XBLOG logo @2x

Review: Nokia N900

Guest post από τον Giannoug

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν πολλές συσκευές, η κάθε μία με τα δικά της θετικά και αρνητικά. Μία από αυτές είναι και το Nokia N900, η οποία διαφημίζεται αρκετά σαν “mobile computer”. Δε θα διαφωνίσω, διότι κάθε άλλο παρά για “κινητό” θα τη χρησιμοποιήσει κάποιος. Αυτό βέβαια είναι και καλό και κακό, γιατί δεν έχει κάτι να προσφέρει στον “απλό χρήστη” που θέλει το κινητό του να δουλεύει απλά και να έχει διάφορες χαζο-εφαρμογές να το γεμίζει και να περνάει την ώρα του, αλλά απευθύνεται κυρίως στον “ψαγμένο” που περιμένει κάτι παραπάνω.

Το αγόρασα πριν από περίπου ένα μήνα και όπως είναι φυσικό τον μήνα αυτό του… άλλαξα την πίστη! Πιστεύω ότι έχω βρει όλα του τα δυνατά, αλλά και αδύναμα σημεία και από αυτά θα ξεκινήσω.

Το μεγαλύτερο που έχω εντοπίσει μέχρι τώρα είναι το πλαστικό της οθόνης. Γεμίζει απίστευτα γρήγορα δαχτυλιές και είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσει, ακόμα και με το πανάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Τη λύση δίνει ένας screen protector που θα σε σώσει και από τις γρατζουνιές που μπορεί να δημιουργηθούν από τη χρήση.

Ένα ακόμη αρνητικό είναι η θέση των θυρών του N900. Το κινητό είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται σε landscape θέση και συνήθως χρειάζονται και τα δύο χέρια. Οι δύο θύρες (3.5 mm jack και micro USB) είναι τοποθετημένες ακριβώς εκεί που ακουμπούν οι παλάμες στην συσκευή, έτσι, όταν έχεις συνδεδεμένα τα ακουστικά και τον φορτιστή, δυσκολεύεσαι απίστευτα στο να την κρατήσεις και καθιστάται σχεδόν αδύνατη και η πληκτρολόγηση. Τουλάχιστον με τα χεράκια μου!

Παρά τα αρνητικά, η συσκευή έχει και πολλά, άπειρα μπορώ να πω, θετικά. Το πιο βασικό: Root access. Για τον απλό χρήστη αυτό δε σημαίνει κάτι, αλλά όπως είπα δεν έχει να του προσφέρει και τίποτα σαν συσκευή. Στον ψαγμένο σημαίνει πολλά, αρκεί να σκεφτείς ότι οι “αντίπαλες” συσκευές δεν δίνουν αυτή την δυνατότητα παρά μόνο με jailbreak / rooting κλπ.

Το λειτουργικό Maemo στο οποίο βασίζεται το Nokia N900 είναι απίστευτα σταθερό. Βέβαια, σε τόσο ανοιχτά λειτουργικά παίζουν ρόλο και οι εγκατεστημένες εφαρμογές και το τι αυτές κάνουν. Είναι αξιοσημείωτο το πως μια συσκευή στην οποία τρέχουν κώδικες από δεκάδες προγραμματιστές για δεκάδες δουλειές ταυτόχρονα, καταφέρνει να μην κολλάει. Just for the record, μια φορά χρειάστηκε να βγάλω την μπαταρία και αυτή από πρόβλημα 3rd party εφαρμογής. Δυστυχώς, λείπουν κάποια πολύ βασικά features, όπως MMS και υποστήριξη 3G κλήσεων, ενώ διαθέτει εμπρόσθια κάμερα, αλλά η Nokia τα έχει “υποσχεθεί”.

Το N900 τρέχει Linux. Και; Τι σημαίνει αυτό; Το πιο απλό που μπορώ να πω είναι ότι τρέχει οποιαδήποτε εφαρμογή κυκλοφορεί για Linux, πλην κάποιων -ακραίων- εξαιρέσεων φυσικά. Στο internet θα το δεις να τρέχει Firefox (desktop έκδοση), OpenOffice, Java και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Δεν χρειάζεται καν να μπλέξεις με compiler και τα λοιπά, μπορείς απλά να εγκαταστήσεις πακέτα απ΄την έκδοση για ARM του Debian. Sounds fun, doesn΄t it?

Αυτά είναι όλα όσα μου έκαναν εντύπωση στο N900 και… το προτείνω! Αν είσαι “ψαγμένος” θα το λατρέψεις, αν θες απλά να κάνει αυτό που θες, θα το βαρεθείς εύκολα (όχι όμως γρήγορα!). Το σίγουρο είναι ότι εγώ θα το κρατήσω για αρκετό καιρό ακόμη. Εκτός αν βγεί το επόμενο μοντέλο πολύ γρήγορα!…

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.