XBLOG logo @2x

TP-Link Neffos X1 Trusted Review: Μια εξαιρετική πρόταση στα €200

Η TP-Link, αφού κατάφερε να γίνει μία από τις κορυφαίες εταιρίες με λύσεις δικτύων στον κόσμο, το 2015 μπήκε και στην αγορά των κινητών τηλεφώνων για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα και να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η μάρκα των κινητών της TP-Link ονομάζεται Neffos και περιλαμβάνει προσιτά αλλά καλά κινητά για όλους. Από τότε έχει κυκλοφορήσει 4-5 μοντέλα, και φέτος ανακοίνωσε τη σειρά Neffos X1 η οποία μας έχει εντυπωσιάσει χάρη στην ποιότητα κατασκευής και τις επιδόσεις των κινητών.

Στη συγκεκριμένη σειρά υπάρχει το Neffos X1 και το Neffos X1 Max. Αμφότερα κυκλοφορούν σε διαφορετικές εκδόσεις με διάφορες μνήμες και εμφανισιακά είναι ίδια. Το Max απλά ενσωματώνει μεγαλύτερη οθόνη ανάλυσης full HD (5,5”) και μεγαλύτερη μπαταρία (3,000 mAh). Για το review, η TP-Link μας έστειλε το Neffos X1 με 2 GB RAM και 16 GB αποθηκευτικό χώρο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow, NFUI 1.x
  • Οθόνη: 5-ιντσών, ανάλυση 720 x 1,280 pixels, τεχνολογία in-cell, φωτεινότητα 408cd/m2, αντίθεση 1.353:1
  • Chipset: MediaTek Helio P10 με οκταπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.8 GHz
  • RAM: 2 / 3 GB
  • Μονάδα γραφικών: ARM Mali-T860MP2
  • Χωρητικότητα: 16 / 32 GB, υποδοχή για κάρτες microSD
  • Κάμερα: 13-megapixels, αισθητήρας Sony IMX258, αυτόματη εστίαση, διπλό LED φλας, βίντεο 1080p@30fps
  • Εμπρόσθια κάμερα: 5-megapixels
  • Συνδεσιμότητα: 4G LTE, dual-band WiFi, Bluetooth 4.1, GPS, FM ραδιόφωνο, υποδοχή για δύο SIM
  • Μπαταρία: 2,250 mAh
  • Λοιπά: Αισθητήρας αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρας εγγύτητας
  • Διαστάσεις: 142x71x7,95 χιλιοστά
  • Βάρος: 135 γραμμάρια

Περιεχόμενα Συσκευασίας

  1. Neffos X1
  2. Ακουστικά
  3. Φορτιστής τοίχου 1A
  4. USB καλώδιο για τον φορτιστή και τον υπολογιστή
  5. Καρφίτσα για αφαίρεση της SIM
  6. Εγχειρίδια και απαραίτητα έγγραφα (στα Ελληνικά)
  7. Προστατευτική ζελατίνα οθόνης

Κατασκευή & Εμφάνιση

Η TP-Link έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη σχεδίαση του Neffos X1 και καυχιέται ότι είναι τέλεια σχεδιασμένο. Διαθέτει ένα ενιαίο σώμα από αλουμίνιο, κάτι που λίγα κινητά στη κατηγορία του διαθέτουν, που σε συνδυασμό με το σωστό σχεδιασμό, όχι μόνο είναι άνετο στο κράτημα, αλλά δίνει και μια premium αίσθηση στο χέρι.

Στα αριστερά του κινητού υπάρχουν το κουμπί σίγασης (παρόμοιο με του iPhone και του OnePlus) και η υβριδική υποδοχή για κάρτες*, στα δεξιά έχει τα κουμπιά έντασης και ενέργειας, από κάτω βρίσκουμε δύο ηχεία και από πάνω την είσοδο για ακουστικά 3.5mm. Στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί ο -ταχύτατος- αισθητήρας αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων και αξίζει να σημειώσουμε ότι οι άκρες πίσω είναι πλαστικές για να λαμβάνει σήμα το κινητό. Παρότι έχει πλαστικό στις άκρες του, ο χρήστης δεν το καταλαβαίνει και ίσως να μην ξέρει καν ότι υπάρχει.

TP Link Neffos X1 back

Στο μπροστινό μέρος του Neffos X1 έχει τοποθετηθεί γυαλί με καμπυλωτές άκρες 2.5D. Σε αντίθεση με άλλα κινητά των €200 τα περιθώρια γύρω από την οθόνη είναι αποδεκτά, αν και θα μπορούσαν να είναι λίγο μικρότερα. Η αναλογία σώματος-οθόνης αγγίζει το 76%.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων και ο φακός της κάμερας είναι τοποθετημένα πιο μέσα από το πλαίσιο που τα περικλείει έτσι ώστε να μην γρατζουνίζονται όταν τοποθετείτε το κινητό σε τραπέζι.

*Η υβριδική υποδοχή για κάρτες περιλαμβάνει δύο υποδοχές: μία για την microSIM και μία ή για nanoSIM ή για microSD. Δηλαδή ο χρήστης μπορεί να έχει δύο αριθμούς στο κινητό ή έναν αριθμό και μία κάρτα μνήμης, αναλόγως τις ανάγκες του.

Η συσκευή στη πράξη

Προσωπικά, το Neffos X1 με εντυπωσίασε από τη στιγμή που άνοιξα το κουτί του. Η TP-Link έχει ρίξει βάρος ακόμα και στην «unboxing εμπειρία» αφού έχει προσέξει κάθε λεπτομέρεια και μπορώ να πω ότι το κουτί του είναι καλύτερο από του Galaxy S8 της Samsung. Αν και έχει ελάχιστη σημασία το κουτί ενός προϊόντος, είναι και αυτό ένα “συν” στη συνολική εμπειρία.

Μόλις ενεργοποίησα το κινητό και το σύνδεσα στο WiFi δίκτυο αμέσως έβγαλε ειδοποίηση για διαθέσιμη ενημέρωση λογισμικού. Στη περιγραφή έγραφε ότι δεκάδες πράγματα έχουν βελτιωθεί και αυτό είναι σίγουρα ένα ακόμα “συν” για το κινητό. Δυστυχώς, όμως, δεν έρχεται με το Android 7.0 Nougat, αλλά οι Κινέζοι έχουν υποσχεθεί ότι θα το λάβει με μελλοντική αναβάθμιση.

TP Link Neffos X1 System Update
Η αναβάθμιση στο NFUI 1.1

Το λειτουργικό σύστημα του Neffos X1 είναι το Android 6.0 Marshmallow με το γραφικό περιβάλλον της TP-Link. Το γραφικό περιβάλλον περιλαμβάνει εφαρμογές της εταιρίας, αλλαγμένα εικονίδια και υποστήριξη θεμάτων (που αλλάζουν τα εικονίδια, τους ήχους, το wallpaper, την εικόνα όταν ενεργοποιείται και τις γραμματοσειρές). Άλλα πράγματα όπως το κέντρο ειδοποιήσεων και η οθόνη κλειδώματος έχουν μείνει απαράλλαχτα. Σε γενικές γραμμές η TP-Link δεν προσπάθησε να δημιουργήσει το Android εκ νέου, όμως πρόσθεσε τις δικές της “πινελιές” που πίστευε ότι βελτιώνουν την εμπειρία.

Όσο για το “bloatware” (άχρηστες εφαρμογές από παρόχους ή διαφημίσεις), ευτυχώς δεν υπάρχει. Η TP-Link έχει προσθέσει μόνο τις βασικές εφαρμογές του συστήματος (κάμερα, αριθμομηχανή, ηχογράφηση κτλ.) και τις εφαρμογές της Google που είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση του Play Store. Έτσι από τα 16 GB που έχει το βασικό μοντέλο, μόνο τα 6 GB είναι του συστήματος, και ο χρήστης έχει τα υπόλοιπα 10 GB για να κατεβάσει εφαρμογές και πολυμέσα. Φυσικά, ο χώρος επεκτείνεται με μια κάρτα microSD.

Μερικά screenshots από το NFUI:


Δείτε περισσότερα screenshots εδώ.

Περνώντας στο hardware του κινητού έχουμε να πούμε ότι όλα δουλεύουν ρολόι χάρη στον οκταπύρηνο επεξεργαστή της MediaTek (έχει 4x πυρήνες ARM A53 χρονισµένους στα 1.8 GHz για τις “βαριές” διεργασίες και άλλους 4x στο 1 GHz για τα βασικά πράγματα). Όπως και “στα χαρτιά,” η οθόνη είναι απλά καλή. Έχει καλά χρώματα (με μικρές αποκλίσεις σε σύγκριση με ακριβότερα κινητά) όμως η φωτεινότητα δεν είναι αρκετά υψηλή, και στη παραλία το καλοκαίρι μπορεί να μην βλέπετε τι δείχνει.

Στο AnTuTu, ένα πρόγραμμα μέτρησης των επιδόσεων ενός κινητού, το Neffos X1 τα πήγε καλά. Βρίσκεται στην 51η θέση με βαθμό 45,940, 19 θέσεις κάτω από το Galaxy S7 Edge (133,241) και άλλες ναυαρχίδες ή ακριβότερα κινητά.

TP Link Neffos X1 Trusted Review Antutu results
Τα αποτελέσματα.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα screenshots από το AnTuTu εδώ.

Ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων του Neffos X1 είναι ο καλύτερος που έχω χρησιμοποιήσει σε κινητό αυτής της κατηγορίας. Η κατασκευάστρια υπόσχεται ότι το κινητό ανοίγει σε 0.4 δευτερόλεπτα και την πιστεύουμε. Ο αισθητήρας είναι ταχύτατος και σπάνια κάνει λάθος. Εκτός από το ξεκλείδωμα του κινητού χρησιμοποιείται επίσης για την απάντηση σε εισερχόμενες κλήσεις και για την λήψη φωτογραφιών (ιδιαίτερα χρήσιμο για τις selfies ή για φωτογράφιση με το ένα χέρι). Για τον αισθητήρα μπορείτε να κατοχυρώσετε μέχρι πέντε δάχτυλα.

Τέλος, η μπαταρία μπορεί να ακούγεται μικρή επειδή έχει χωρητικότητα 2,250 mAh αλλά βγάζει άνετα μία μέρα με κανονική χρήση. Και σε περίπτωση που αρχίζει και τελειώνει ενώ είστε έξω από το σπίτι μπορείτε να ενεργοποιήσετε την λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνει την απόδοση και τα δεδομένα παρασκηνίου.

Κάμερα & Ήχος

TP Link Neffos X1 camera

Η κύρια κάμερα του Neffos X1 προέρχεται από τη Sony, και συγκεκριμένα είναι το μοντέλο IMX258. Το κινητό μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 13-megapixels, full HD βίντεο στα 30 fps, βίντεο αργής κίνησης σε ανάλυση 640×480 pixels, έχει HDR και αυτόματη εστίαση ανίχνευσης φάσης, και εστιάζει σε 0.2 δευτερόλεπτα. Σε γενικές γραμμές φωτογραφίζει ικανοποιητικά την ημέρα. Για το βράδυ εξοπλίζεται με δύο-τόνων φλας και έχει μικρό διάφραγμα (f/2.0).

Η εφαρμογή της κάμερας είναι σχετικά απλή, με τις κλασικές λειτουργίες πανόραμα, timelapse και φίλτρα, αλλά δεν έχει το manual mode για όσους γνωρίζουν από κάμερες.

Όπως θα δείτε και στα παρακάτω δείγματα, τα χρώματα είναι ικανοποιητικά και έχουν αρκετές λεπτομέρειες οι εικόνες. Το X1 τραβάει καλά ακόμα και το βράδυ χάρη στο χαμηλό διάφραγμα του φακού.

Δείτε περισσότερα δείγματα & σε πλήρη ανάλυση εδώ.

Η εμπρόσθια κάμερα του X1 τραβάει και αυτή ικανοποιητικές φωτογραφίες για διαμοιρασμό στα κοινωνικά δίκτυα όμως η απουσία ενός σταθεροποιητή εικόνας είναι εμφανής. Άμα κουνήσετε έστω και λίγο το κινητό η φωτογραφία θα βγει κουνημένη. Επομένως πρέπει να είστε σταθεροί και να χρησιμοποιείτε τον αισθητήρα αποτυπωμάτων για τις λήψεις.

Ο ήχος, από την άλλη, δεν μας τρέλανε. Το εύρος χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα) δεν έχει τόσο “βάθος” και τα μεσαία (φωνητικοί και οργανικοί ήχοι) και τα υψηλά (πχ καμπάνες, κύμβαλα και οι υψηλότερες νότες του πιάνου) εύρη συχνοτήτων θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.

Συμπέρασμα

TP Link Neffos X1 (2)

Το Neffos X1 αποδεικνύει ότι η TP-Link έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, και αν κάποια στιγμή αποφασίσει να λανσάρει μια ακριβή ναυαρχίδα για να ανταγωνιστεί τα Galaxy και τα iPhone θα ήμαστε από τους πρώτους που θα την πιάσουμε στα χέρια μας. Είναι ξεκάθαρο ότι το Neffos X1 αξίζει τα λεφτά που ζητάει η εταιρία και δεν θα το μετανιώσετε αν το αγοράσετε. Όσο καιρό το δοκίμαζα πριν γράψω το review δεν αντιμετώπισα κάποιο -σημαντικό- μειονέκτημα.

Στην Ελλάδα το βασικό μοντέλο με 2 GB RAM και 16 GB αποθηκευτικό χώρο κοστίζει €189 (ή πιο φθηνά σε μικρά καταστήματα) και βγαίνει σε δύο χρώματα, Cloud Gray και Sunrise Gold. Εμείς όμως σας προτείνουμε να πάρετε το μοντέλο με 3 GB RAM και 32 GB χώρο επειδή η διαφορά τους είναι μόνο €20 (κοστίζει €209). Με τη παραπάνω RAM θα ξέρετε ότι δεν θα κολλήσει ποτέ και με τη παραπάνω μνήμη μπορείτε να αποθηκεύσετε περισσότερα.

  • Σχεδιασμός
  • Επιδόσεις
  • Κάμερες
  • Λογισμικό
  • Αυτονομία μπαταρίας
4

Σύνοψη

Το Neffos X1 είναι ωραίο, είναι γρήγορο και εφόσον η TP-Link δεν ζητάει πολλά για την απόκτησή του, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όποιον ψάχνει ένα κινητό στα €200.

Θετικά

  • “Καθαρό” γραφικό περιβάλλον
  • Μεταλλική κατασκευή
  • Υποδοχή για 2 SIM
  • Καλή κάμερα

Αρνητικά

  • Έλλειψη ταχείας φόρτισης
  • Δεν έρχεται με τη νεότερη έκδοση του Android
  • Η εμπρόσθια κάμερα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.