XBLOG logo @2x

Review: HTC Touch Cruise 09

Τον τελευταίο μήνα είχαμε στα χέρια μας ένα HTC Touch Cruise 09, το οποίο μας διέθεσε η Wind για να το δοκιμάσουμε και να σας το παρουσιάσουμε σε ένα αναλυτικό review. Το νέο Touch Cruise ουσιαστικά δεν έχει πάρα πολλές διαφορές από τον προκάτοχό του, ωστόσο κάποιες είναι αρκετά σημαντικές και το κάνουν να ξεχωρίζει.

Εξωτερικά σίγουρα είναι αρκετά πιο ανανεωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, αν και ο τρόπος χειρισμού του νέου Cruise είναι σχεδόν ίδιος με το προηγούμενο μοντέλο. Σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε ότι το βάρος του έχει μειωθεί αισθητά (103 γρ. σε σχέση με τα 130 γρ. του προηγούμενου μοντέλου), ενώ και η 1.100 mAh μπαταρία του Touch Cruise 09 δεν θα δυσαρεστήσει όσους θέλουν να το δουλεύουν συνέχεια.

Σημαντικές διαφορές θα δούμε στην ταχύτητα του νέου Cruise, αφού η ταΐβανέζικη εταιρεία φρόντισε να το εφοδιάσει με τον ταχύτατο MSM7225 στα 528 MHz, ενώ διπλασίασε και την Ram του νεότερου μοντέλου. Επιπροσθέτως, η λήψη δεδομένων μέσω της τεχνολογίας HSDPA γίνεται με ταχύτητα 7,2 Mbps, ενώ και η κάμερα υπέστη μια μικρή και μάλλον ανεπαίσθητη βελτίωση (3,2 Megapixels αντί 3 Megapixels του προηγούμενου μοντέλου).

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις διαφορές των δύο Cruise και ας περάσουμε στην αναλυτική παρουσίαση της συσκευής.

Περιεχόμενα πακέτου

Το κουτί του Touch Cruise εκτός από το κινητό, περιλαμβάνει μια βάση αυτοκινήτου, ένα φορτιστή αυτοκινήτου, στερεοφωνικά ακουστικά, θήκη μεταφοράς, μια προστατευτική μεμβράνη οθόνης, την μπαταρία του τηλεφώνου, ένα φορτιστή, το καλώδιο σύνδεσης με τον υπολογιστή, CD και εγχειρίδια χρήσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Λειτουργικό σύστημα: Windows Mobile 6.1 Professional Edition
  • Διαστάσεις: 102 x 53,5 x 14,5 χιλ.
  • Βάρος: 103 γραμμάρια
  • Οθόνη: 2,8 ίντσες
  • Ανάλυση: 240 x 320 pixels
  • Ψηφιακή κάμερα: 3,2 Μegapixels
  • Επεξεργαστής: Qualcomm MSM7225 στα 528 MHz
  • Μνήμη ROM: 512 MB
  • Μνήμη RAM: 256 MB
  • Ενσωματωμένος δέκτης GPS με λειτουργία υποβοήθησης (AGPS)
  • Ασύρματη τεχνολογία Bluetooth 2.0 με EDR
  • Υποστήριξη προφίλ A2DP για σύνδεση ασύρματων στερεοφωνικών ακουστικών
  • Ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)

Εξωτερική εμφάνιση

Αν και εξωτερικά το Cruise δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, ωστόσο έχει αρκετά μικρό μέγεθος και είναι πολύ βολικό στο χέρι. Στην μπροστινή πλευρά κυριαρχεί η οθόνη των 2,8″, ενώ ακριβώς από κάτω συναντάμε τον τροχό – πολύπληκτρο και τα δύο ειδικά πλήκτρα δεξιά και αριστερά. Τα δύο πλήκτρα μας επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε σημαντικές εφαρμογές (πλοήγηση και footprints), καθώς και την αποδοχή ή απόρριψη κλήσεων. Στο πίσω μέρος του τηλεφώνου το μόνο που συναντάμε είναι η κάμερα των 3,2 Megapixels, η οποία τουλάχιστον σε συνθήκες ημέρας κρίνεται ικανοποιητική. Δυστυχώς απουσιάζει η λειτουργία αυτόματης εστίασης από την κάμερα, καθώς και το flash. Οι διαστάσεις του Cruise 09 είναι 102 x 53,5 x 14,5 χιλιοστά, ενώ το βάρος μαζί με την μπαταρία των 1.100mAh φθάνει τα 103 γραμμάρια.

Μενού – TouchFLO 3D

Το Touch Cruise 09 είναι άλλη μια συσκευή της HTC που διαθέτει το πολυσυζητημένο ΤouchFLO 3D. Οι 12 κατηγορίες που έχουν επιλεχθεί από την HTC (Οικία, Πρόσωπα, Αλληλογραφία, Μηνύματα, Footprints, Internet, Φωτογραφίες και βίντεο, Μουσική, Καιρός, Αναζήτηση χάρτη, Ρυθμίσεις, Προγράμματα) προβάλλονται εντυπωσιακά μέσα από ειδικά σχεδιασμένες οθόνες. Η μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη γίνεται είτε με το πάτημα του αντίστοιχου εικονιδίου, είτε σύροντας το δάχτυλο προς τα δεξιά ή τα αριστερά.

Μπορεί το κλασσικό μενού να έχει παραμείνει και ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε αυτό με το πάτημα του Start, το οποίο βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης, ωστόσο με την ενσωμάτωση του TouchFLO 3D στο Touch Cruise, νομίζω πως θα είναι σπάνιες οι φορές που θα επιλέξετε να δουλέψετε με το κλασσικό μενού των Windows. Ελπίζω το Cruise 09 να είναι μια από τις συσκευές που θα μπορεί να δεχτεί τα Windows 6.5, τα οποία κατά τη γνώμη μου δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό στυλ στις συσκευές με το λειτουργικό της Microsoft.

Footprints – GPS

Πολύ ενδιαφέρον βρήκα το Footprints, που είναι μια νέα δυνατότητα που ενσωματώνεται για πρώτη φορά σε τηλέφωνο της HTC. Το Footprints επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέψουν σε ψηφιακές καρτ ποστάλ τις προσωπικές τους στιγμές. Σε κάθε φωτογραφία που τραβάτε με την κάμερα του τηλεφώνου, μπορείτε να προσθέσετε γεωγραφικές πληροφορίες οι οποίες ανακτώνται με την βοήθεια του GPS. (στην ουσία geotagging).

Όπως αναφέρει και η ίδια η HTC στο site της, το Footprints μπορεί να σας καθοδηγήσει στην απόμακρη καφετέρια που επισκεφθήκατε το περσινό καλοκαίρι ή στην σκιά του πλάτανου που δώσατε το πρώτο σας φιλί. Αν θέλετε, μπορείτε απλά να περιηγηθείτε στην συλλογή με τις φωτογραφίες σας και να χαμογελάσετε κάθε φορά που οι μνήμες ξυπνούν μπροστά σας. Το HTC Footprints μοιάζει με ταξίδι μέσα από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής σας και μια ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με αυτές.

Η συσκευή όπως είναι γνωστό φημίζεται για τις πολύ καλές δυνατότητες που διαθέτει ως GPS. Το Cruise 09 έρχεται με ενσωματωμένους χάρτες της Ελλάδας και το πρόγραμμα υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες, καθώς και φωνητικές εντολές στα ελληνικά. Στο πακέτο περιλαμβάνεται το πρόγραμμα πλοήγησης Copilot. Να πω την αλήθεια μου, εγώ προτιμώ το καινούριο iGO, καθώς και το Destinator μιας και αυτά τα δύο δουλεύω και στις υπόλοιπες συσκευές με Windows Mobile που διαθέτω.

Ένα πολύ έξυπνο τρικ του τηλεφώνου είναι η αυτόματη ενεργοποίηση του προγράμματος πλοήγησης, όταν τοποθετήσετε την συσκευή στη βάση του αυτοκινήτου.

Multimedia

Τόσο η κάμερα όσο και οι μουσικές δυνατότητες της συσκευής θα σας συντροφεύουν κάθε στιγμή. Η 3,2 Μegapixels κάμερα μπορεί να τραβήξει αρκετά ικανοποιητικές φωτογραφίες, τουλάχιστον σε συνθήκες υψηλού φωτισμού. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν είναι βράδυ ή δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Σε αντίθεση με το Diamond, του οποίου οι φωτογραφίες ήταν αρκετά καθαρές ακόμα και όταν το κινητό δεν ήταν σταθερό, με το Touch Cruise 09 δεν συμβαίνει το ίδιο. Για να τραβήξετε καθαρές φωτογραφίες πρέπει να έχετε επίσης αρκετά σταθερό χέρι, αφού το η κάμερα δεν υποστηρίζει autofocus.

Εκτός όμως από φωτογραφικές δυνατότητες, το Cruise 09 διαθέτει και πολύ καλές δυνατότητες αναπαραγωγής μουσικής. Ο ειδικός music player μπορεί να αναπαράγει όλες τις γνωστές μορφές αρχείων μουσικής όπως MP3, AAC, AAC+, WMA, WAV και AMR-NB. Θα πρέπει να τονιστεί η απουσία του κλασικού jack 3,5 mm, η οποία καθιστά μονόδρομο τη χρήση του επίσημου σετ ακουστικών.

Η ποιότητα του ήχου κλήσης είναι σε αρκετά καλά επίπεδα, ενώ και το ηχείο προσφέρει αρκετά ισχυρές ειδοποιήσεις όταν απαιτείται από τις περιστάσεις. Όσον αφορά το βίντεο, με την εγκατάσταση του Coreplayer, δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή οποιουδήποτε τύπου αρχείων βίντεο.

Συνδεσιμότητα

Όπως όλα τα νέα μοντέλα της HTC , έτσι και το Touch Cruise διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες σύνδεσης. Η υποστήριξη HSDPA με ταχύτητα 7,2 Mbps και όχι με 3,6 που διέθετε το προηγούμενο, σίγουρα προφέρει μια πολύ καλή ταχύτητα για το σερφάρισμα σας στο διαδίκτυο, αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει και το δίκτυο σας. Μπορεί γενικότερα να μην συνηθίζω να σερφάρω μέσω HSDPA, αλλά αυτή τη φορά το χρησιμοποίησα αρκετά και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Όπου το σήμα του τηλεφώνου ήταν καλό, η ταχύτητα μου ήταν ικανοποιητική και το φόρτωμα των σελίδων γινόταν αρκετά γρήγορα.

Για όσους δεν θέλουν να χρεώνονται, η μαμά HTC έχει φροντίσει να εφοδιάσει το Touch Cruise 09 με Wi-Fi.

Συμπέρασμα

To Touch Cruise 09 είναι μία αρκετά καλή συσκευή με Windows Mobile και σε αρκετά καλή τιμή αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα μοντέλα κοστίζουν αρκετά παραπάνω από τα 500 ευρώ. Σίγουρα αν έχετε ήδη κάποιο Windows κινητό δεν θα σας συμβούλευα να το αφήσετε για να αγοράσετε το Cruise μιας και εκτός από το πολύ καλό GPS και τις διάφορες έξυπνες λειτουργίες που διαθέτει για να πλοηγηθείτε άνετα στον δρόμο, δεν θα σας προσφέρει κάτι περισσότερο ούτε σε multimedia χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και σε δυνατότητες σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Αν όμως σκέφτεστε να αγοράσετε ένα τηλέφωνο με Windows και σας ενδιαφέρει να κινείστε άνετα στους δρόμους της πόλης, τότε πιστεύω ότι το Touch Cruise 09 θα σας συνοδεύσει παντού. Το Cruise 09 μπορείτε να το αποκτήσετε αρκετά φθηνότερα σε κάποιο από τα προγράμματα συμβολαίου που διαθέτει η Wind.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.