XBLOG logo @2x

5 συμβουλές για να αποφύγετε επιθέσεις ransomware

Το προηγούμενο Σάββατο οι κυβερνο-εγκληματίες κατάφεραν να μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό επιχειρήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες. Το κακόβουλο αυτό λογισμικό τύπου ransomware εξαπλώθηκε μέσω μίας ευπάθειας του λειτουργικού Windows. Η Microsoft αμέσως εξέδωσε τις αντίστοιχες έκτακτες ενημερώσεις για τα Windows XP, Windows 8 και Windows Server 2003 και ενθάρρυνε τους χρήστες και τις επιχειρήσεις να ενημερώσουν τα συστήματά τους σε μία προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του ransomware.

Παρόλα αυτά, τα συστήματα που δεν εγκατέστησαν άμεσα τις νέες ενημερώσεις παρέμειναν ευάλωτα και συνέχισαν να μολύνονται. Την Κυριακή, ένας νέος ερευνητής από την Αγγλία ανακάλυψε το ”διακόπτη κλεισίματος” του ransomware και κατάφερε να αποτρέψει ολοκληρωτικά την περαιτέρω εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού. Μολύνθηκαν σχεδόν 250.000 συσκευές, και υπήρξαν περισσότερα από 200.000 θύματα της επίθεσης. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό είναι μια προσωρινή λύση και εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα παραμένουν ευάλωτα καθώς πολλοί χρήστες και επιχειρήσεις απλώς δεν ενημερώνουν τα συστήματά τους ή δεν έχουν εγκατεστημένη κάποια λύση antivirus. Τα νοσοκομεία είναι ιδιαιτέρως τρωτά και ο χρόνος που θα τεθούν εκτός λειτουργίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να πέσετε θύμα του ransomware:

Κάνετε πάντοτε τις ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος
Βρείτε λίγο χρόνο και μεταβείτε στο Κέντρο Ενεργειών των Windows και εγκαταστήστε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις του λειτουργικού σας. Αυτό θα διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά. Ο λόγος για τον οποίο η Microsoft βγάζει τις ενημερώσεις είναι για να κάνει το σύστημά σας καλύτερο και ασφαλέστερο. Πάντοτε να διατηρείτε το σύστημά σας ενημερωμένο.

Να είστε περισσότερο προσεχτικός
Μπορείτε να μολυνθείτε με κάποιο ransomware όπως το WannaCry με πολλούς τρόπους. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν αναγνωρίζετε και μην ανοίγετε συνημμένα για τα οποία δεν έχετε γνώση ή δεν περιμένατε να λάβετε. Επίσης αποφύγετε τη χρήση υπηρεσιών P2P.

Διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας σε συχνή βάση
Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να επανακτήσετε τα αρχεία σας χωρίς να χρειαστεί να ενδώσετε σε πληρωμή λύτρων είναι μέσω συχνής διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Ακόμα και σε ενδεχόμενο μόλυνσης, θα μπορείτε να διαγράψετε πλήρως το σύστημά σας και να επανακτήσετε τα αρχεία σας χωρίς κόστος.

Μην παραμένετε συνδεδεμένος ως διαχειριστής
Μην περιηγήστε στο internet ως διαχειριστής και μην παραχωρείτε σε άλλους χρήστες (υπάλληλοι, παιδιά κοκ.) περισσότερα δικαιώματα χρήσης από όσα απαιτούνται. Μην επαναπαύεστε στην κοινή λογική, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να παρασυρθεί και οι συνήθειες περιήγησής του στο διαδίκτυο μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά.

Εγκαταστήστε μία λύση antivirus
Ακόμα και αν διαθέτετε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού σας συστήματος, η συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο δεν θα είναι ποτέ πλήρως προστατευμένη, εκτός και αν διαθέτει μία λύση antivirus να την κρατά ασφαλή. Για την επιλογή της κατάλληλης λύσης για τις ανάγκες σας, πιστεύουμε θα σας φανεί χρήσιμο το παρακάτω γράφημα:

Η Panda Security υπερήφανα ανακοινώνει ότι αποτελεί μία από τις τρεις μόνο εταιρείες που πέτυχαν ποσοστό προστασίας 100% για τρεις συνεχόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η Panda Security έχει επιτυχώς μπλοκάρει όλες τις απειλές στις οποίες εκτέθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αν παρόλα αυτά είστε ήδη μολυσμένος, το ερώτημα είναι…

Πρέπει να πληρώσετε τα λύτρα;
Όχι, δεν πρέπει να πληρώσετε τους hackers. Καταβάλλοντας χρήματα, ενθαρρύνετε τους κυβερνο-εγκληματίες να συνεχίσουν το έργο τους. Επίσης δεν έχετε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα απελευθερώσουν τα αρχεία σας. Και δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν θα πέσετε θύμα εκβιασμού τους στο μέλλον. Επιπλέον, καθώς δεν έχετε γνώση που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά, καταβάλλοντας τα λύτρα μπορεί ουσιαστικά να χρηματοδοτείτε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.