XBLOG logo @2x

Συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο διαδίκτυο

Η Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr, ανακοινώνουν επίσημα τη συνεργασία τους, με σκοπό την προώθηση και την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων, με έμφαση στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στις σύγχρονες υποδομές δικτύωσης υψηλών ταχυτήτων και το διαδίκτυο.

Η Homo Digitalis είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Το Sarantaporo.gr, είναι o πιο επιτυχημένος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει ευρυζωνικά δίκτυα πολιτών κοινωφελούς χαρακτήρα, με το πιο δραστήριο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο πολιτών στην χώρα μας, το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 78,5% των Ελλήνων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός που αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,5 εκ. συμπολίτες μας παραμένουν σε ψηφιακό αποκλεισμό. Αυτό, ως ένα βαθμό, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παρέχεται το ίδιο επίπεδο υπηρεσίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες για δύο κυρίως λόγους. Είτε,επειδή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και άρα χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, είτε επειδή, αν και κατοικούν σε πόλεις, δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για την απόκτηση μιας ικανοποιητικής σύνδεσης, όπως άλλωστε απαιτεί πλέον η σύγχρονη εποχή ψηφιοποίησης.

Internet, laptop

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι ένα εγχείρημα που παλεύει ενάντια σε αυτό τον ιδιότυπο ψηφιακό αποκλεισμό, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στα ορεινά και απομονωμένα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Με την άμεση συμμετοχή ντόπιων κατοίκων της περιοχής οικοδομεί μια σύγχρονη ασύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 11 χωριά και περίπου 3.500 κατοίκους.  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρώτο βραβείο στα European Broadband Awards 2019, τον κορυφαίο θεσμό ανάδειξης και βράβευσης σημαντικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο κορυφαίες στον τομέα τους ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει η Πολιτεία, ώστε να στηρίξει σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα κοινοτικά δίκτυα ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης. Αυτή είναι άλλωστε μια κατεύθυνση που προτείνει και η πιο πρόσφατη ειδική έκθεση της ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.