μετάβαση από το ένα αρχείο στο άλλο.

Στα αριστερά της συσκευής ο χρήστης δε θα βρει τίποτα άλλο παρά την επιγραφή HTC Innovation και λίγο πιο επάνω τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου.

Το δεξί τμήμα δε φέρει κάποιο πλήκτρο, ενώ στο κάτω μέρος του μπορούμε να εντοπίσουμε την ειδική υποδοχή για το stylus, το οποίο εισέρχεται και μαγνητικά στη συσκευή για την αποφυγή απώλειας.

Το επάνω τμήμα φέρει το πλήκτρο ενεργοποίησης – απενεργοποίησης, ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το δεύτερο ηχείο. Τέλος, στο κάτω μέρος μπορούμε να βρούμε την ειδική USB υποδοχή, η οποία χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση, όσο και για τη σύνδεση με το PC και την αντίστοιχη με το σετ ακουστικών που παρέχονται με την αγορά.

Στο πίσω μέρος του Touch Diamond η HTC έχει τοποθετήσει μόνο την κάμερα του τηλεφώνου με τα 3,2 megapixels και τη λειτουργία αυτόματης εστίασης. Η πίσω όψη με τις πολλές γωνίες εντυπωσιάζει αρκετά, ωστόσο δυσκολεύει την πληκτρολόγηση και τη χρήση της οθόνης όταν το κινητό βρίσκεται σε κάποιο γραφείο και όχι στην παλάμη του χρήστη.

Multimedia δυνατότητες

Ένα πολύ δυνατό σημείο του HTC Touch Diamond είναι σίγουρα οι Multimedia δυνατότητές του. Τόσο η εξαιρετική κάμερά του όσο και οι μουσικές δυνατότητες της συσκευής θα σας συντροφεύουν κάθε στιγμή. Η 3,2 megapixels κάμερα με τη λειτουργία auto focus επιτρέπει φωτογραφίες εξαιρετικής ποιότητας με ανάλυση 2048 x 1536 pixels. Για πρώτη φορά ένα κινητό της HTC επιτρέπει γρήγορη φωτογράφηση και ανταποκρίνεται ταχύτατα στις επιθυμίες του χρήστη, χωρίς να θολώνει και να παραμορφώνει τις φωτογραφίες με την παραμικρή κίνηση της συσκευής την ώρα της φωτογράφησης.

Μπορεί οι φωτογραφίες σε συνθήκες υψηλού φωτισμού ή εκτός σπιτιού να είναι εξαιρετικές, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός ή είναι βράδυ, με την έλλειψη flash να μετατρέπει πολλές φορές τη φωτογράφηση σε δύσκολη υπόθεση.

Εκτός από τη λήψη φωτογραφιών, η κάμερα του Touch Diamond μπορεί να τραβήξει βίντεο σε ανάλυση CIF (352 x 288) με 30 fps. Η ποιότητα βίντεο είναι αρκετά καλή, ωστόσο ίσως κάποιος περίμενε κάτι καλύτερο από ένα High-End τηλέφωνο.

Εκτός όμως από φωτογραφικές δυνατότητες, το Touch Diamond διαθέτει και πολύ καλές δυνατότητες αναπαραγωγής μουσικής.

Ο ειδικός music player μπορεί να αναπαράγει αρχεία στις μορφές MP3, AAC, AAC+, WMA, WAV και AMR-NB, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η απουσία του κλασικού jack 3,5 εκατοστών καθιστά τη χρήση του επίσημου σετ ακουστικών μονόδρομο. Ο ραδιοφωνικός δέκτης τα καταφέρνει περίφημα στη λήψη σήματος, ενώ υποστηρίζει και Radio Data System (RDS). Το HTC Touch Diamond έρχεται με ειδικά προσαρμοσμένο YouTube τομέα, όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο τα αγαπημένα του στιγμιότυπα και να τα προβάλλει στην οθόνη του.

Η ποιότητα του ήχου κλήσης είναι σε αρκετά καλά επίπεδα, ενώ και το ηχείο προσφέρει αρκετά ισχυρές ειδοποιήσεις όταν απαιτείται από τις περιστάσεις. Η λήψη του ραδιοφώνου είναι πεντακάθαρη ακόμα και σε «δύσκολα» σημεία.

Μενού, TouchFLO 3D

Το Touch Diamond είναι η πρώτη συσκευή της HTC που διαθέτει το πολυσυζητημένο TouchFLO 3D. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το TouchFLO 3D σαν ένα skin, το οποίο αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου με πιο εύχρηστο και αρκετά πιο εντυπωσιακό τρόπο απ΄ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Οι 10 κατηγορίες που έχουν επιλεχθεί από την HTC (Home, People, Messages, Mail, Internet, Photos and Videos, Music, Weather, Settings και Program) προβάλλονται εντυπωσιακά μέσα από ειδικά σχεδιασμένες οθόνες, θυμίζοντας αρκετά τον τρόπο που λειτουργεί το iPhone.

Η μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη γίνεται είτε με το πάτημα του αντίστοιχου εικονιδίου, είτε σύροντας το δάχτυλο προς τα δεξιά ή τα αριστερά.

Μπορεί το κλασσικό μενού να έχει παραμείνει και ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε αυτό με το πάτημα του Start, το οποίο βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης, ωστόσο με την ενσωμάτωση του TouchFLO 3D στο Diamond, νομίζω πως θα είναι σπάνιες οι φορές που θα επιλέξετε να δουλέψετε με το κλασσικό μενού των Windows.

Συνδεσιμότητα, GPS

Όπως όλα τα High-End τηλέφωνα της κατηγορίας του, έτσι και το HTC Touch Diamond δεν θα μπορούσε να μην έχει εξαιρετικές δυνατότητες συνδεσιμότητας. Πρόκειται για μία Tri-Band GSM συσκευή με συνέπεια την εύκολη σύνδεση σε όλα τα δίκτυα, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Και στη σύνδεσή σας με το διαδίκτυο, όμως, το Touch Diamond δεν πρόκειται να σας δυσαρεστήσει. Το ενσωματωμένο Wi-Fi θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε ασύρματα σε οποιοδήποτε ελεύθερο hotspot συναντήσετε στο δρόμο σας, ενώ το HSDPA θα σας προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης (μέχρι 7,2 Mbps) αν επιλέξετε να συνδεθείτε μέσω GPRS.

Επιτέλους, το Touch Diamond αλλάζει τον συνηθισμένο και με αρκετές ελλείψεις Internet Explorer και έχει ενσωματωμένο τον Opera 9.5. Ο νέο browser προσφέρει πραγματικά μία πολύ καλή εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο, αν και ακόμα χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις για να φτάσει στα επίπεδα του Safari που χρησιμοποιεί το iPhone.

Οι ιστοσελίδες προβάλλονται άψογα στην οθόνη χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ακόμη κι αν είναι πλούσιες σε περιεχόμενο. Το full screen browsing είναι απόλαυση, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για πολλαπλά tabs. Όταν επιλέξετε να μη βρίσκεστε σε συνθήκες απεικόνισης σε όλο το εύρος της οθόνης, μπορείτε να αποκτήσετε άμεση πρόσβαση στις επιλογές Back, Favorites, Tabs, Home και Menu και να κινηθείτε ανάλογα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, το Touch Diamond διαθέτει ενσωματωμένο δέκτη GPS. Έχει ενσωματωμένο το Qualcomm gpsOne chipset, το οποίο διέθεταν και τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, όπως το HTC TYTN II και το HTC Touch Cruise.

Μπορεί το HTC Touch Diamond να μην έρχεται μαζί με κάποιο ενσωματωμένο πρόγραμμα πλοήγησης, ωστόσο, τόσο το Destinator που δοκιμάσαμε όσο και το Google Maps δουλεύουν άψογα και απροβλημάτιστα, ακόμα κι όταν αποφασίσετε να κινηθείτε με μεγάλες ταχύτητες στο δρόμο. Το κλείδωμα των δορυφόρων γίνεται αρκετά γρήγορα, ενώ το σήμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

  • Πρωτότυπος και ξεχωριστός σχεδιασμός
  • Πολύ καλή κάμερα σε συνθήκες ημέρας
  • TouchFLO 3D
  • Χρήση του GPS
  • Μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας
  • Έλλειψη Flash
  • Έλλειψη υποδοχής καρτών μνήμης

Συμπέρασμα

Μπορεί το HTC Touch Diamond να κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην ελληνική αγορά, ωστόσο ακόμα παραμένει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ομορφότερα κινητά με λειτουργικό Windows Mobile 6.1. Ο εξαιρετικός σχεδιασμός του, η κάμερα με τα 3,2 megapixels, καθώς και το ενσωματωμένο GPS σίγουρα είναι λειτουργίες που θα ζήλευαν πολλά άλλα κινητά αυτής της κατηγορίας.

Το TouchFLO 3D κάνει το κινητό να ξεχωρίζει και να εντυπωσιάζει σε σχέση με τα υπόλοιπα κινητά αυτής της κατηγορίας. Η εύκολη μετακίνηση στο μενού, καθώς και η ταχύτητα απόκρισης, είναι δύο συστατικά που κερδίζουν αμέσως τον υποψήφιο αγοραστή.

Όμως, το HTC Touch Diamond δεν υπερτερεί σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το μέγεθος της οθόνης, η έλλειψη Flash, καθώς και η μικρή μνήμη του τηλεφώνου, σε σχέση με τις νέες συσκευές αυτής της κατηγορίας, ίσως να αφήσουν μία δυσάρεστη γεύση στον υποψήφιο αγοραστή.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.