XBLOG logo @2x

Η Samsung ανακοίνωσε τον διάδοχο των microSD, τις κάρτες UFS

Η Samsung θέλει να φέρει το τέλος των καρτών μνήμης microSD για να προσφέρει τις δικές της, για αυτό ανακοίνωσε τις πρώτες μνήμες UFS. Η τεχνολογία UFS (Universal Flash Storage) έγινε γνωστή όταν η Samsung την χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πέρσι στις ναυαρχίδες Galaxy S6, και φέτος στα Galaxy S7, και προσφέρει αποδόσεις συγκρίσιμες με αυτές των δίσκων SSD στους υπολογιστές μας.

Οι νέες κάρτες UFS της Samsung έχουν χωρητικότητες 32GB, 64GB, 128GB και 256GB και προσφέρουν μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένα έως 530MB/s, δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή των ταχύτερων καρτών microSD που κυκλοφορούν σήμερα. Για να καταλάβετε πόσο γρήγορες είναι, άμα θέλετε να αντιγράψετε μια full HD ταινία μεγέθους 5GB θα χρειαστείτε μόνο 10 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με μια κάρτα UHS-1 microSD που χρειάζεται σήμερα σχεδόν ένα λεπτό (συγκεκριμένα 50 δευτερόλεπτα).

Όσο για τις ταχύτητες εγγραφής, φτάνουν τα 170MB/s, δηλαδή είναι σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορες από τις επαγγελματικές κάρτες microSD (φτάνουν τα 100MB/s) ή 7-8 φορές γρηγορότερες από τις συμβατικές microSD που χρησιμοποιούν οι απλοί χρήστες.

Το μπροστινό και το πίσω μέρος μιας UFS κάρτας
Το μπροστινό και το πίσω μέρος μιας UFS κάρτας

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα τις νέες κάρτες: η σύνδεση. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στην παραπάνω εικόνα της Samsung, οι UFS έχουν διαφορετική διαμόρφωση των pins και για αυτό δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε κινητά που υποστηρίζουν microSD κάρτες. Επομένως τα μελλοντικά κινητά θα πρέπει να έχουν ή ειδική υποδοχή για UFS ή για τις συμβατικές microSD.

Η Samsung δεν έχει ανακοινώσεις τις τιμές των νέων καρτών αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι φθηνές. Πάντως δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά, αφού δεν υπάρχει καμία συσκευή που να τις υποστηρίζει αυτή τη στιγμή.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.