XBLOG logo @2x

TEDxAthens 2011 | Ακονίζοντας τα πριόνια

Guest Post από την Άσπα Τσαμαδή

Το Σάββατο είχα τη χαρά να παραβρεθώ στο TEDxAthens 2011 το οποίο είχε ως βασικό θέμα την “τέχνη της ανατροπής”. Στα TED, κορυφαίες προσωπικότητες από τους χώρους της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design (Technology, Entertainment & Design) μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες, τις ιδέες και τα οράματά τους.

Ομιλίες

Η σκηνή φιλοξένησε, από έναν πολλά υποσχόμενο 16χρονο αρθρογράφο/συγγραφέα, έως ανθρώπους-κλειδιά πίσω από την επιτυχία εταιρειών, προσώπων και project. Από τρεις αθλήτριες της Εθνικής Ελλάδος polo έως chef, μουσικούς, καλλιτέχνες. Ο κάθε ομιλητής είχε το δικό του, στυλ, το δικό του τρόπο, το δικό του μήνυμα και ο καθένας άγγιξε διαφορετικούς ανθρώπους από το ακροατήριο. Όλοι όμως είχαν ένα κοινό: Το πάθος για αυτό που κάνουν, τη θετική σκέψη και το όραμα, τα οποία έχουν προφανώς παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους.

Networking

Στα διαλείμματα του event, ο χώρος έξω από την αίθουσα έσφυζε από ζωή.  Η συναναστροφή με τους άλλους παρευρισκόμενους αλλά και τους ομιλητές ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της εκδήλωσης. Βρεθήκαμε και πάλι με φίλους και γνωστούς, συναντήσαμε ανθρώπους που εκτιμάμε και συστηθήκαμε με άλλους που γνωριζόμασταν μόνο διαδικτυακά αλλά δεν είχαμε βρεθεί από κοντά. Κι έτσι το “avatar to avatar” έγινε “face to face”.

Διοργάνωση

Μία ακούραστη ομάδα εθελοντών, των οποίων τις προσπάθειες παρακολουθούμε εδώ και μήνες μέσω των Social Media, είχε φροντίσει για τα πάντα. Απολαύσαμε μία διοργάνωση εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Τελικές σκέψεις

Η παρακολούθηση του TEDxAthens ήταν η απόλυτα θετική εμπειρία. Και όχι επειδή “όλα ήταν τέλεια”. Αν θες να ψάξεις να βρεις τι δεν ήταν τέλειο, θα βρεις! Πάντα μπορείς να βρίσκεις!

Ούτε επειδή όλοι οι ομιλητές ήταν χαρισματικοί. Ναι μεν όλοι ήταν αξιόλογοι και επιτυχημένοι, μερικοί όμως κέρδισαν πραγματικά τις εντυπώσεις – άλλοι λιγότερο.

Ούτε επειδή μάθαμε τίποτα μυστικά που θα αλλάξουν τη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Ιδέες βέβαια ακούστηκαν και «διαδόθηκαν» (ideas worth spreading, αυτό είναι το νόημα) και κάποιες έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Ήταν η απόλυτα θετική εμπειρία επειδή εμπνευστήκαμε, ανανεωθήκαμε και ακονίσαμε τα πριόνια μας.

Ο Steven Covey στο βιβλίο του “Οι 7 Συνήθειες των Εξαιρετικά Αποτελεσματικών Ανθρώπων” δίνει το παράδειγμα ενός άντρα που βρίσκεται μέσα στο δάσος και προσπαθεί επί πέντε ώρες να κόψει ένα δέντρο. Έχει κουραστεί, έχει εξαντληθεί αλλά συνεχίζει ακάθεκτος, αρνούμενος να σταματήσει για να ακονίσει το πριόνι του γιατί “είναι πολύ απασχολημένος και δεν μπορεί να σταματήσει”.

Το TEDxAthens αποτέλεσε το περιβάλλον στο οποίο μπορέσαμε να σταματήσουμε για λίγο από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας και να ακονίσουμε τις λεπίδες μας, να μάθουμε νέες τεχνικές κοψίματος και να γνωρίσουμε άλλους «ξυλοκόπους» που τα καταφέρνουν καλά στο δικό τους δάσος.

Το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα είναι στο χέρι μας. Όπως είναι άλλωστε και τα ακονισμένα μας πριόνια…

Η Άσπα είναι συνιδρύτρια του Μαμά…δες, Μπαμπά…δες και ενεργή στο χώρο των social media και του blogging. Το προσωπικό της blog είναι το Aspa Online και μπορείτε να συνδεθείτε μαζί της και στο Twitter ή στο Facebook.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.