XBLOG logo @2x

Το Stranger Things βασίστηκε σε πραγματικό πείραμα των Η.Π.Α.

Το Stranger Things βγήκε φέτος το καλοκαίρι και αμέσως έγινε η αγαπημένη σειρά πολλών τηλεθεατών. Είναι μια σειρά των αδελφών Ντάφερ η οποία δανείζεται πάρα πολλά στοιχεία από άλλες ταινίες, σειρές ή την λογοτεχνία της δεκαετίας του ’80.

Δυστυχώς, όμως, η ιστορία βασίζεται και αυτή σε αληθινό πείραμα που πραγματοποιούσε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. με παιδιά που είχαν απαχθεί από τους γονείς τους, όπως η μικρή Eleven της σειράς.

Όπως αποκαλύφθηκε, το Stranger Things βασίζεται στο The Montauk Project, μια σειρά μυστικών πειραμάτων που δοκίμαζε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. τη δεκαετία του ’80 στη βάση της αεροπορίας στο Μόντοκ του Λονγκ Αϊλαντ. Η κυβέρνηση προσπάθησε καλά να κρατήσει αυτό το πείραμα μυστικό, όμως ο Πρέστον Νίκολς κατάφερε να ανασύρει τις δικές του -θαμμένες- αναμνήσεις και έγραψε βιβλία σχετικά με αυτά τα πειράματα.

Σύμφωνα με τον Πρέστον Νίκολς, οι Αμερικάνοι πειραματίζονταν με το ταξίδι στο χρόνο, την τηλεμεταφορά, τον νοητικό έλεγχο, τα εξωγήινα είδη και τις ψεύτικες προσεληνώσεις του Απόλλων. Σ’ αυτή τη λογική, συνδέει τα πειράματα του Μόντοκ με το Πείραμα της Φιλαδέλφειας του 1943 που λέγεται ότι δημιούργησε μια σκουληκότρυπα που μετέφερε δυο ναυτικούς, τον Ντάνκαν και τον Εντουαρντ Κάμερον, από εκεί στο Μόντοκ του 1983.

Ο ίδιος περιγράφει και το πείραμα «Η Καρέκλα του Μόντοκ» το οποίο θυμίζει αυτά που είδαμε στο Stranger Things: Κρατώντας μια τούφα από τα μαλλιά, ή κάποιο άλλο αντικείμενο που ανήκε σ’ ένα πρόσωπο, ο Ντάνκαν συγκεντρωνόταν και έβλεπε μέσα από τα δικά του μάτια, άκουγε από τ’ αυτιά του, ένιωθε μέσα από το δικό του σώμα. Έβλεπε, δηλαδή, μέσα από κάποιον άλλον άνθρωπο, όπου κι αν βρισκόταν αυτός, σ’ όλη τη Γη.


Στο βιβλίο «The Montauk Project: Experiments in Time» του Νίκολς διαβάζουμε επίσης: «Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι δε θέλαμε να συμμετέχουμε άλλο. Κάποιος πλησίασε τον Ντάνκαν στην καρέκλα του και του ψιθύρισε, “τώρα είναι η ώρα” κι αυτός απελευθέρωσε από το υποσυνείδητό του ένα τέρας. Ο πομπός σκιαγράφησε, πραγματικά, ένα τριχωτό τέρας. Ήταν μεγάλο, πεινασμένο κι άγριο. Έτρωγε ό,τι έβρισκε. Και έσπαγε ό,τι στεκόταν μπροστά του. Το είδαν πολλοί άνθρωποι, αλλά ο καθένας περιέγραφε ένα διαφορετικό τέρας.» Στη σειρά είδαμε κάτι παρόμοιο, το Demogorgon.

Το Stranger Things πριν ονομαστεί έτσι ονομαζόταν «Montauk,» επομένως είναι ξεκάθαρη η σύνδεσή του με τα πειράματα των Η.Π.Α..

Η σειρά θα επιστρέψει το καλοκαίρι του 2017 για τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων για να λύσει δύο μεγάλα μυστήρια που άφησε αναπάντητα στο φινάλε του πρώτου κύκλου.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.