XBLOG logo @2x

UMPC: Φορητά ή φορετά;

Σήμερα εγκαινιάζω στο xblog τα guest blogged posts. Κάθε 15 ημέρες ή κάθε μήνα θα επικοινωνώ με κάποιον blogger, από τον οποίο θα ζητάω να γράψει -αν θέλει- ένα post στο xblog. Το θέμα είναι ελεύθερο, αν και θα προτιμούσα το θέμα του κάθε guest blogger να έχει σχέση με τη θεματολογία του blog του. Πρώτος guest blogger στο xblog.gr είναι ο Κώστας Βλαχάκης από το techblog.gr, ο οποίος ετοίμασε ένα post σχετικά με τεχνολογία, συγκεκριμένα για τα UMPC.

Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών τείνουν να ξεπεράσουν αυτές των σταθερών και στη χώρα μας. Με έναν φορητό υπολογιστή μπορείς να σερφάρεις στο ίντερνετ, να κάνεις chat και να κοιτάς το email σου από το μπαλκόνι του σπιτιού σου, το cafe της γειτονιάς ή το κατάστρωμα ενός πλοίου. Μια σχετικά νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών είναι τα UMPC (Ultra Mobile Personal Computer), τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν πριν από δύο χρόνια με τα πρώτα μοντέλα να προέρχονται από τις Sony, Samsung και Asus. Σήμερα η αγορά UMPC έχει «ανοίξει» πολύ και ο καθένας μπορεί να βρει ένα μοντέλο με το design, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή που προτιμά.

Τα UMPC έν αντιθέσει με τα μικρότερα αδερφάκια τους PDA και Smartphone ενσωματώνουν λειτουργικό σύστημα ίδιο με αυτό των PC και των laptop, δηλαδή Windows ή Linux. Διαθέτουν αρκετά μεγάλη οθόνη αφής (συνήθως 7 ιντσών) και ικανοποιητική διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Φανταστείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου laptop σε μέγεθος όσο ένα τετράδιο και με βάρος κυμαινόμενο από 500 γρ. έως ένα κιλό.

Ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά ενός UMPC είναι το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος του, η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την χρήση του. Έχει τύχει να δοκιμάσω σχεδόν το σύνολο των UMPC και η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να περάσει καιρός ακόμα μέχρι να γίνουν mass market. Τα UMPC δεν χωράνε στην τσέπη μας όπως τα PDA και δεν μπορούν να προσφέρουν όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες ενός laptop. Σίγουρα πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα κατηγορία υπολογιστών η οποία με την κατάλληλη φροντίδα από της εταιρείες μπορεί να κερδίσει ένα μερίδιο από την πίτα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κώστας Βλαχάκης
www.techblog.gr

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.