XBLOG logo @2x

Τα video games κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά!

Τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πιο δημιουργικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Αυτό αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Michigan σε 500 παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Στα παιδιά δόθηκαν ποικίλα τεστ δημιουργικότητας, ενώ, παράλληλα, ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο και τα video games. Μόνο με τα video games, ωστόσο, φάνηκε να υπάρχει κάποια σύνδεση με τη δημιουργικότητα, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια είχαν καλύτερη αίσθηση του χώρου και ανεπτυγμένες οπτικές ικανότητες, οι οποίες θεωρούνται πρόδρομοι των ικανοτήτων στα μαθηματικά, τη φυσική και την τεχνολογία. Επιπλέον, όσα παιδιά χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο βρίσκονταν σε καλύτερο επίπεδο στην ανάγνωση.

Οι ερευνητές πιθανολογούν πως για τη σχέση video games και δημιουργικότητας ευθύνεται, εν μέρει, η εικονική πραγματικότητα και η γρήγορη διαδοχή των εικόνων – σκηνών που αναγκάζει το μυαλό να ενεργοποιηθεί για να τις παρακολουθήσει. Ταυτόχρονα, τα παιχνίδια αυτά αγνοούν την πραγματικότητα, ανοίγοντας μια πόρτα σε νέες δυνατότητες και εκδοχές της, σε ένα νέο φαντστικό κόσμο που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιχτών.

Το επόμενο βήμα είναι να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και διασκέδασης με το σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού που θα προωθεί τις δημιουργικές ικανότητες των μαθητών μέσα από το παιχνίδι.

Μιας και οι γιορτές πλησιάζουν, λοιπόν, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τη λίστα με τα δώρα για τα πιτσιρίκια σας.

Αυτοί ήταν οι πιο διάσημοι τίτλοι σύμφωνα με την έρευνα: The Legend of Zelda, Super Smash Brothers, Madden NFL Football, Animal Crossing, Half-Life 2, Need for Speed, Star Wars games και Spider Solitaire.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.