XBLOG logo @2x

Τα Τρίκαλα γίνονται η πρώτη πόλη με κάλυψη 5G δικτύου

Η Τρίκαλα θα γίνουν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που θα διαθέτει το επερχόμενο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G για υπερυψηλές ταχύτητες δεδομένων στο mobile internet, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Τρικκαίων.

Για την ανάπτυξη του δικτύου, ο δήμος Τρικκαίων υπέγραψε μια προγραμματική συμφωνία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τη e-trikala ΑΕ.

Η συμφωνία περιγράφει τη μελέτη και την εφαρμογή έργου δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στη πόλη των Τρικάλων έτσι ώστε να γίνει μια πρότυπη πόλη έτοιμη για το 5G. Οι σχετικές εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες.

Trikala smart bus
Τα Τρίκαλα είναι η πόλη της καινοτομίας. Στη φωτογραφία οι κάτοικοι δοκιμάζουν το αυτόνομο λεωφορείο χωρίς οδηγό.

Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της πόλης; Ο δήμος ανακοίνωσε τις «Λύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι κάτοικοι. Αυτές αφορούν την έξυπνη στάθμευση, τον έξυπνο φωτισμό, την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και τις λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων. Ακόμη, ετοιμάζεται και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γεωργίας ακριβείας (smart farming) στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ασκληπιός» για τα φαρμακευτικά φυτά και τον πρωτογενή τομέα.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτηριστικά δήλωσε πως «αν το ίντερνετ των αντικειμένων είναι τα οχήματα για το μέλλον, η τεχνολογία 5G είναι οι λεωφόροι από τις οποίες θα περάσουν αυτά τα οχήματα».

Ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι αυτή η τεχνολογία «αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και βεβαίως τον τρόπο που επικοινωνούμε».

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.