XBLOG logo @2x

Συμβουλές για ασφαλείς online χριστουγεννιάτικες αγορές

Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί μία έντονη αγοραστική περίοδο, όπου πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους online. Καθώς αυτή η δραστηριότητα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, παρατηρείται ότι ο αριθμός των επιθέσεων «phishing» καθώς και οι ηλεκτρονικές απάτες αυξάνονται.

Ο όρος «phishing» ξεκίνησε να αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει παραποιηθεί για να φανεί ότι προέρχεται από μια νόμιμη επιχείρηση ή οργανισμό με σκοπό να παρασύρει τον παραλήπτη να αποκαλύψει ευαίσθητα δεδομένα.

Σήμερα ο όρος αυτός έχει επεκταθεί στα συνημμένα αρχεία και τα ενσωματωμένα links των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στα μηνύματα SMS καθώς και στα μηνύματα των social media (Facebook, Twitter).

Παρόλο που το phishing συνήθως σχετίζεται με οργανισμούς που πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές (τράπεζες, Paypal, eBay) δεν είναι απαραίτητο ότι στοχεύει πάντοτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων. Μάλιστα, πολλές φορές στόχος των επιθέσεων είναι η απόκτηση προσωπικών πληροφοριών για λόγους βιομηχανικής κατασκοπείας.

Καθώς οι ψηφιακές απειλές είναι πολλές, η ESET παρέχει χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους αγοραστές να αποφύγουν τους κινδύνους ενώ αναζητούν τις καλύτερες διαδικτυακές προσφορές για τα Χριστούγεννα.

  • Πριν την αγορά: Βελτιώστε την προστασία του υπολογιστή σας, αναβαθμίζοντας και επιδιορθώνοντας τον browser σας, το λειτουργικό σας σύστημα καθώς και το Antivirus λογισμικό σας. Δημιουργήστε μία διεύθυνση email ειδικά για αγορές και φροντίστε να κλειδώσετε με δύσκολα passwords τις συσκευές και τα emails σας.
  • Προτιμήστε να περιηγηθείτε σε γνωστά sites που φημίζονται ότι κάνουν αυτό ακριβώς που διαφημίζουν.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις «απίστευτες» προσφορές: Αν δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι, ειδικά αν πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της εποχής. Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο την προσφορά για να διασταυρώσετε τι λένε άλλοι χρήστες.
  • Σκεφτείτε πριν δράσετε: Προσοχή σε επείγουσες προσφορές που ισχυρίζονται ότι είναι από φίλους ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν πιστεύετε ότι η προσφορά είναι αληθινή, ανοίξτε τον browser και πληκτρολογήστε το όνομα της σελίδας κατευθείαν στη μπάρα διευθύνσεων. Αυτή η κίνηση θα σας προφυλάξει από κρυμμένα links που οδηγούν σε ψεύτικα websites.
  • Επιμείνετε σε ασφαλείς συναλλαγές: Όταν έχετε φτάσει στη διαδικασία παραγγελίας σε μία ιστοσελίδα, επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο SSL. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε https ή shttp μπροστά από τη διαδικτυακή διεύθυνση αντί για http. Επίσης ίσως υπάρχει ένα σύμβολο κλειδαριάς ή κλειδιού στο παράθυρο του browser.
  • Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική από χρεωστική κάρτα. Ακόμη κι αν εξαπατηθείτε, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρετε τα λεφτά σας πίσω.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και καλές online αγορές φέτος τα Χριστούγεννα!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.