XBLOG logo @2x

Πρόταση για DVD: “21 Grams”

Η πρώτη μου κριτική για ταινία στο XBLOG.gr αποτελεί πρόταση για ενοικίαση DVD και υπόσχομαι πως με τον καιρό έπονται πολλές ταινίες πρεμιέρας!

Η επιλογή ήταν το εγκεφαλικό δράμα “21 Γραμμάρια” (2003) του Alejandro Gonzalez Iñarritû, το οποίο πόνημά του εντάσσεται στην Τριλογία του σκηνοθέτη και αποτελεί το δεύτερο μέρος, με προκάτοχό του το “Amores Perros” (Χαμένες Αγάπες) του 2000 και το αμέσως επόμενο “Babel” (2006).

Το “21 Grams” περιστρέφεται γύρω από ένα τραγικό ατύχημα το οποίο ενώνει τρεις ανθρώπους και τις ζωές του καθενός συμπλεγματικά μεταξύ τους.

Ο Sean Pen υποδύεται έναν μαθηματικό (Paul Rivers), ετοιμοθάνατο, με ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς…

Η Naomi Watch (Cristina Peck) ζει μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά της έχοντας αφήσει πίσω τα χάπια και την εξάρτηση και ο Benicio Del Toro (Jack Jordan) τον πρώην κατάδικο που πρόσφατα ανακάλυψε την τυφλή προσήλωση στην χριστιανική πίστη.

Οι τρείς ιστορίες δένονται μεταξύ τους ένα βράδυ όταν ο Jack πέφτει κατά λάθος με το αυτοκίνητο πάνω στον άντρα και τα παιδιά της Cristina και τους σκοτώνει εγκαταλείποντάς τους, επίσης αβοήθητους.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ενα κολάζ χιλιάδων μελαγχολικών στιγμών και τις συνέπειές των, καθώς και με πρόσωπα βουτηγμένα στην ψυχοπνευματική καθίζηση, τα οποία αναφερόμενα έρχονται να αντικρούσουν την εγκυρότητα της cliche πολυφορεμένης φράσης “Live goes on!”, την οποία ο καθένας μας έχει πει σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής του, κι όμως δίχως να ‘ναι ολοκληρωτικά βεβαίως.

Μια μηχανική φράση που ψελιζεται με τόση ευκολία, όση δύναμη εκ του αντιθέτου χρειάζεται κανείς για να την κατανοήσει και τέλος να είναι σίγουρος γι; αυτήν, όχι απλώς να την παπαγαλιζει ως ένα κοινό φερέφωνο, μιας εγκληματικά στείρας κοινωνίας, αναφερόμενος πάντα σε επίπεδα μορφωτικά,γνωσιολογικα, και καθαυτά ,ορθολογικά προσανατολισμένα, σε ερείσματα ψυχολογικής διαύγειας.

Με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε στο παρόν φιλμ;

Με μια γυναίκα (Naomi Watch), που ενώ απολαμβάνει μια μειλίχια και καθόλα γαλήνια ζωή σε μια μεγαλούπολη της Αμερικής, η οποία έχει ως χόμπι ή μαλλον πιο εύστοχα ως «χάπι anti-stress» την κολύμβηση, με δυο κορουλες με τις οποίες διατηρεί αμωμη σχέση μητέρας-παιδιών και με έναν άντρα φανερά ερωτευμένη και ευτυχισμένη, καλείται να ‘ρθει ξάφνου αντιμέτωπη με την συγκλονιστική απώλεια της οικογένειας της, λόγω ατυχήματος, και με τον απερίγραπτα τεράστιο πόνο που φθείρει και «πλακώνει» με ανείπωτη πίεση τον ψυχισμό της.

Με έναν μαθηματικό (Sean Pen), ο οποίος ευθύς εξαρχής μας παρουσιάζεται στο “κρεβάτι του πόνου”, όντας ασθενής σε κλινική και καταβάλλεται σε μεταμόσχευση καρδιάς και με την γυναίκα του (Charlotte Gainsbourg), ενώ και η ίδια έχει επίγνωση της οδυνηρής κατάστασης υγείας του συζύγου της, να του ζητά ανελλιπώς την επιθυμία για παιδί. Η οποία με την σειρά της φέρει ενα μοιραίο μυστικό που ειναι ικανό να σπείρει μόνο διχόνοια στο διάβα του.

Και τέλος με έναν πρώην κατάδικο (Benicio Del Toro), ο οποίος διαθέτει οικογένεια κάνει ριζικές (;) προσπάθειες να εξαλείψει το ένοχο παρελθόν του, όποιους δαίμονες κι αν σέρνει αυτό.Ζητά προσφυγή και εξάχνωση μέσω της Χριαστιανικης θρησκείας, ακολουθώντας πίστα και με “παρωπίδες” κάθε σελίδα του Ευαγγελίου, κάθε σημασία των εκκλησιαστικών κυρηγματων. Ωστόσο η στάση του αύτη ανατρέπεται άρδην όταν και πάλι φυλακίζεται για ενα ειδεχθή και συν της άλλοις απάνθρωπο, έγκλημα και κακούργημα!

Εν κατακλείδι, παρατηρούμε το απόσταγμα των κραμάτων κάθε διαλυμένης προσωπικότητας που εμφανίζεται στην ταινία του Iñarritû. Μας προσφέρεται ένα «πιάτο» πόνου και λυτρωτικής αποκαθιλωσης και μας ζητάτε να το «γευτούμε», ώστε να αισθανθούμε καθε εφιαλτικό συναίσθημα που περνούν οι χαρακτήρες… όχι όμως τόσο για να συμπάσχουμε και να βγάλουμε ενα εύπεπτο εγχείρημα για το όλο έργο, όσο να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση των περιστάσεων και να δικαιολογήσουμε ή να αφορησουμε τις επιλογές, τις πράξεις και τις ανά στιγμές διακυμάνσεις της ανθρώπινης φύσης.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω στην κριτική σκοπιά μου. Το ερμηνευτικό επίπεδο άλλωστε και των 3 πρωταγωνιστών, είναι γνωστό ότι αγγίζει «αστρικά ύψη».

Πρόκειται για αριστουργηματική ταινία,που οφείλει να έχει καθε σινεφίλ στην ταινιοθήκη του, καθώς αποτελεί και μια από τις πλέον εγγυημένες προτάσεις για ενοικίαση DVD.

Βαθμολογία: 9/10

Στέλιος Κοτούμπας

Επισκεφθείτε το blog του Στέλιου: moviegeak.wordpress.com

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.