XBLOG logo @2x

Σαμαράς: «Οι startup λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων»

Αντώνης Σαμαράς

Τη δημιουργία θέσεων εργασίας προτάσσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ως προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier υπερτονίζοντας τη σημασία των startup εταιρειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

“Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 27% και στους νέους στο 60%, ενώ ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η μετανάστευση”.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς παρατηρεί μάλιστα πως “η ανεργία των νέων είναι όπως η αγωνία του θανάτου, μια ολόκληρη γενιά πλήττεται από αυτή και για την αντιμετώπισή της επιδοτούνται startup εταιρείες για νέους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, για τις εφευρέσεις των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ ανάλογα συμβαίνουν και στον τομέα του τουρισμού”.

Επίσης αναφέρει πως “ένας νέος επενδυτικός νόμος στρώνει ένα κόκκινο χαλί στους επενδυτές”.

Ο κ. Σαμαράς εστιάζει και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Ειδικότερα, αναφέρει πως ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο και εκείνος των παράνομων μεταναστών και πως και τα δύο μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική συνοχή. “Προβλήματα στην κοινωνική συνοχή επιτείνουν τα πολιτικά προβλήματα και όλα αυτά αποσταθεροποιούν τη χώρα –και μια τέτοια εξέλιξη πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί”, συμπληρώνει.

Απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας για τη “συνταγή» του που συνέβαλε σε επιτυχίες, στη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό το 2013, στην επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος και την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη το 2014 που κατέστησαν σταθερότερη την Ελλάδα υπό την ηγεσία του, “ο πρωθυπουργός τονίζει ως σημαντικότερα ζητήματα τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και την εξυγίανση της οικονομίας, ανεξάρτητα από το κόμμα όπου ανήκει κάποιος”.

“Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και μεγάλων θυσιών των πολιτών, μέσα στο 2013 τα έσοδα ήταν περισσότερα από τα έξοδα”, επισημαίνει ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει πως κατά τη διάρκεια της κρίσης “η απόδοση της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, υπήρξαν απώλειες φορολογικών εσόδων, οι άνθρωποι έχασαν το 38% του εισοδήματός τους”. “Όταν κάτω από τέτοιες συνθήκες κάποιος επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε σημαίνει πως έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης, διευκρινίζει πως τα χρήματα της ΕΕ δεν ρέουν μόνον στις υποδομές, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθώντας την καινοτομία, συμβάλλοντας σε ένα νέο επενδυτικό κλίμα, σε ταχύτερη ανάπτυξη και σε δομικές αλλαγές, ενώ επισημαίνει πως το 2013 υπήρξε ρεκόρ στον αριθμό τουριστών στην Ελλάδα, με τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι ουσιαστικής σημασίας.

Στην εισαγωγή της συνέντευξης η εφημερίδα σχολιάζει πως ο κ. Σαμαράς κυβερνά στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 με πυγμή, έχοντας κατορθώσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος και σκληρά προγράμματα λιτότητας, ώστε η χώρα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού όπως συνέβαινε το 2010 και το 2011, όταν κανείς δεν γνώριζε αν η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.

πηγή: emea

Σχόλιο: Οι startups εταιρίες σίγουρα βοηθούν -ως ένα βαθμό- στην μείωση της ανεργίας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλές κινήσεις από τη μεριά της κυβέρνησης και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Χρειάζεται μείωση της γραφειοκρατίας και και αντιμετώπιση άλλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν startups εταιρίες και όχι μόνο. Διαβάστε για παράδειγμα τι γράφει ο vrypan εδώ και εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.